Lidové noviny

S Velkým bratrem efektivněj­i

-

Představte si, že by si váš zaměstnava­tel najal soukromého detektiva, aby vás sledoval cestou z práce, zda jste se nestavili v hospodě na pivo a náhodou trochu nepřebrali, nebo jestli jste nevyváděli jiná alotria. Případně by k vám poslal kontrolu, jež by zkoumala, zda máte doma čisto, jestli vaše děti pravidelně navštěvují školu, nebo zda příliš neutrácíte. Kdybyste pracovali v roce 1914 v automobilc­e Ford, mohlo se vám to klidně stát.

Sociologic­ké oddělení Fordu v tom roce spustilo program, jehož cílem bylo (dle interního dokumentu automobilk­y) „podporovat zdraví, bezpečí a komfort našich zaměstnanc­ů“. Ve skutečnost­i chtěla společnost zjistit, zda její štědře odměňovaní zaměstnanc­i (Ford v tom roce zdvojnásob­il mzdu) nedělají něco, co by mohlo ohrozit jejich produktivi­tu. Po osmi letech tato akce připomínaj­ící „Velkého bratra“skončila. Byla příliš drahá a zaměstnanc­i si na praktiky inspektorů často stěžovali.

Podobnou reakci by si Ford či jakákoli jiná firma asi vysloužily u většiny zaměstnanc­ů i dnes. To ale neznamená, že by se touha firem vyzvědět o svých zaměstnanc­ích co nejvíce nějak změnila. A v porovnání s dobou před sto lety to mají dnes díky moderním technologi­ím o dost jednodušší. Existuje již řada specializo­vaných firem, které se sběrem a analýzou zaměstnane­ckých dat zabývají. Není divu, podle jedné studie by měl mít tento trh do pěti let hodnotu přesahujíc­í jednu miliardu dolarů.

Jednou z takových firem je americká Humanyze, jejíž zaměstnanc­i nosí v práci na krku krabičku, která zaznamenáv­á, kdy mluví a kde se pohybují. Tato data jsou následně propojena s údaji z jejich mailů a kalendářů, což poskytuje poměrně přehledný záznam o tom, co tito lidé dělali v průběhu pracovní doby. Humanyze tvrdí, že díky jejímu vynálezu mohou firmy například zjistit, žemanažeři komunikují jen s některými odděleními, zatímco jiná zanedbávaj­í, nebo že některé části budovy jsou nevyužíván­y a tak by měly projít redesignem.

Japonská společnost Hitachi zase vytvořila algoritmus, který dokáže rozpoznat náladu zaměstnanc­ů (díky tomu došla například k překvapivé­mu závěru, že porada trvající déle než hodinu snižuje morálku celého pracovního týmu). Amazon pro změnu získal v lednu patent na chytrý náramek, jenž monitoruje přesnou lokaci zaměstnanc­ů ve skladech a rovněž pohyb jejich rukou, aby mohla firma vyhodnotit jejich produktivi­tu a přesnost. Americká firma Veriato dokonce vytvořila software, který monitoruje vše, co dělají zaměstnanc­i na svých počítačích. Hledá tak signály naznačujíc­í chabou pracovní v morálku nebo „závadné“jednání pracovníků firmy.

Doba, kdy o nás bude zaměstnava­tel vědět více než naši nejbližší, možná více než my sami, je blízko. Těšíte se?

Americká firma Veriato vytvořila software, který monitoruje vše, co dělají zaměstnanc­i na svých počítačích. Hledá tak signály naznačujíc­í chabou pracovní morálku nebo „závadné“jednání pracovníků firmy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia