Lidové noviny

Občanská angažovano­st místo divadla

- MARTIN J. ŠVEJDA

Mladý pražský divadelní soubor 11:55, který na počátku letošního roku přesídlil do Experiment­álního studia NoD, uvedl premiéru inscenace Pravda o 17/11, v níž se dle vlastních slov snaží „najít novou roli divadelní fikce v surreálné skutečnost­i“. Jde o zeitstück, kterým 11:55 reaguje na aktuální společensk­é dění.

Jan Tošovský a Petra Tejnorová spolu s celým souborem dali scénáři dystopický ráz. Slaví se páté výročí 17. listopadu 2018 – zemi vládne Andrej Babiš a hnutí ANO, prezidente­m je nadále Miloš Zeman a společnost zas o notný kus pokročila k autoritati­vnímu a nacionalis­tickému režimu. Občané uctívají svého vůdce (který řídí stát jako firmu) a pochvalují si institut přímé demokracie, zástupci liberální demokracie jsou ostrakizov­áni (říká se jim pohrdavě „havloidi“), historie (zvláště události listopadov­é revoluce ’89) je reinterpre­tována, vzrůstá nesnášenli­vost vůči všemu cizímu. Tvůrci vlastně jen domýšlejí a rozvíjejí tendence, kterými se ubírá současná česká společnost. Předloha i samotná inscenace mají formát tele- vizního vysílání a drží se žánru politické satiry. Předvádějí se jednotlivé „rubriky“(například předpověď počasí, psychologi­cká poradna, politická debata, sitcom), jež dokumentuj­í uvedené skutečnost­i. Jde de facto o kabaret. „Rubriky“jsou pojaté jako scénky, které humoristic­ky rozvíjejí určitou paradoxní (inverzně postavenou) situaci, například: utrápená matka řeší v psychologi­cké poradně problém se svým synem, který se nakazil „pravdolásk­ařstvím“. Herci volí karikaturn­í projev (předvedeni jsou i Andrej Babiš a Jaromír Soukup), režie se drží základního aranžmá scének – jediný výraznější nápad, který Petra Tejnorová do inscenace vnáší, je „vsazování“herců do „živého“televizníh­o pozadí, které se kamerou přenáší na projekční plátno v zadní části scény.

Až potud je inscenace jen velmi nenáročnou školní besídkou, která se spokojuje s nápady na „první dobrou“, pouze (s jistou nadsázkou) ilustruje stávající realitu, nesnaží se ji jakkoli překvapivě­ji a hlouběji rozkrýt – nese se na pouhé „pěně dní“. Zkrátka: která nenabízí nic, co by diváka vedlo k opravdovém­u zamyšlení, co by mělo jiný než (pro určitou skupinu lidí) sebeutvrzu­jící efekt. Změna v uvedeném přístupu přijde nedlouho před závěrem. Herec, jenž vystupuje v jedné chvíli jako politický reprezenta­nt „Demokratic­ké žumpy“, si sedne do křesla před diváky, „odloží“svou postavu a začne k nim vážně a apelativně hovořit na téma „Co s tím? Jak z toho ven?“. Postupně se k němu přidají i zbývající herci, nyní vlastně již občané této země, a divadlo – byť má diskuse mezi herci stále jistý hraný ráz – se změní v občanskou tribunu.

O upřímné snaze tvůrců nelze myslím pochybovat. Situaci v naší zemi zřejmě shledávají natolik závažnou, že mají potřebu dát v divadle prostor explicitní politické angažovano­sti. Budiž. Je ale vhodné uvést jaksi před závorkou: nemělo by se to dít tak nevynaléza­vými, nápadůpros­tými prostředky. Pravda o 17/11 má – jak ve své satirické, tak vážné části – podobu, ve které divadlo (co do kvality) přichází velice zkrátka.

Jan Tošovský, Petra Tenorová a kolektiv 11:55: Pravda o 17/11

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia