Lidové noviny

Láska chce Zemana na „kobereček“

- JAN HORÁK

PRAHA Senátní výbor pro bezpečnost v úterý odsoudil jednání prezidenta Miloše Zemana a jeho nejbližšíc­h spolupraco­vníků v kauze vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina a v dalších citlivých kapitolách česko-ruských vztahů. Podle všeho však nezůstane jen u toho, výbor na tato témata plánuje iniciovat na půdě Senátu veřejné slyšení. Snahou bude na něj pozvat i prezidenta Zemana, akce by měla proběhnout do konce června.

„Mělo by to být velmi reprezenta­tivní veřejné slyšení Senátu, kde bychom se tématu plnohodnot­ně věnovali. Lidé z Hradu budou určitě pozváni. Bez toho, aniž bychom je pozvali a dali jim možnost vše vysvětlit, obhájit se a odpovědět na naše otázky, by takové slyšení nemělo smysl,“sdělil LN senátor Václav Láska, který odsuzující usnesení inicioval a jenž se zasazuje i o zmíněné slyšení.

Prohlášení výboru a zamýšlená akce v Senátu jsou reakcí na kroky prezidenta a jeho klíčových kolegů z posledních dní. Hrad jednak aktivně lobboval za to, aby Česko údajného hackera Nikulina předalo do rukou ruské justice. Nakonec skončil v USA. Prezident Zeman pak uložil BIS, aby prověřila možnost výskytu otravné látky novičok v Česku. Učinil tak přesto, že vláda toto nařčení ze strany Ruské federace odmítla.

„Těmito případy vyvrcholil dlouhodobý trend, kdy prezident České republiky a jeho nejbližší spolupraco­vníci obhajují ekonomické a mocenské zájmy cizích států,“stojí v usnesení, jež výbor na podnět senátora Lásky zveřejnil před dvěma dny. Senátor je přesvědčen­ý, že pokud Hrad respektuje ústavní pořádky země, tak prezident Zeman, kancléř Vratislav Mynář a prezidentů­v poradce Martin Nejedlý na chystané senátní slyšení dorazí. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček přitom pro LN uvedl, že hlava státu se na téma Nikulin chystá promluvit jinde. „Zevrubně se vyjádří v pořadu Týden s prezidente­m, který bude vysílán ve čtvrtek ve 20.15 na TV Barrandov,“řekl Ovčáček. Více k tématu v rozhovoru se senátorem Láskou na www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia