Lidové noviny

ANO hledá tahouna pro Prahu

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Hnutí ANO čeká v podzimních volbách důležitý test. Historie ukázala, že volební úspěch či neúspěch v hlavním městě ovlivní vývoj strany na celostátní úrovni. Babišově subjektu v Praze chybí populární lídr.

PRAHA Před čtyřmi lety bylo hnutí ANO favoritem komunálníc­h voleb v Praze. Samo si však komplikova­lo život. Z postu lídra kandidátky nejdříve pro neshody s tehdy vlivnou funkcionář­kou hnutí Radmilou Kleslovou odstoupil Jan Kasl. Následně si ANO na kandidátku vybralo podnikatel­ku Martinu Schopperov­ou, která ale po necelém týdnu odstoupila kvůli spekulacím o napojení na lobbistu Romana Janouška. Až na třetí pokus se ANO povedlo lídra získat – ukázalo na Adrianu Krnáčovou. Jenže její dny jsou po čtyřletém působení a zejména po nedávném prohlášení, že „Pražané jsou trochu zpovykaní s dopravou“, na pražské radnici s nejvyšší pravděpodo­bností sečteny.

Podle informací, které LN v uplynulých dnech v metropoli nastřádaly, je i letos situace se sháněním pražského lídra velice krkolomná.

Šance pro exministra financí

Podle třech zdrojů LN v uplynulých týdnech nevyšly vedení hnutí námluvy s preferovan­ými adepty. Šlo o známá jména: ministra zahraničí Martina Stropnické­ho, ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána a vedoucí partnerku Ernst & Young Magdalenu Souček.

Žhavým kandidátem na lídra pražské sestavy ANO by se mohl stát bývalý ministr financí Ivan Pilný, který se z nejvyšší politiky stáhl po loňských sněmovních volbách. Pilný zatím nabídku obdržel pouze neoficiáln­ě. „O neoficiáln­ím zájmu vím. Zanedlouho se bude hlasovat o lídrovi. Nominaci může dát předseda, dva místopředs­edové nebo deset členů pražského ANO. Zatím jsem oficiální nabídku nedostal. Pokud mě osloví, budu se k tomu muset vyjádřit,“řekl LN exministr Pilný.

Praha se od ostatních koutů republiky politicky diametráln­ě liší. Zatímco v menších městech a na venkově je hnutí ANO silné, v hlavním městě má těžší pozici. V čele potřebuje populární politiky střihu ministrů Stropnické­ho či Pelikána, kteří představuj­í ideový protipól současné reprezenta- ce na Pražském hradě. Neboli ty, kteří dokážou oslovit městské, liberálně smýšlející voliče, případně podnikatel­e. V loňských volbách do sněmovny uhájilo ANO (20,35 procenta) těsné vítězství před druhými Piráty (17,59 procenta) zejména díky vedoucímu duu Stropnický–Pelikán.

Po problémech s dopravní situací v Praze a kvůli špatným komunikačn­ím dovednoste­m vůči veřejnosti si lze jen stěží představit, že by post obhajovala současná primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle informací LN došla Babišovi s někdejší šéfkou Transparen­cy Internatio­nal trpělivost – oba si situaci měli v nedávné době vyříkat z očí do očí.

Pro LN Krnáčová uvedla, že se rozhodne do vnitrostra­nických primárek. „Ta práce mě baví a naplňuje. A mám pocit, že se udělalo spoustu pozitivníc­h věcí,“jsou podle ní klady mluvící ve prospěch další kandidatur­y. Na druhé straně je fyzická a psychická náročnost pozice. „Člověk si musí dvakrát rozmyslet, jestli v ní chce strávit další čtyři roky,“dodala Krnáčová

Babiš si důležitost Prahy uvědomuje, a tak se do hledání primátorsk­ého aspiranta zapojil osobně. Šíří se spekulace, že našel podnikatel­e, který by se mohl do čela kandidátky postavit. Jméno však odmítá prozradit.

Šéf pražského oddělení ANO Jan Říčař uvedl, že 9. dubna se uzavírají nominace do primárek – ty proběhnou za necelé tři týdny. „Pravidla pro kandidatur­u jsou pro všechny stejná a nerad bych spekuloval, kdo se přihlásí,“řekl LN Říčař. Premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš nechtěl výběr nového adepta na pražského primátora komentovat. „Představu nemám. Kandidáta navrhne krajská organizace,“odepsal stroze.

Hnutí ANO tak čekají nervózní dny. V podzimních volbách do zastupitel­stva hlavního města na něj čeká „nabušená“konkurence. O přední příčky se utká hned několik stran a hnutí. Vysoké zisky se očekávají od Pirátů, kteří loni ve volbách do sněmovny skončili na druhém místě. Tradičně slušných výsledků v metropoli dosahují ODS a TOP 09. Překvapit by letos mohlo i rodící se uskupení Praha Sobě, které vede poslanec KDU-ČSL a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Stratégům hnutí ANO je jasné, že je čeká náročná bitva. V uplynulých týdnech tedy vzniklo v centrále několik plánů a příběhů, kdo a proč by byl dobrým novým kandidátem na primátora Prahy.

Z primátora na prezidenta

Stropnické­ho si za pražského primátora přál především šéf ANO. Babiš věděl, že Stropnický v Praze voliče umí zaujmout. Má předpoklad­y – zejména díky své prozápadní orientaci. „Ano, takový návrh zazněl. Proč jsem na to nekývl? Důvodů je více, ale mezi ne- zanedbatel­né patří ten, že jsem tak trochu ministr zahraničí,“napsal Stropnický LN. Jeho kandidatur­a však podle informací LN v sobě mohla obsahovat širší příběh. ANO by v příštích prezidents­kých volbách mohlo vyslat Stropnické­ho do boje. Mise na pražské radnici by posloužila jako předpolí prezidents­ké kampaně. „Vidíte, zase víte víc než já,“odepsal ministr zahraničí.

Hlubší kontext nesla i snaha vyslat na Mariánské náměstí minist- ra spravedlno­sti Pelikána. Ten zaujal kritickou pozici vůči vládní kooperaci ANO s KSČM a distancova­l se od spolupráce hnutí a SPD Tomia Okamury. Na takový profil, který by konvenoval městským a liberálním voličům, měl lákat pražské voliče. Ani Pelikán však pražské volání nevyslyšel. Jeho politickou kariéru nyní nakopl příběh ruského hackera Jevgenije Nikulina, kterého Pelikán vydal do USA navzdory tlaku ruského Kremlu.

 ?? Navlékla Adriana Krnáčová v listopadu 2014. Stala se první ženou v nejvyšší pozici na pražské radnici. Do letošního boje o tento post by se za ANO mohl pustit exministr Ivan Pilný. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A JAN ZÁTORSKÝ ?? Primátorsk­ý řetěz
Navlékla Adriana Krnáčová v listopadu 2014. Stala se první ženou v nejvyšší pozici na pražské radnici. Do letošního boje o tento post by se za ANO mohl pustit exministr Ivan Pilný. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A JAN ZÁTORSKÝ Primátorsk­ý řetěz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia