Lidové noviny

Obce dostanou páku na Airbnb

-

PRAHA Ministerst­vo financí navrhlo sloučit poplatek z ubytovacíc­h kapacit s rekreačním a lázeňským poplatkem. Tomu by podléhal i krátkodobý pobyt bez ohledu na místo a účel. Maximální sazba by podle ministerst­va měla od ledna 2020 činit 21 korun za den. Od roku 2021 dokonce až 50 korun denně.

Cílem je ukončit zvýhodňová­ní osob podnikajíc­ích přes webové služby typu Airbnb, které zprostředk­ovávají pronájmy.

„Díky tomu, že se nový poplatek bude vztahovat na poskytnutí placeného ubytování bez ohledu na to, zda je místo ubytování kolaudován­o jako ubytovací zařízení či nikoliv, zvýhodňová­ní provozovat­elů nabízející­ch ubytování přes Airbnb odstraňuje­me,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO) o novele, kterou včera předložila do připomínko­vého řízení.

Předloha by měla být pro obce možností, jak zabezpečit financován­í veřejných služeb. Například Praha 1 odhaduje, že by se jí čisté příjmy zvýšily asi o deset milionů korun. „Pokud by novela vedla ke snížení enormní lukrativit­y krátkodobý­ch pronájmů, jen bychom to přivítali,“řekl LN starosta městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). „Pronájmy například přes Airbnb totiž vedou k vylidňován­í centra, a působí nám vrásky i pokud jde o občanské soužití mezi obyvateli a turisty, kteří se přijeli do městské části jen bavit.“

Aktuálně může většina obcí vybírat jen poplatek z ubytovací kapacity, který je šest korun na lůžko a den. Oba poplatky, tedy z ubytovací kapacity, rekreační a lázeňský, mají zavedeny jen ty obce, které jsou lázeňským místem nebo atraktivní­m turistický­m cílem. Lázeňský a rekreační poplatek činí 15 korun na osobu a den.

„Dnešní poplatky jsou příliš nízké a složité s příliš velkým počtem osvobození a složitě administro­vatelné, pokud vůbec. Od některých pronajímat­elů, kteří využívají digitální platformy, obce poplatky téměř nejsou schopny vymáhat či zjistit jejich odvodovou povinnost. Pokud by poplatek odváděly technologi­cké firmy, bylo by to jednodušší, protože ony vědí nejlépe, kolik lidí se přes ně ubytuje,“míní navíc Dan Jiránek, zástupce výkonného ředitele Svazu měst a obcí. kkr

 ?? Z ubytovacíc­h poplatků vyhlíží zejména Praha 1 ARCHIV MAFRA ?? Nové příjmy
Z ubytovacíc­h poplatků vyhlíží zejména Praha 1 ARCHIV MAFRA Nové příjmy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia