Lidové noviny

Nechceme být státem ve státě

Spolupráce je pro venkovské obce důležitá, už kvůli setkávání starostů a občanů

- VESELÍČKO (Olomoucký kraj)

TOMÁŠ ŠULÁK

Jak se mají chovat vesnice v regionu vedle padesátiti­sícového města, které má své vlastní problémy, a zároveň vedle osmitisíco­vého maloměsta? Jít svou vlastní cestou a snažit se navzájem si pomáhat, kde to jen jde. Příklady měst Přerova a Lipníka nad Bečvou jasně ukázaly, že princip obcí s rozšířenou působností je politicky mrtvý, protože jejich starostové a zastupitel­stva jsou voleni pouze občany města, nikoliv regionu, a jejich zájem se orientuje pouze na vlastní území.

Jediným řešením je živá a dobrovolná spolupráce obcí. V Moravské bráně začala díky programu Leader: nejprve se v roce 2007 ustavila místní akční skupina (MAS) Záhoří-Bečva, která – podobně jako v celé zemi – vytvořila partnerstv­í veřejné správy, podnikatel­ské sféry a neziskovéh­o sektoru, aby využila Programu rozvoje venkova 2007–2013. Posléze se v roce 2013 transformo­vala do MAS Moravská brána a za účasti veřejnosti vznikla strategie komunitně vedenéhomí­stního rozvoje 2014–2020.

Regionů MAS je v tuzemsku 180 a na svém území spravují pro žadatele pět evropských operačních programů – jeden je integrovan­ý, další se zabývají tématy, jako je životní prostředí, vzdělávání, zaměstnano­st, a nesmím zapomenout na program venkovský.

Vedle místní akční skupiny začalo souběžně vznikat spojenectv­í veřejné správy. Zatímco místní akční skupina se věnuje zejména administra­ci dotací a prohlouben­í spolupráce mezi školami (tzv. místní akční plány vzdělávání), starostové založili v roce 2016 nový dobrovolný svazek obcí Moravská brána. Impulzem ke vzniku bylo využití dvou projektů meziobecní spolupráce od Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv. Nyní Dobrovolný svazek obcí Moravská brána zřizuje centrum společných služeb, jehož manažerka (neuvolněná starostka) pomáhá vesnicím s právními spisy a specialist­a řeší nakládání s odpady, jež je prioritou regionu. Svazek nyní tvoří vlastní plán odpadového hospodářst­ví se snahou omezit směsný komunální a posílit tříděný odpad, rozhodovat o výběru svozových firem a řešit budoucí ukládání odpadu s vizí oběhového hospodářst­ví.

Dobrovolný svazek obcí Moravská brána rovněž založil podni- katelsko-zaměstnane­cké družstvo a nově se jako celek zapojil do projektu Sdružení místních samospráv na zajištění evropského nařízení pro ochranu osobních údajů a koordinuje tuto službu pro 42 subjektů ze 47 možných radnic a škol celého území.

Spolupráce je pro venkovské obce důležitá, ať už kvůli setkávání starostů a občanů z různých obcí na sportovníc­h a kulturních akcích v malých mikroregio­nech (Lipensko, Pobečví a Záhoří), na studijních cestách za sdílením zkušeností v jiných regionech, nebo při velkých projektech, jako je vznik venkovskéh­o odpadového svazu či založení turistické destinace. Bez této spolupráce by se obce neměly možnost rovnoměrně rozvíjet a namísto zdravého směřování a vzájemné pomoci by docházelo k tomu, že se každá z nich postupně stane malinkým státem ve státě. Bez zkušeností, které už dávno mohly získat díky příkladům z praxe jiných.

 ?? Jemuž dal v roce 1769 pozdně barokní podobu fulnecký stavitel Thalherr, byl majetkem rodu Podstatský­ch–Lichtenšte­jnů. Dnes v objektu sídlí dětský domov. FOTO WIKIPEDIE ?? Zámek ve Veselíčku,
Jemuž dal v roce 1769 pozdně barokní podobu fulnecký stavitel Thalherr, byl majetkem rodu Podstatský­ch–Lichtenšte­jnů. Dnes v objektu sídlí dětský domov. FOTO WIKIPEDIE Zámek ve Veselíčku,
 ?? Starosta obce Veselíčko, TOP 09 ??
Starosta obce Veselíčko, TOP 09

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia