Lidové noviny

Literární zápolení v číslech

-

PRAHA V letošním, již sedmnáctém ročníku Magnesie Litery byla nejpočetně­ji tradičně obeslána Litera za prózu se 77 tituly a největší meziroční nárůst zaznamenal­a kategorie Litera za knihu pro děti a mládež. Proti loňským 38 titulům jich bylo letos přihlášeno 64.

Cena má osm kategorií a v každé z nich jsou tři nominace, jen původní domácí próza má nominací šest. Do Litery se již loni vrátila cena za publicisti­ku. Vedle vítězů jednotlivý­ch kategorií vyhlásili pořadatelé vminulém ročníku i knihu roku, kterou se stal román Bianky Bellové Jezero. Letos si toto ocenění odnesl Erik Tabery za knihu Opuštěná společnost, v této kategorii hlasovalo 183 lidí. Podobný počet (185) hlasoval v kategorii DILIA Litera pro objev roku, hlasující v obou případech jsou z knižní branže. V ostatních kategoriíc­h hlasovaly pětičlenné odborné poroty. Po vyhlášení výsledků se většinou prodeje oceněných knih výrazně zvýší. Například román Jezero atakoval podle nakladatel­ství Host hranici 10 tisíc prodaných výtisků.

K výroční knižní ceně Magnesia Litera letos pořadatelé přidali výběr knih českých autorů reprezentu­jících celých sto let od vzniku Českoslove­nska. Sestavili ho literární historikov­é a veřejnost a mohli vybrat celkem tři knihy. Výběr odborné veřejnosti vyhrál Jaroslav Hašek a Osudy dobrého vojáka Švejka za stoleté války (1921), následoval Bohumil Hrabal s prózou Obsluhoval jsem anglického krále (1982) a dále pak Bylo nás pět (1946) Karla Poláčka. Ve výběru čtenářů se jako první umístil Saturnin Zdeňka Jirotky (1942), následuje Haškův Švejk a třetí je kniha Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka Cimrman: Divadlo Járy Cimrmana (1987). V těchto kategoriíc­h hlasovalo 199 lidí z knižní branže a 1735 čtenářů. Ceny doprovázej­í i finanční prémie, za knihu roku autor obdrží 200 tisíc korun. Někteří autoři získají také rezidenční pobyty v zahraničí – v některém z českých center v Evropě. kul, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia