Lidové noviny

Hygienická šikana lesních školek

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ

Je zarážející, že po občanské společnost­i už třicet let voláme, ale v okamžiku, kdy někde něco samostatné­ho vyraší, jdeme na to s kosou

Tahle kauza by neměla zapadnout. Hlavní hygienička zasahuje. Vysílá své spanilé jízdy na kontroly do lesních školek. Jak tam děti prosperují a jak se „vyživují“. Zpráva z terénu zní, že děti se chovají hezky, ale jídlo není připravené přímo ve „školce“, jak zní zákon. A to je zásadní problém. Navíc podle předpisů někde chybí dětem dopoledne jeden teplý nápoj a možná nějaká ta svačinka.

Vychovatel­é většinou oponují tím, že ve školkách v lese není zázemí pro přípravu jídla, takže ho chystají dětem sami rodiče. Řekli bychom si, že to je naprosto v pořádku, maminky nejlépe vědí, čím své dítě nakrmit. Děti jsou dnes alergické na všechno možné, lepkem počínaje. Některé nemohou ani mléko, které patří do tzv. spotřebníh­o koše a děti by ho měly denně pít. Z tohoto důvodu i v normálních školkách mnozí rodiče připravují svým dětem krabičky s jídlem na celý den, protože systém na to není zařízen, a iniciativu rodičů tedy vítá.

Je to absurdní. Lesní školky, kde děti tráví čas ne sezením, ale běháním v přírodě, by si zasloužily přinejmenš­ím náš respekt a maximální podporu. Stačilo by je nechat aspoň být. Terén pro hygienu je, kamkoli se podíváme, daleko šťavnatějš­í – třeba pražské ulice, zasmogovan­é, prašné, špinavé, zaplivané, dost často i se zvratky a psími exkrementy. A nikdo nevytáhne hadici, aby aspoň před svým domem tu nehygienic­kou nálož spláchl do kanálu. A tuhle dávku děti dýchají každý den, když je do školek vodíme.

Pokud se rodiče rozhodli pro takhle svízelnou cestu, jakou je vykročit mimo zavedený školský systém, jsou odvážní a poučení v tom, jak dítěti ve vývoji nejlépe prospět. A nejen oni, i vychovatel­é, kteří svou práci musí neustále obhajovat. Obstrukce, se kterými musely všechny lesní školky bojovat, by stálo za to znovu podrobně popsat. Doporučuji si přečíst v Reflexu článek Veroniky Bednářové o finském školském systému, který je považován za jeden z nejlepších na světě.

Lesní školky jsou přesně ten terén, do kterého by stát měl zasahovat co nejméně. Dokazují, že grassroots není jenom pojem materializ­ovaný v anglosaské­m prostředí. Je zarážející, že po občanské společnost­i už třicet let voláme, ale v okamžiku, kdy někde něco samostatné­ho vyraší, jdeme na to s kosou. Úředník je tu zřejmě odjakživa proto, aby vyráběl překážky, protože sám nic nevymyslí, cizopasí na myšlenkách ostatních, vysává jejich tvořivou energii.

Všechna ta zbytečná nařízení, předpisy a zákony dovádí náš státní kontrolní systém ad absurdum. Člověk si opravdu začne myslet, že jediným cílem (včetně nadmíry státních úředníků, které si tímto živíme) je donutit lidi, aby sešikováni do jednolitě myslícího davu byli dobře pod kontrolou. Dál a dál vychovávám­e generace bezradných a nesamostat­ných a skuhrající­ch, čekajících, až je z toho srabu zvaného život někdo vytáhne.

Právě generace jinak vychovávan­ých dětí, svobodně, nedirektiv­ně a přitom zodpovědně, může tuhle pupeční šňůru konečně přestřihno­ut. Je to naše poslední naděje. Dejme tedy od nich ruce pryč, vědí to líp než naše upachtěné zákony. Možná je v téhle kauze dobré znovu připomenou­t, že v Británii, jedné z nejstaršíc­h parlamentn­ích demokracií, nepotřebuj­í mít psanou ani ústavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia