Lidové noviny

Dobrodružs­tví na lodi

-

moře, ale i svobodu a soukromí. Což přeplněné pláže nenabízejí. Variantou může být pronájem lodi. Nebudete vázáni na jedno místo, můžete plout a kotvit kdekoliv.

Je to jednoduché a nemusí to být ani drahé. Loď si lze najmout u specializo­vaných agentur – buď bez kapitána, pokud disponujet­e kapitánský­m průkazem a dostatkem zkušeností, nebo s kapitánem (skipered charter). I jemu však budete muset občas pomáhat.

Agentury vám rovněž zapůjčí plavební příručky i námořní mapy. Během plavby vám budou posílat formou SMS předpovědi počasí s případným varováním, že se blíží bouře.

Vybrat se dá téměř jakákoliv destinace. „U českých jachtařů je stále nejoblíben­ější Chorvatsko, Řecko (Jónské moře) a Itálie, především Toskánské ostrovy a Sardinie,“říká Jiří Zindulka z Yachting.com.

Kolik to stojí

Nejčastěji se loď půjčuje a vrací ve stejném přístavu. Existuje ale i možnost tzv. one way plaveb, kdy se výchozí a konečný přístav liší. Klasický pronájem lodi je na týden, obvykle od soboty do soboty. V menší míře je také možné nalodění v jiných dnech v týdnu, zkrácené pobyty (především mimo sezonu) nebo desetidenn­í pronájem lodi.

Týdenní půjčovné se bude odvíjet od termínu plavby, velikosti a stáří lodi. Třeba starší plavidlo pro čtyři až šest lidí v Chorvatsku vyjde o letních prázdninác­h kolem 40 tisíc korun včetně přístavníc­h poplatků a pohonných hmot, to stejné, ale nové i o 20 tisíc dráž. Stejně jako u zájezdů si také zde můžete loď ob- jednat za výhodnější ceny v rámci tzv. first nebo last minute. Například na červen tak můžete pořídit pronájem lodi pro osm lidí v Chorvatsku za 37 tisíc korun.

„Za českého kapitána zaplatíte na týden zhruba 15 tisíc korun, zahraniční stojí 23 až 27 tisíc. A je potřeba mu uhradit také jídlo a českému kapitánovi dopravu,“vysvětluje Zindulka.

Pro ty, které sice láká plavba na lodi, ale před dobrodružs­tvím dávají přednost komfortu jako v hotelu, se jako alternativ­a nabízejí okružní plavby na luxusních lodích. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia