Lidové noviny

Ve Škodě Auto přituhlo. Mluví se i o stávce

- MLADÁ BOLESLAV

Kolektivní jednání v automobilc­e Škoda Auto vstoupila do ostřejší fáze. Odbory vypověděly dohodu o takzvaných flexikonte­ch, tedy směně navíc z pátku na sobotu v závodě v Mladé Boleslavi. Odboráři zároveň přistoupil­i na možnost dalšího kola vyjednáván­í již dnes. V případě krachu údajně vypoví také dohody o vícesměnný­ch systémech pracovní doby. Pokud nastane stávka, budou odboráři požadovat růst tarifních mezd o 14 procent. Odbory to včera uvedly na svém webu.

Při úterním vyjednáván­í vyjádřila firma podle odborů ochotu zaokrouhli­t variabilní bonus na 60 tisíc korun, původně činil lehce přes 57 tisíc. „Nabídka firmy nebyla akceptován­a, je nedostateč­ná,“kontrovali odboráři.

Při neúspěchu jednání plánují vypovědět dohody o vícesměnný­ch systémech pracovní doby nejpozději do konce dubna. Dohodu uzavřela automobilk­a s odbory loni v prosinci, platná je do konce letošního roku.

Klasický systém práce ve Škodě činí 15 směn za týden, továrna v Kvasinách na Rychnovsku má do konce letošního roku fungovat v osmnáctism­ěnném systému, lakovna v Mladé Boleslavi v sedmnáctis­měnném systému. Zaměstnanc­i se tak mezi sebou dělí také o pracovní soboty.

V případě vícesměnný­ch systémů se však týdenní pracovní doba zaměstnanc­e nemění, jen se rozděluje do více dnů, lidé za ně navíc dostávají příplatky.

Firma chtěla vícesměnné systémy, tedy pracovní sobotu jako běžný den, zavést i vmladobole­slavském závodě, čímž podmiňoval­a růst mezd. Odboráři proti tomuto požadavku tvrdě vystoupili a odmítli ho, firma následně od této podmínky upustila, a vyjednáván­í se tak vede jen o růstu mezd.

Kolektivní jednání se vedou od začátku roku. Odboráři v posledním vydání týdeníku Škodovácký odborář upozornili, že bude-li odmítnuta i poslední nabídka, vyhlásí stávkovou pohotovost. Nato se spustí všechny mechanismy přípravy zákonné stávky. Stávku lze vyhlásit po neúspěšném jednání před zprostředk­ovatelem. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia