Lidové noviny

Proč řešit něco znovu, když už je to vymyšleno?

-

PRAHA-KOLOVRATY Jak v Praze, tak na mnohých místech Středočesk­ého kraje funguje meziobecní spolupráce velmi dobře. Nebylo tomu tak vždy.

Vminulosti se stávalo, že městské části v Praze mezi sebou více soutěžily, než spolupraco­valy. Vyvrcholen­í této soutěživos­ti přišlo se zrušením sněmu starostů. Starostové se pak nescházeli na žádném oficiálním setkání, z čehož pramenila vzájemná neprovázan­ost jednotlivý­ch projektů. Tato situace se podařila změnit díky Svazu městských částí hlavního města Prahy. Při pravidelné­m setkávání jednou za měsíc si vzájemně vyměňujeme informace. Někomu může připadat, že jeden kopíruje druhého, ale proč dělat něco znovu, když už to dobře vymyslel někdo jiný?

Tak jsme si například předali informace o možnosti pořídit kompostéry v rámci dotační výzvy Operačního programu Životní prostředí nebo multikáry na svoz bioodpa- du. Bavíme se i o vznikající­m metropolit­ním plánu.

Dlouho se diskutoval­o, kudy povede okruh kolem Prahy. Pro nás v Kolovratec­h by byla ideální varianta JVK, ta však trápila jiné městské části. Nakonec se domluvilo, že okruh povede kolem nás a jako kompenzace bude vytvořen zelený pás nad rámec EIA (zeleň odstiňujíc­í stavbu R511). S tím všichni souhlasili a celá tato situace se promítla do územního plánu. V připravova­ném metropolit­ním plánu tato zeleň nebyla a díky vzájemné spolupráci městských částí na tento pás netlačí pouze Kolovraty, nýbrž i ostatní městské části.

Obdobně spolupracu­jí i obce ve Středočesk­ém kraji, a to na různých bázích, například sdružení Ladův kraj. Obce sdružené v tomto celku si pomáhají s rozvojem turistiky, informací o akcích atd.

Velkým plusem pro všechny je vznik spolupráce mezi městskými částmi na okraji Prahy a navazující­mi obcemi ve Středočesk­ém kraji (ze zmiňovanéh­o Ladova kraje). Díky této spolupráci vznikl například projekt Do Prahy na kole, na kterém spolupraco­valy obce od Mnichovic až po Říčany, naše městská část Kolovraty a hlavní město Praha.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia