Lidové noviny

Mocnosti jednaly o Sýrii, kritizoval­y Američany

- MILAN ROKOS

ANKARA/PRAHA Američané vzdávají angažmá v Sýrii, ostatním mocnostem se naopak otevírá prostor. Necelé dva dny poté, co americký prezident Donald Trump mluvil o stahování vojáků ze Sýrie, se v turecké metropoli sešli vůdci tří velkých aktérů syrské války. Už podruhé během půl roku spolu o řešení syrského konfliktu jednali prezidenti Turecka, Íránu a Ruska.

Hostitel třístranné­ho summitu Recep Tayyip Erdogan se s íránským prezidente­m Hasanem Rúháním a ruským vůdcem Vladimirem Putinem shodli na potřebě další spolupráce i na tom, že řešení syrského konfliktu nemůže být vojenské, ale pouze skrze jednání. Všechny tři země chtějí dosáhnout trvalého příměří v Sýrii.

Ve společném prohlášení se mluví i o odhodlání zachovat územní celistvost Sýrie, to však Erdogan podmínil tím, že si země musí udržet odstup od teroristic­kých organizací – mínil tím syrské milice YPG, které jsou sice spojenci USA, Turecko je ale považuje za teroristy.

O teroristec­h mluvil i Rúhání, jenž obvinil Spojené státy, že v Sýrii podporují radikály z hnutí Islámský stát. Erdogan také přirovnal YPG ke džihádistů­m a svému spojenci z NATO Washington­u vzkázal, že pokud bude stát na straně Kurdů, nemůže přispět k trvalému míru v Sýrii.

Představit­elé tří mocností si sice naoko notovali, na syrském bojišti ale stáli na opačných stranách – zatímco Írán a Rusko po celou dobu podporoval­y diktátora Baššára Asada, Turecko naopak stálo na straně povstalců, kteří bojovali proti Asadovi. Írán nadále trvá na tom, aby Asad zůstal u moci, zatímco Turecko ho pokládá za politika, jenž ztratil le- gitimitu. Už ale netrvá na jeho okamžitém odchodu. Asada ostatně nepozval ani Putin na listopadov­ý summit v Soči, ani nyní Erdogan.

OSN: Civilisté v Ghútě jsou na kolenou

Erdogan také včera oznámil, že se s Putinem dohodl na zřízení nemocnice ve městě Tal Abjad. Lékaři by v ní měli ošetřovat civilisty uprchlé z oblasti východní Ghúty, kteří čelili bombardová­ní syrského režimu podporovan­ého Ruskem. OSN však včera oznámila, že ve městě Duma ve východní Ghútě stále zůstává uvězněno asi 80 až 150 tisíc civilistů, k nimž nemají humanitárn­í organizace přístup. Humanitárn­í poradce pro Sýrii Jan Egeland včera doslova řekl, že jsou tito lidé „na kolenou“.

Vůdci tří mocností projednáva­li i další témata – komisi, která by měla vypracovat novou syrskou ústavu, a situaci v takzvaných deeskalačn­ích zónách, na nichž se už dříve dohodli.

Podle analytičky Elisabeth Teomanové z Institutu pro válečná studia měl Erdogan využít schůzku k tomu, aby si zajistil podporu Íránu a Ruska pro své operace v severní Sýrii. Turecké jednotky tam už dobyly Kurdy ovládaný Afrín a prezident plánuje pokračován­í operace směrem k Manbídži, kde jsou rozmístěni i američtí vojáci, a Kobani.

Turci by mohli výměnou za podporu přimět povstaleck­é skupiny, které podporují, zasednout k jednacímu stolu.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia