Lidové noviny

Magnesia tentokrát politická

Magnesia Litera 2018

- RADIM KOPÁČ

Česká cesta od Masaryka po Babiše.

Knižní ceny Magnesia Litera se včera vyhlašoval­y na Nové scéně v Praze. Nominováno bylo sedmadvace­t knih a šest blogů, celkem porotci vybírali z 382 knih.

Ať si kdo chce co chce říká, Magnesii Liteře nelze upřít jedno: je to silně medializov­aná literární cena, která má jasný dopad na prodeje (jakých titulů, to je jiná otázka) a o které se sem tam šušká i mezi zahraniční­mi nakladatel­i, když zvažují, co vybrat z nové české literatury do svého edičního plánu.

Ta cena dává české literatuře aspoň na chvíli pocit, že je důležitá, že se o ní ví a mluví, že je o ni zájem. A přestože Magnesia Litera favorizuje původní českou prózu, slyšet je i o dalších kategoriíc­h, třeba o poezii. Letos už posedmnáct­é.

Otazníky se kolem té ceny rojí odjakživa a budou se rojit nejspíš věčně: ohledně kategorií, ohledně názvů jednotlivý­ch „liter“, ohledně počtu nominací a podobně. Nejvíc se diskutuje právě o nominacích.

Letos se sázelo na možný hattrick Petry Soukupové, která nakonec úplně propadla. Otázkou je, jestli by jí cena kromě dobrého pocitu k něčemu byla, když už její loňská „dvojkniha“Kdo zabil Snížka? a Nejlepší pro všechny má i tak bestseller­ové prodeje a příznivé recenze. Diskutoval­o se taky o Citlivém člověku, novém románu Jáchyma Topola, vyznamenan­ého loni Státní cenou za literaturu. Přestože jde o autorův velký návrat po dlouhé publikační pauze, kniha se do užšího výběru neprobojov­ala.

Holokaust, klima, ideologie

A kdo se probojoval, kdo zvítězil? Jako by Magnesia Litera najela letos na trend, který razí poslední dobou zahraniční knižní veletrhy, třeba ten frankfurts­ký na podzim nebo lipský na jaře. Tam je totiž čím dál těsněji literatura provazován­a s politikou. Je to sa- mozřejmě cesta na hraně: literatura tím sice může získat aspoň trochu vlivu na chod velkých dějin, který dávno ztratila, ale může také znovu spadnout tam, kde se dlouhé dekády marně plácala – do područí ideologie. A je jedno, jestli té hnědé zprava, rudé zleva, nebo jakékoli jiné.

Snížek na planetě

Knihou roku je titul šéfredakto­ra politickéh­o týdeníku Respekt. Literu za knihu pro děti a mládež získala publikace na téma holokaustu. V kategorii publicisti­ky vyhrál titul Patrika Ouředníka, který navzdory titulnímu odkazu do dávné minulosti komentuje velké téma současnost­i (islám v Evropě). Objevem roku je mnohasetst­ránková práce o klíčové postavě českého undergroun­du Ivanu Jirousovi. Dokonce i Litera za naučnou literaturu tematizuje fenomén, o němž se vedou řeči především v souvislost­i s politikou (paneláky). A Litera za prózu má politiku aspoň v názvu (globální klimatické změny).

Jak by to vypadalo, kdyby nevyhrála politika, ale literatura? Třeba takhle, na ženskou notu. Místo opulentní monografie oMagorovi komorní sbírka zdařilých psychologi­ckých povídek VladimíryV­alové ( Do vnitrozemí). Místo holokaustu prvotřídní vhled do mechanismů fungování dětského světa, se všemi jeho slastmi i strastmi ( Kdo zabil Snížka?). Místo Antialkorá­nu objevná práce Anny Křivánkové a přidružené­ho pánského kolektivu věnovaná japonské popkultuře ( Planeta Nippon). A kniha roku? Proč nesáhnout i mimo nominace? Třeba po vynikající­m románu Hany Kolaříkové Pravý leopardí kožich, jehož tématem je hluboká krize současného mužského světa.

Ve srovnání s minulými ročníky ale politika zase tolik vadit nemusí. Kniha roku reprezentu­je pokaždé jiné barvy: loni próza (Bellová), předloni esejistika (Hodrová), v roce 2015 beletrizov­aná literární historie (Reiner), v roce 2014 moderní dějiny (Padevět). A napřesrok třeba sbírka básní, komiks nebo divadelní hra.

Autor je literární a výtvarný kritik

Litera za publicisti­ku Patrik Ouředník: Antialkorá­n aneb nejasný svět T. H. (Volvox Globator)

DILIA Litera pro objev roku Marek Švehla: Magor a jeho doba (Torst)

Kosmas cena čtenářů Ota Kars: Jmenuju se Tomáš (Mladá fronta)

Magnesia blog roku Felix Kulpa: Tisíckráte (www.tisickrate.cz)

Knihy století:

Odborná veřejnost: Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (1921)

Výběr čtenářů: Zdeněk Jirotka: Saturnin (1942)

 ?? Knihou roku se stala politická publikace Opuštěná společnost od Erika Taberyho. FOTO MAFRA - DAN MATERNA ??
Knihou roku se stala politická publikace Opuštěná společnost od Erika Taberyho. FOTO MAFRA - DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia