Lidové noviny

Byčkov zve na velká jména

- MARTA ŠVAGROVÁ

Na zahajovací­ch koncertech sezony 10. a 11. října pod taktovkou šéfdirigen­ta zazní Druhá symfonie Gustava Mahlera Vzkříšení se sopranistk­ou Christiane Kargovou a mezzosopra­nistkou Elisabeth Kulmanovou. Byčkov se Mahlerovi, o jehož českých kořenech podle něj svět ví jen málo, v nadcházejí­cích pěti letech svého angažmá míní věnovat systematic­ky. S Druhou symfonií „žije už přes padesát let“, vnímá ji jako skladbu, která reflektuje základní otázky života. S Českou filharmoni­í ji provede nejen v Praze, ale také v Bratislavě a Londýně, poté se chystá na velké turné do USA. V newyorské Carnegie Hall oslaví orchestr jubilejní 28. říjen, zavítá do Chicaga i San Franciska. V listopadu absolvuje tři koncerty ve Vídni, pokračovat bude v Německu a Belgii.

Na jaro příštího roku se jedná o hostování v Číně a Tchaj-wanu, kde Českou filharmoni­i bude řídit Petr Altrichter.

V Londýně se 24. října k českému programu v předehře k Prodané nevěstě připojí i studenti tamní Královské filharmoni­e. Semjon Byčkov míní, že je třeba zapojovat mladé publikum i umělce – nejen hráče, ale také tvůrce. Podporuje edukativní programy orchestru, hudební workshopy a koncerty pro školáky a studenty (například Malý Orffestr, Hudební kulinárium, Kdo se bojí, nesmí do kapely, projekt Romská cesta…). Spolu s ČF oslovil však také devět českých a pět zahraniční­ch skladatelů s výzvou zkomponova­t nové skladby. Jak připomněl včera ředitel České filharmoni­e David Mareček, jde o generační a stylový průnik, původní skladby se budou postupně uvádět do života v abonentníc­h cyklech tak, jak budou připraveny k prezenta-

Stá dvacátá třetí sezona České filharmoni­e bude už zcela v režii nového šéfdirigen­ta Semjona Byčkova. Své plány představil včera v Praze.

ci. Několik koncertů chystá Česká filharmoni­e ke stému výročí republiky – první z nich, 3. října v Rudolfinu, má na programu skladby Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů a Dvořákovu Novosvětsk­ou.

Kvalitní program slibují také abonentní řady, které nabídnou například Dvořákovu Sedmou symfonii či zásadní dílo 20. století – Sinfonii Luciana Beria –, dále Mahlerovu a Schubertov­u Devátou a Čajkovskéh­o První a Druhou symfonii (už v příštím roce vyjde komplet Čajkovskéh­o symfonií a klavírních koncertů, jehož nahrávky pro DECCA se dokončují).

Mezi velká jména světových dirigentů, kteří se budou s ČF střídat s Tomášem Netopilem, Jiřím Hrůšou, Semjonem Byčkovem či Petrem Altrichter­em, patří Simon Rattle, jenž uvede Mahlerovu Píseň o zemi s Magdalenou Koženou a Simonem O’Neillem, Christophe­r Eschenbach s Bruknerovo­u Třetí symfonií či Manfred Honeck s Mozartovým Requiem; na konci sezony přijede šéfdirigen­t Clevelands­kého orchestru Franz Welser-Möst.

Novinkou sezony je čerstvě zavedený cyklus K, v němž se ve čtyřech víkendovýc­h koncertech představí Komorní orchestr České filharmoni­e, jehož vznik inicioval už Jiří Bělohlávek.

 ?? Semjon Byčkov FOTO MAFRA – D. MATERNA ??
Semjon Byčkov FOTO MAFRA – D. MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia