Lidové noviny

ČSSD hrozí ANO ukončením jednání o vládě

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Všechno, nebo nic? Před dnešní zásadní schůzkou stran vyjednávaj­ících o vzniku nové vlády si ČSSD dupla: „BuďANO přijme naše požadavky, nebo se může stát, že rozhovory prostě ukončíme.“

Sociální demokraté trvají na tom, že by premiérem neměl být Andrej Babiš. Vadí jim, že předseda hnutí čelí trestnímu stíhání v kauze Čapího hnízda. Svou účast ve vládě pak podmiňují ziskem pěti ministerst­ev, rádi by měli pod kontrolou finance či vnitro.

ANO se dosud na požadavky partnerů příliš vstřícně netvářilo. Na Babišovi v čele kabinetu trvá, socialistů­m navíc nabízí o jedno ministersk­é křeslo méně, než by se jim zamlouvalo. Lídrovi ČSSD Janu Hamáčkovi proto došla trpělivost. Pro víkendový sjezd své strany má připraveno­u variantu B: „Je docela možné, pokud se nezmění ten status ze strany ANO a pana Babiše, že budeme sjezdu předkládat variantu ukončení jednání,“řekl.

ČSSD nechce další odklad

Klíčové jednání obou stran se uskuteční dnes, bude na něm i Babiš, který se vrátil z dovolené. Hamáček by rád, aby debatu o obsazení ministerst­ev v novém kabinetu už definitivn­ě dotáhli do konce. „Pokud ANO přijde s dalším odkladem, obávám se, že to nebude akceptován­o. Chceme slyšet, jaké řešení nám nabízejí,“prohlásil.

Předseda ČSSD byl spolu s druhým mužem strany Jiřím Zimolou včera na Hradě. Prezidenta Miloše Zemana seznámili s postojem sociální demokracie k jednáním o vládě. „Pan prezident to vzal na vědomí,“řekl poté Hamáček.

Kancelář hlavy státu setkání nekomentov­ala. Prezident Miloš Zeman krátce po schůzce se špička- mi strany, jíž kdysi předsedal, odletěl na Slovensko. K někdejším federálním partnerům zamířil na svou první zahraniční cestu v druhé hradní pětiletce.

Řadu dřívějších rozporů si vyjednavač­i ANO a ČSSD už dokázali vyjasnit během série předchozíc­h jednání. Shoda je na většině programový­ch bodů. Problémem Jan Hamáček a Jiří Zimola zůstává Babišova role v novém kabinetu a obsazení ministerst­ev.

Vicepremié­r Richard Brabec (ANO) uvedl, že hnutí své stanovisko k rozdělení resortů sdělí sociálním demokratům dnes. „Řekneme jim ho i za účastni Andreje Babiše,“sdělil.

Včera večer se vyslanci obou stran potkali nad zbývajícím­i programový­mi body, u nichž se jim během týdnů schůzek nepodařilo najít shodu. Domluvili se prý už na daních i na kompromisu ohledně zrušení karenční doby.

Čekání na sjezd

Pro ČSSD, ale i pro budoucnost české vlády bude zásadní víkendové pokračován­í sjezdu. Ten byl původně přerušen v únoru poté, co byl do čela strany zvolen Hamáček. Po delší přestávce začne jeho druhé dějství. Delegáti sjezdu budou v Hradci Králové v sobotu posuzovat nabídku, s níž na dnešní mítink přijde ANO. Ještě o den dříve ji posoudí také předsednic­tvo strany.

Před přerušením sjezd v únoru odhlasoval, že účast trestně stíhaného Babiše ve vládě je pro sociální demokraty zásadní problém, na tomto názoru Hamáček trvá. Podle něj záleží na ANO, jestli před zájmy občanů „postaví zájmy jediného člověka“.

Předseda ČSSD dal ovšem včera najevo, že se mu do vlády s Babišovým hnutím chce. V příspěvku zveřejněné­m v názorové rubri- ce MF DNES vyzdvihl priority ČSSD, pro které se emisarům strany podařilo najít podporu špiček ANO. Zmiňuje zvýšení rodičovské­ho příspěvku, zálohované výživné nebo garanci, že nedojde k privatizac­i veřejných služeb.

„Přes všechny problémy a neshody se snažíme postavit vládu, která by myslela na rodiny, důchodce, pracující a sociálně slabé,“píše Hamáček.

Pokud chce prosazovat program své strany z pozic ve Strakově akademii, musí předseda ČSSD přesvědčit většinu svých kolegů. O vstupu do vlády totiž budou sociální demokraté rozhodovat v interním referendu. Hlasovat budou někdy po skončení sjezdu.

ANO a ČSSD nemají dost členů na to, aby ve sněmovně získali kýženou většinu křesel. Svůj kabinet tak opřou o komunisty. Ti se sice neženou přímo do vlády, za její podporu ale budou chtít prosadit některé body svého programu.

I u KSČM se bude čekat na výsledek sjezdu, na němž funkci předsedy obhajuje Vojtěch Filip. Uskuteční se koncem dubna.

ANO a ČSSD dnes čekají klíčové rozhovory. Hnutí svým partnerům sdělí, která ministerst­va je ochotno jim přenechat. ČSSD trvá na pěti resortech.

 ?? Na cestě na Hrad FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Na cestě na Hrad FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia