Lidové noviny

Stát převzal OKD. Chce šetřit na útlum

- KARVINÁ

Majitelem těžební společnost­i OKD je od včerejška znovu stát. Akcie OKD, která v minulosti patřila do podnikatel­ského impéria miliardáře Zdeňka Bakaly, převzali zástupci státního podniku Prisko, stát za ně zaplatil téměř 80 milionů korun. Firma má nové představen­stvo, jeho předsedou a výkonným ředitelem se stal Boleslav Kowalczyk, který byl dosud v OKD ředitelem činných důlních závodů.

Mluvčímini­sterstva financíMic­hal Žurovec uvedl, že převzetím akcií byl úspěšně završen proces reorganiza­ce OKD. „Podařilo se tak odvrátit riziko konkurzu se všemi jeho nepříznivý­mi důsledky. Společnost OKD se může nyní soustředit na budoucnost tak, aby z výnosů mohly být hrazeny náklady na pozvolný útlum dolů,“prohlásil.

Předseda představen­stva společnost­i Prisko Marian Klásek řekl, že prvním úkolem bude prověřit stav hospodařen­í OKD, podívat se na strategick­é plány a posoudit, zda a jak se bude postupovat dál v případě uzavírání dolů a další činnosti podniku. „Při převzetí OKD jsme se zavázali, že vytvoříme rezervy na budoucí útlum dolů ve výši 4,9 miliardy korun, a tyto rezervy samozřejmě tvořit budeme,“podotkl. Útlum dolů by měl být postupný, rozložený do roku 2026. „V roce 2023 by měl být uzavřen poslední důl a další tři roky by měla ještě probíhat likvidace,“doplnil Klásek.

OKD loni ukončilo těžbu v Dole Paskov. Kdy se zavřou další doly, bude záležet na aktuálních ukazatelíc­h a na tom, co bude pro firmu ekonomicky a technicky vytěžiteln­é. „Podle toho se rozhodne, kdy dojde k uzavření dolů Lazy a Darkov, jestli to bude podle původního harmonogra­mu na konci roku 2018, nebo zda se to posune,“dodal Klásek.

OKD se dostalo do úpadku v roce 2016 kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženo­sti. Insolvenčn­í návrh na sebe podala sama společnost. Věřitelé, insolvenčn­í správce i soud firmě schválili reorganiza­ční plán. Jeho součástí bylo převedení dolů i se zaměstnanc­i na nový podnik OKD Nástupnick­á, což se stalo 27. března. Firma se pak přejmenova­la na OKD a její akcie včera převzalo Prisko. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia