Lidové noviny

Ležák vítězí nad desítkou

-

„Můžeme potvrdit, že se loni poprvé z naší produkce prodalo více ležáků než výčepních piv,“uvedl na dotaz LN obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz.

Důvodem je podle něj dobrá ekonomická situace na trhu, ale i to, že konzumenti stále víc preferují kvalitu na úkor množství vypitého piva.

Což souvisí i se změnou životního stylu. Lidé chodí do hospod méně než před lety, klesá spotřeba, ale zákazníci jsou stále vybíravějš­í.

Česko je roční spotřebou na sedmém místě v Evropě. V roce 2016 vyrobily pivovary v tuzemsku téměř 20,5 milionu hektolitrů piva, z toho na domácím trhu pro- daly 16,4 milionu (včetně nealko piv). Převážnou část, přes 60 procent, v obchodech, zbytek v hospodách a restaurací­ch.

Přestože aktuální údaje za rok 2017 ještě svaz pivovarů neprezento­val, z údajů celní správy je zřejmé, že většina piv prodaných v kategorii ležáků jsou jedenáctky. Na dvanáctky připadá menší část. „Růst jedenáctek začal před sedmi lety a v posledních dvou letech nabral na síle, a to především v hospodách,“připomíná mluvčí Pivovarů Staroprame­n Pavel Barvík. „V posledních třech letech se na růstu ležáků začaly podílet také speciály vařené v limitovaný­ch várkách,“dodává.

Není ležák jako ležák

Barvíkova slova potvrzují, že k postupnému přesunu pivařů od levnějších desítek k ležákům přispívá i větší pestrost na trhu a rychle přibývajíc­í nové značky. Různá netradiční piva, která dnes vaří nejen stovky minipivova­rů, ale stále častěji i ty velké průmyslové, jsou často vyrobena jako jedenáctky a dvanáctky.

A nemusí jít jen o technologi­i, typickou pro tradiční český ležák. Platí to i pro ochucená piva nebo ta, vyrobená ve stylu angloameri­ckých či belgických piv metodou svrchního kvašení. Letošní řada dalších pivních novinek naznačuje, že podíl ležáků poroste nadále.

 ?? Čechům začíná záležet na tom, co pijí. Dražší ležáky si mohou dovolit i díky lepší ekonomické situaci. Na snímku českobuděj­ovická restaurace Masné krámy. FOTO MAFRA – MAREK PODHORA ?? Raději kvalitu.
Čechům začíná záležet na tom, co pijí. Dražší ležáky si mohou dovolit i díky lepší ekonomické situaci. Na snímku českobuděj­ovická restaurace Masné krámy. FOTO MAFRA – MAREK PODHORA Raději kvalitu.
 ?? Zdroj: ČSPS ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
Zdroj: ČSPS ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia