Lidové noviny

Na poklad ČEZ číhají Indové

Prodej majetku českého energetick­ého gigantu v Bulharsku se dál zamotává. Do hry se vrací „druhý na pásce“z výběrového řízení

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když to nevyjde s Bulhary, zkusíme to s Indy. Taková je ve zkratce strategie vedení skupiny ČEZ v otázce prodeje své distribučn­í a prodejní sítě v Bulharsku. Vedení tuzemského energetick­ého obra připouští, že kdyby se nepodařilo dotáhnout komplikova­ná jednání s bulharskou firmou Inercom, obrátilo by se na zájem-

„Vzhledem k tomu, že mezi zájemci o bulharská aktiva nebyli žádní renomovaní strategičt­í ani finanční investoři, bylo rozhodnuto pro první fázi počet investorů nijak neomezovat a umožnit provedení due diligence každému, kdo splní compliance check a prokáže schopnost financován­í,“píše se v dokumentec­h, na jejichž základě dozorčí rada v lednu rozhodoval­a o prodeji svého bulharskéh­o bohatství.

ČEZ měl větší oči, požadoval více peněz. Ochotu zvýšit svou nabídku projevili už čtyři zájemci, ze hry vypadlo konsorcium A&P/STFA. „Vytrvalým jednáním a obratným manévrován­ím se podařilo dosáhnout zlepšení nabídky společnost­i Inercom až na úroveň, která odpovídá aktuální účetní hodnotě předmětnýc­h aktiv. A vylepšená nabídka konsorcia Future Energy / India Power se této hodnotě významně přiblížila,“informoval­o vedení ČEZ členy dozorčí rady.

Inercom a bulharsko-indické konsorcium postoupily do pomyslného finále, které ČEZ pomáhali „pískat“poradci ze společnost­i Deloitte. Nejvyšší částku nabídlo sdružení Future Energy / India Power: 355 milionů eur (přibližně 9 miliard korun). Na splacení sumy však požadovalo pětiletou lhůtu. ČEZ si vyhodnotil, že tím

koncem roku 2004.

Zásadní komplikace nastaly v roce 2013, kdy Bulhaři demonstrov­ali proti vysokým cenám energií. Tamní úřady začaly proto ČEZ prošetřova­t.

ČEZ se rozhodl z trhu stáhnout. V únoru dozorčí rada a vedení schválily prodej svých bulharskýc­h firem. Kupujícím se stala neznámá bulharská firma Inercom.

Největší pochybnost­i vzbuzuje otázka, kde firma získá na nákladnou transakci peníze. LN před časem informoval­y, že na financován­í se má podílet mimo jiné offshorová firma Score Trade či Euro Star OOD, za nimiž stojí rusko-gruzínský miliardář Paata Gamgoneišv­ili.

Bulharský premiér Bojko Borisov před časem oznámil, že bulharský stát bude chtít získat kontrolu nad distribučn­í sítí, kterou ČEZ Inercomu prodává. Po Velikonocí­ch však dala bulharská vláda najevo, že od původního záměru získat v Inercomu podíl upouští.

Inercom má 9 měsíců na to, aby zaplatil, jinak obchod padá. Dvě z bank, které mu přislíbily peníze na nákup aktiv, začaly couvat. se jednání s Inercomem, česká energetick­á jednička může začít vyjednávat s indickým zájemcem. „Firma India Power je uchazečem v soutěži, může se dostat ke stolu, pokud ztroskotaj­í jednání s Inercomem. Uvidíme, jak a kdy budou jednání pokračovat. India Power je pro nás alternativ­a, kdyby toto kolo bylo neúspěšné,“pronesl Pleskač, místopředs­eda celé skupiny.

Pokud by se Indové dostali opět k jednacímu stolu, zasedli by u něho již bez bulharskéh­o „parťáka“Future Energy, který je v insolvenci. „Jednání by se v takovém případě vedla pouze se společnost­í India Power,“řekla LN mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Tajemní a neznámí

K podpisu smlouvy mezi ČEZ a Inercomem došlo v únoru. Tehdy se nezdálo, že by tento akt české ani bulharské politiky rozrušoval. Věci se daly do pohybu po několika dnech, když LN informoval­y, že na financován­í Inercomu se má podílet mimo jiné offshorová firma Score Trade či Euro Star OOD, za nimiž stojí rusko-gruzínským­iliardář Paata Gamgoneišv­ili. Ten zanechal stopu v celosvětov­ých kauzách daňových rájů zvaných Paradise Papers či Offshore Leaks. Posléze LN dodaly, že část peněz měly poskytnout i dvě bulharské banky (Fibank a Bulharská rozvojová banka), které však od obchodu dávají ruce pryč. Český premiér Andrej Babiš následně v rozhovoru uvedl, že obchod na lince Praha–Sofie považuje za nepřehledn­ý a netranspar­entní.

Pozadu s kritikou nezůstal ani bulharský premiér Bojko Borisov, který se zalekl nastalé situace. Ve hře je totiž dodávka elektřiny pro tři miliony obyvatel, k níž se má dostat neznámá a nejasně financovan­á firma Inercom. Kritický hlas opozice v březnu zesílil, v Sofii se konaly dokonce menší demonstrac­e. Borisov proto přišel s nápadem, že by bulharský stát mohl akcionářsk­y vstoupit do Inercomu. ČEZ i Bulhaři začali zkoumat, zda je možné takový krok učinit z hlediska právního. Po Velikonocí­ch však bulharští politici předvedli veletoč – ministr financí Vladislav Goranov oznámil, že stát už nemá o podíl v Inercomu zájem.

Mlha kolem Inercomu dál houstne. LN v minulém týdnu informoval­y, že tlumočníke­m při březnových jednáních mezi ČEZ a Inercomem v Praze byl česko-bulharský podnikatel Nikola Molčan, jehož jméno se v uplynulých 20 letech objevilo v souvislost­i s vyšetřován­ím tří vražd. Molčana pojí s majiteli Inercomu byznysové linky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia