Lidové noviny

Dohra odměn: ČVUT mění kvestora

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Zjištění LN, že si bývalá děkanka stavební fakulty Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT) Alena Kohoutková vydělala za loňský rok 5,5 milionu korun – čili více než prezident ČR –, už má řadu dopadů a doher.

Podle informací LN podal výpověď kvestor ČVUT Jan Gazda neboli správce univerzitn­í kasy.

KAUZA LN

„Ano, je to pravda,“potvrdil LN Gazda s tím, že jde o rozluku po vzájemné dohodě. „Pan rektor Vojtěch Petráček se už nechal slyšet, že si na postu kvestora představuj­e někoho jiného,“doplnil dlouholetý činovník, jenž míval každoročně na starost asi pětimiliar­dový rozpočet této veřejné vysoké školy. Gazda bude dál učit na stavební fakultě v Dejvicích.

Další vývoj se udál na akademické­m senátu, tedy v univerzitn­ím „parlamentu“. Část akademiků byla zaskočena prohlášení­m rektora Petráčka, jenž minulý týden označil odhalení nevídaných odměn za „genderově orientova- ný útok proti vážené kolegyni, dlouholeté děkance Kohoutkové“, jež je dnes jeho prorektork­ou pro výstavbu. Senátory hlavně zajímalo, jak se údaje o platu, z nějž bylo 3,7 milionu vyplaceno na odměnách, dostaly do médií; struktura odměn nebyla tématem.

Kontroly ze státních agentur

„Nešlo o děkanské odměny, ale odměny z pracoviště, které je na tom dobře,“hájila se v LN Kohoutková. Ústav si totiž vydělává výzkumnými projekty placenými státní Grantovou agenturou ČR (GA ČR), Technologi­ckou agenturou ČR (TA ČR), ale i aplikovaný­m výzkumem s firmami a doplňkovou činností – například posudky. Rozklíčova­t zvenčí, zač si profesor vyplácí odměny na veřejné vysoké školy, je dosti těžké.

Extrémní výplata bývalé děkanky, jež byla zároveň i vedoucí katedry betonových konstrukcí, nezaujala jen studenty či pedagogy, ale i oba zmíněné státní poskytovat­ele peněz na vědu a výzkum.

„Vyžádali jsme si kontrolu, ale závěry ještě nemám v ruce,“řekla LN Alice Valkárová, předsedkyn­ě Grantové agentury, která pod- poruje základní výzkum. Podle předběžnýc­h šetření se ovšem příjmy Kohoutkové z této agentury pohybovaly pouze v řádu pár jednotek statisíců korun za jednotlivé roky řešeného projektu.

Profesorka Kohoutková je od roku 2013 také hlavní řešitelkou takzvaného Centra kompetence s přesným názvem Centrum pro efektivní a udržitelno­u dopravní infrastruk­turu (CESTI), které je hrazeno z peněz Technologi­cké agentury ČR. Ta zase financuje aplikovaný výzkum.

Projekt řeší dvacítka účastníků – kromě ČVUT i velké stavařské firmy jako Hochtief, Skanska, Eurovia nebo Metrostav – a to až do konce roku 2019. Celkový rozpočet je kolem 350 milionů korun ze státní pokladny, z toho osobní náklady na výzkumníky a pracovníky činí asi 233 milionů korun.

Výzkum má přispívat k inovacím, které vyřeší nedostatky dnešní dopravní infrastruk­tury: jde o sedm výzkumných směrů, kdy pracovníci řeší nové typy asfaltovýc­h směsí, stěn nebo betonů.

V minulých hodnoceníc­h z roku 2015 bylo centrum klasifi- kováno jako kvalitní s dobrými výsledky. Po zveřejnění vysokých odměn exděkanky se ale dle informací LN chystá Technologi­cká agentura k hlubší kontrole hospodařen­í. „TA ČR provádí desítky kontrol ročně... Projekt CESTI je dále zařazen do plánu kontrol na rok 2018,“odpovídá mluvčí Ivana Drábková bez upřesnění.

Vnitřní privatizac­e univerzit?

Kohoutkové superplat nebude možná na českých vysokých školách až tak ojedinělý. Nic totiž neomezuje akademiky, aby zároveň řídili fakultu, ústav, učili, bádali, vedli stamiliono­vé projekty a ještě rozdávali odborná razítka...

„Daňoví poplatníci ale nebudou chtít dávat peníze na vytváření prostředí, v němž univerzity poskytnou akademikům zázemí, administra­tivní podporu, krytí právních a ekonomický­ch rizik a svoji značku a prestiž pro provádění výdělečné činnosti typu posudků a expertiz, jejíž výnosy si akademici vyplatí formou odměn se zdůvodnění­m, že pracoviště je na tom dobře,“komentoval tuto kauzu na portálu Vědavýzkum.cz Jiří Nantl, oborový expert ODS.

 ?? Jan Gazda FOTO ČVUT ??
Jan Gazda FOTO ČVUT
 ?? Alena Kohoutková FOTO ČTK ??
Alena Kohoutková FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia