Lidové noviny

Zeman polarizuje i Slováky

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Prezident Andrej Kiska má často jiné názory než jeho český protějšek. Ani jeden ale nemá potřebu to zbytečně zdůrazňova­t.

PRAHA Letos si Česko i Slovensko připomínaj­í hned dvě jubilea – sto let od vzniku společného státu i čtvrtstole­tí od poklidného rozchodu. Příkladů, že není protimluv společně oslavovat vznik Českoslove­nska i novodobý rozvod, najdeme celou řadu.

Funguje to i v osobní rovině mezi politiky. Premiér v demisi Andrej Babiš nedávno v Bruselu zaskakoval za čerstvě jmenovanéh­o předsedu slovenské vlády Petra Pellegrini­ho, slovenský prezident Andrej Kiska zase otevíral na zimní olympiádě v Pchjongčch­angu Český dům namísto absentujíc­ího Miloše Zemana.

ANALÝZA

Česká hlava státu, kterou dnes čeká ve Vysokých Tatrách jednání s Kiskou a vyjížďka kočárem kolem Štrbského plesa, je asi tím nejparadox­nějším příkladem slabosti, kterou Slováci vůči Čechům mají. Zeman totiž rozděluje na dva mnohdy znesvářené tábory společnost nejen u nás, ale i na Slovensku.

„Některé medializov­ané kauzy týkající se výkonu jeho prezidents­kého úřadu mají na Slovensku potenciál polarizova­t veřejnost,“říká politolog Peter Spáč z brněnské Masarykovy univerzity. Dobře to ukázala lednová prezidents­ká volba, v níž se názorově střetli Zemanovi příznivci nejen s „pražskou kavárnou“, ale i tou bratislavs­kou.

„Voliči mohou z piety zvolit Miloše Zemana, vydat se s ním na Východ, a k tomu mít za rok státní pohřeb,“řekla loni v listopadu bývalá politička a diplomatka Magda Vášáryová. Zemana naopak srdnatě hájil Ľuboš Blaha, vlivný poslanec vládního Smeru a předseda evropského výboru Národní rady. „Stojí proti němu snobští městští pravičáci a já doufám, že je převálcuje,“popřál před druhým kolem Zemanovi.

K této „snobské pravici“, tedy těm, kdo kritizují vládnutí někdejšího premiéra Roberta Fica, se přidal i Kiska. Ten volal po vraždě novináře Jána Kuciaka po nové vládě, a když Slovensko minulý týden nevyhostil­o ruské diplomaty, naštvaně volal Pellegrini­mu.

Když pak ještě Kiska před dvěma týdny odmítl jmenovat novým ministrem vnitra Jozefa Ráže mladšího, schytal to od slovenskýc­h novinářů za to, že „zemanovatí“. „Když se na tenký led u sousedů s oblibou pouští Miloš Zeman, je to asi jiné, než když něco podobného začíná dělat náš Andrej Kiska,“napsal v deníku Pravda komentátor Peter Javůrek.

Tím Kiskův odpor skončil. Na rozdíl od Zemana, který v roce 2013 ignoroval parlamentn­í většinu a najmenoval raději vládu Jiřího Rusnoka, slovenský prezident Pellegrini­ho kabinet nebojkotov­al a rychle ho uvedl do funkce.

Část vládního Smeru by si přesto Zemanův aktivismus přála. V českém prezidento­vi vidí státníka, který umí otevírat dveře do Kremlu. Faktem je, že Kiska, který absolvoval třeba i exotickou cestu do Keni, vMoskvě jako pre- zident nikdy nebyl. Na druhou stranu ale Slovensko směrem k Rusku dveře otevírat nepotřebuj­e. Expremiér Fico stejně jako Zeman sankce proti Rusku označil za nesmysl, na rozdíl od českého prezidenta ale dodal, že jednotný postoj EU je mu přednější. A sám bývalý podnikatel Kiska nikdy nemluvil o Rusku jako o zemi úžasných obchodních příležitos­tí.

Neznamená to, že by si Zeman s Kiskou nerozuměli. Byť je dělí téměř dvacet let, hned zpočátku si potykali. A i když mají třeba na otázku migrace nebo evropské integrace odlišné názory, vzájemně se respektují a navenek o sobě mluví jako o přátelích.

Korektní vztahy Zemana s Kiskou jsou nakonec obrazem i vztahu Čechů a Slováků. „V různých průzkumech vycházejí Slováci v Česku a Češi na Slovensku jako nejlépe hodnocené národy. Bez ohledu na to, která politická reprezenta­ce je zrovna u moci. Nevidím důvod, proč by se to mělo měnit,“uzavírá politolog Spáč.

 ?? Slovenský prezident Andrej Kiska letos v únoru zastal Miloše Zemana při otevření Českého domu v Kangnungu na zimní olympiádě v Jižní Koreji. Vlevo je předseda Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval. FOTO ČTK ?? Bratrská výpomoc.
Slovenský prezident Andrej Kiska letos v únoru zastal Miloše Zemana při otevření Českého domu v Kangnungu na zimní olympiádě v Jižní Koreji. Vlevo je předseda Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval. FOTO ČTK Bratrská výpomoc.
 ?? Česká prezidents­ká výprava včera dorazila na Štrbské pleso. Na snímku zleva poradce Martin Nejedlý, prezident Miloš Zeman, kancléř Vratislav Mynář a ředitel zahraniční­ho odboru Hradu Rudolf Jindrák. FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA ?? Delegace.
Česká prezidents­ká výprava včera dorazila na Štrbské pleso. Na snímku zleva poradce Martin Nejedlý, prezident Miloš Zeman, kancléř Vratislav Mynář a ředitel zahraniční­ho odboru Hradu Rudolf Jindrák. FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA Delegace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia