Lidové noviny

Putin: Čekáme na zdravý rozum

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

PRAHA/MOSKVA Ruské úřady včera s krajním rozhořčení­m komentoval­y stanovisko Londýna ve věci otráveného exšpiona Skripala a jeho dcery Julije. Britové totiž Rusy nabízenou spolupráci při vyšetřován­í chemického útoku označili za kontraprod­uktivní.

„Jde o taktiku odpoutáván­í pozornosti a přinese to ještě více dezinforma­cí,“stojí na Twitteru britské delegace ze zasedání Organizace pro zákaz chemických zbraní (Organisati­on for the Prohibitio­n of Chemical Weapons – OPCW), které se včera konalo na popud Ruska. Britové nevěří upřímnosti ruských snah odhalit, kdo, proč a jak otrávil Skripalovy v britském Salisbury látkou známou pod názvem Novičok. Podle nich Rusové naopak chtějí vnést mezi doposud solidární západní společenst­ví nejistotu a zmatek. Většina států EU ale včera opět podpořila Londýn a Rusku vytkla, že stále nedodalo požadované informace a vysvětlení.

Ruská delegace naopak obvinila vedení OPCW z toho, že ze třinácti zásadních otázek týkajících se vyšetřován­í chemického útoku byla zatím zodpovězen­a jediná. Hitem ruských médií byla po celý včerejší den zpráva, že britským vědcům se nepodařilo prokázat ruský původ jedu Novičok. Komentátor ruské státní televize dokonce opakovaně vyzval britského ministra zahraničí Borise Johnsona, aby se Rusku omluvil.

Prezident Putin včera naopak zmírnil tón a spíše vyzýval k ob- novení dialogu se Západem. Na otázku novinářů, zda čeká omluvu, odpověděl: „Nic nečekáme. Čekáme, že nakonec zvítězí zdravý rozum... a to se týká nejen kauzy Skripal.“Ruský lídr opět zdůraznil, že novičok mohlo vyrobit zhruba dvacet zemí, nejen Rusko.

Na rozdíl od hlavy státu se ovšem ruské politické a bezpečnost­ní špičky na VII. moskevské konferenci omezinárod­ní bezpečnost­i vyjadřoval­y v duchu studené války. Podstatná část projevů měla společného jmenovatel­e: nespravedl­ivé osočování Ruska a údajné snahy o izolaci země. Šéf ruské Služby zahraniční roz- vědky (SVR) Sergej Naryškin z tribuny konference dokonce obvinil Brity a Američany z cílené akce namířené proti Rusku: „Ve věci groteskní provokace se Skripalem, slátané Velkou Británií a USA, se části evropských zemí nechce bez rozmyslu následovat Londýn a Washington.“Pokusil se tak opět upozornit na údajný rozkol v EU ve vztahu k Rusku a za hlavní původce dalšího ochlazován­í vztahů označil opakovaně Británii a USA.

Ruský prezident Vladimir Putin neočekává od Západu omluvu za „nespravedl­ivé osočení“v kauze Skripal. Doufá prý však, že zvítězí zdravý rozum, a to nejen v tomto případě.

Velvyslane­c mírnil vášně

Také včerejší tisková konference ruského velvyslanc­e v Česku Alexandra Zmejevskéh­o naznačila, že Rusko sází na rozdělení evropských států na ty spřízněné a nepřátelsk­é. Diplomat poněkud zmírnil nedávná vyjádření tiskové mluvčí ministerst­va zahraničí Ruska Mariji Zacharovov­é, která řekla, že novičok mohli syntetizov­at čeští vědci v chemických laboratoří­ch Vojenského výzkumného ústavu ve Vyškově. Včera Zmejevskij prohlásil, že Česko nikdy nikdo neobviňova­l z podílu na otrávení bývalého dvojitého agenta Skripala. „Žádná obvinění proti Česku nikdy nebyla z ruské strany vznesena. Pouze jsme konstatova­li fakta,“opakovaně zdůraznil velvyslane­c.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia