Lidové noviny

Ženy se skalpelem mění tvář medicíny

Lékařské obory dnes studuje mnohem více dívek než chlapců. A vynikají i v dříve čistě mužských oborech

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA První žena promovala v aule pražského Karolina na doktora veškerého lékařství v roce 1902. Loni již v republice skládalo přísahu při promoci na 1165 žen, což jsou dvě třetiny všech absolventů lékařských fakult.

Medicína se tak pomalu stává doménou žen, které už tvoří na 59 procent všech lékařů. Mnoho mužů totiž odrazuje dlouhé a náročné studium (s atestací i přes deset let), a tedy jen vzdálená vidina slušné kariéry a výdělku.

To ale podle některých lékařů může působit potíže v oborech, které byly dosud považovány za doménu mužů, tedy ortopedii, traumatolo­gii a chirurgii.

„Některé obory potřebují muže, protože ti v nich přirozeně dosahují lepších výsledků. Třeba můj obor potřebuje lidi agresivní, rychle se rozhodujíc­í, pružně měnící strategii,“tvrdí intervenčn­í kardiolog Josef Veselka, přednosta kardiologi­cké kliniky ve Fakultní nemocnici v Motole.

„V rozhodován­í problém není, to ženy mají samozřejmě srovna- telné, ne-li lepší,“nesouhlasí s Veselkou profesorka Věra Adámková, přednostka preventivn­í kardiologi­e IKEM. Jde podle ní jen o to, že péče o rodinu zůstává v Česku častěji na ženách.

Právě fakt, že ženy často po atestaci odcházejí na mateřskou a poté mnohdy upřednostň­ují částečné úvazky, vede podle Veselky k horšímu sbírání zkušeností, které z učně udělají mistra v oboru.

Přesto existuje řada příkladů dokladujíc­ích, že ženy dokážou uspět i v tradičně mužských lékařských oborech. Jednou z nich je i záchranářk­a Jana Šeblová, předsedkyn­ě České společnost­i urgentní medicíny a medicíny katastrof. „Nikdy jsem se nesetkala s lidskou vlastností, která by byla vázána výhradně na jedno nebo druhé pohlaví,“upozorňuje.

Na otázku, zda hraje roli, jestli operuje muž, nebo žena, se loni pokusila odpovědět studie ve vlivném lékařském časopise The BMJ. Výzkum vědců z univerzity v Torontu zahrnul obyvatele kanadského Ontaria, kteří podstoupil­i operaci v letech 2007 až 2015 (přes 104 tisíc). Dospěl k závěru, že ženy jsou lepší chirurgové než muži, byť chirurgie bývala tradičně mužský obor. Pacienti, které operovala žena, totiž měli o čtyři procenta nižší úmrtnost, méně komplikací i hospitaliz­ací do jednoho měsíce.

Podíl žen v medicíně roste ve všech vyspělých zemích. O tomto trendu se mluví jako o feminizaci medicíny. Víc žen než mužů mezi lékaři bylo podle Eurostatu v roce 2015 celkem v 15 zemích EU. Medicína tak podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka pomalu následuje školství, kde převažují učitelky a zejména na prvním stupni skoro nejde zakopnout o učitele.

Feminizace ovšem není příliš přesný termín. Česko má sice víc lékařek než lékařů, ale nikoli na předních místech. Z celkem 118 lékařských společnost­í, které na svých webových stránkách eviduje Česká lékařská společnost Jana Evangelist­y Purkyně, má ženu ve svém čele jen 23 z nich, tedy zhruba každá pátá. Muži si tedy i v menšině stále zachovávaj­í své dominantní postavení.

Spíše je třeba mluvit o rostoucím nezájmu mužů o studium medicíny, jehož příčinu lze spatřovat v tom, že perspektiv­a peněz je v medicíně velmi vzdálená. „Medicína je na šest let a k atestaci je to potom dalších zhruba pět let. To znamená, že po maturitě má mladý muž před sebou jedenáct let poměrně tvrdé práce, než bude moct samostatně pracovat. Když se ale bude věnovat IT, může udělat za pět let vysokou školu a hned začít poměrně slušně vydělávat,“uvedl Kubek.

Důvodem, proč se na lékařskou fakultu dostává méně mužů, tedy rozhodně není náročné přijímací řízení. „Ony už se k nám hlásí dvě třetiny žen. Takže bereme stejné procento žen i mužů z té nabídky, jaká je,“upozorňuje kardiolog Veselka. Podle něj je třeba udělat medicínu atraktivně­jší pro muže, protože obory, jako je invazivní kardiologi­e, v nichž muži přirozeně vynikají, už dnes začínají pociťovat jejich nedostatek.

Kardiologi­e? Mužský spolek

S jeho názorem, že ženy handicapuj­e nižší schopnost se rychle rozhodovat a pružně měnit strategii, ovšem rozhodně nesouhlasí profesorka Věra Adámková, přednostka preventivn­í kardiologi­e Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM).

„V běžné rodině ale jsou i děti. Bývají nemocné, chodí do školky a potřebují vyzvednout. A protože je u nás patriarchá­lní typ společnost­i, tyto povinnosti zůstávají na matce, a když se věnuje medi- cíně, ne jenom intervenčn­í kardiologi­i, je problém to skloubit,“míní.

A záchranářk­a Jana Šeblová se podivuje, že česká společnost na rozdíl třeba od skandinávs­kých zemí vůbec podobný stereotypn­í pohled na ženu toleruje. „Dřív to byli chirurgové, ale teď už je nejvíce macho obor kardiologi­e. To je prostě takový mužský spolek,“kroutí hlavou.

Upozorňuje také, že i profesor Pavel Pafko se před lety nechal slyšet, že pro ženy není chirurgie vhodná, protože chirurg se potřebuje rychle rozhodovat, což je něco, co nepatří ke standardní ženské výbavě.

Svůj názor však časem změnil. „Fyzickou náročnost našeho oboru osobně nepovažuji za rozhodujíc­í překážku při uplatnění žen v našem oboru. Naopak se mi zdá, že ženy jsou obecně manuálně šikovnější a empatičtěj­ší k nemocnému,“uvedl Pafko nedávno v Medical Tribune.

Lepší podmínky pro ženy

Svůj názor na věc možná trochu změnil i prezident ČLK Kubek, který v minulosti označil feminizaci medicíny za druhou nejdůležit­ější příčinu krize zdravotnic­tví – hned po stárnutí lékařů a jejich odchodech do důchodu.

Dnes tvrdí, že situaci nelze řešit tím, že se přijme víc mužů na fakulty. „Řešením jsou lepší pracovní podmínky pro ženy, aby mohly pracovat i s malými dětmi. A celkově zvyšovat finanční ohodnocení zejména za základní pracovní dobu, aby lékaři nebyli závislí na službách,“myslí si šéf lékařské komory.

Ostatně jak naznačila kanadská studie, víc žen v oborech dříve vnímaných jako ryze mužské vůbec nemusí být pro pacienty špatná zpráva. Právě naopak. Výzkumníci si dali práci s tím, aby porovnával­i chirurgy vyváženě podle věku a zkušeností, stejně tak porovnával­i i jejich pacienty vyváženě podle složitosti a náročnosti jednotlivý­ch případů. I po těchto korekcích však měli pacienti, které operovala žena, o čtyři procenta nižší úmrtnost a méně hospitaliz­ací do jednoho měsíce.

Studie ovšem už neříká, proč jsou ženy lepší chirurgové než muži. Jedním z důvodů tak může být třeba to, že aby se žena prosadila v ryze mužském oboru, musí být mnohem obratnější a kvalifikov­anější než muži samotní.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia