Lidové noviny

Střihonohý génius

Cristiano Ronaldo vstřelil ve čtvrtfinál­e Ligy mistrů proti Juventusu dva góly, ten druhý nádhernými nůžkami

- JAKUB EICHLER

TURÍN/PRAHA Cristiano Ronaldo už nastřílel v Lize mistrů rekordních 118 gólů, ale tenhle byl jiný, lepší. V 64. minutě čtvrtfinál­e Ligy mistrů proti Juventusu se hvězda Realu Madrid blízko penaltovéh­o puntíku vznesla do vzduchu a zakončila neskutečný­mi nůžkami. Zkoprnělý turínský brankář Gianluigi Buffon se za umístěnou střelou jen ohlédl.

Byl to dost možná jeho nejhezčí gól v bohaté kariéře, i on sám to po utkání tvrdil. „Byla to velká paráda,“culil se třiatřicet­iletý střelec, který zařídil výhru Realu 3:0 dvěma góly a asistencí a přiblížil obhájce trofeje k postupu do semifinále soutěže.

„Chtěl jsem to udělat už hodně dlouho, ale vždycky to záleží na situaci v zápase. Dneska jsem to zkusil a padlo to tam. Vyšel mi krok, vyskočil jsem hodně vysoko a skvěle to trefil,“popisoval svou trefu. „Tohle si budu dlouho pamatovat.“

Ronaldo dokonce vyskočil tak vysoko, že by zřejmě postoupil do olympijské­ho finále ve výšce. Experti americké televizní stanice ESPN vypočítali, že v nejvyšším bodě svého výskoku měl rodák z Madeiry nohy v úctyhodné výšce 238 centimetrů. Na hrách v Riu se do finále mužského skoku vysokého postupoval­o s výkonem 229 centimetrů. Neuvěřitel­né!

Jako z videohry

Když opora španělskéh­o celku už ve 3. minutě otevřela skóre, tribuny Allianz Stadium s více než 41 tisíci diváky na ni nenávistně bučely. Po parádním kousku však diváci dlouho aplaudoval­i ve stoje, ať už měli na sobě dresy Realu nebo Juventusu. „Jako kluk jsem Juventusu fandil. Hrálo tu tolik skvělých hráčů a to, že jsem se dočkal potlesku fanoušků zrovna já, je pro mě obrovská čest,“říkal Portugalec.

Debaty kolem Ronalda se většinou točí kolem čísel, která jsou v této sezoně znovu parádní, hlavně v posledních týdnech. V probíhajíc­í sezoně vsítil v 36 zápasech celkem 39 gólů, čímž vládne evropským tabulkám v nejprestiž­nějších soutěžích. Hned devatenáct gólů navíc nasázel v posledních devíti duelech.

Teď však na chvíli přestali všichni počítat a ptali se, jestli zrovna viděli nejkrásněj­ší gól historie.

Zaskočený obránce Juventusu Andrea Barzagli řekl novinářům, že gól není reálný, že si ho prostě Ronaldo vymyslel. „To je jak z videohry. Když hrajete proti nejlepším hráčům světa amezi ty Ronaldo patří, nesmíte jim dát ani centimetr prostoru. On ho dostal a potrestal nás. Tenhle gól půjde do historie, bohužel jsme na její špatné straně,“uvedl Barzagli.

Gól zaskočil celý svět. Hvězdný americký basketbali­sta LeBron James napsal na Twitter prostě jen: „Tohle není fér!“

Ronaldův spoluhráč Alvaro Arbeloa zašel na Twitteru ještě dál. „Ronaldo už dokázal všechno. Teď může klidně opustit Zemi a hrát sMarťany,“napsal Arbeloa.

Smutnil i legendární gólman Juventusu Buffon, který má na Ronalda smůlu. Portugalec ho prostřelil v šesti vzájemných zápasech v řadě. „Hraje jako jeden z nejlepších hráčů historie. Srovnával bych ho s Maradonou nebo Pelém,“ocenil Ronalda čtyřicetil­etý brankář.

Mnozí vzpomínali na další slavné góly. Na přetřes přišla i trefa Ronaldova trenéra a také bývalého hráče Realu Zinedina Zidana. Ten se před šestnácti lety parádním volejem trefil ve finále Ligy mistrů proti Bayeru Leverkusen. „Cristiano je neuvěřitel­ný. Je jiný než všichni ostatní hráči a znovu to dokázal. Můj gól byl ale lepší,“smál se Zidane po utkání.

Slávu si nechtěl nechat vzít ani sebevědomý Švéd Zlatan Ibrahimovi­č. Útočník Los Angeles Galaxy se před šesti lety trefil v reprezenta­čním dresu proti Anglii také nůžkami, ale byl navíc daleko za velkým vápnem. „Bylo to dobré, ale zkus to ze 40 metrů,“rýpl si.

 ?? Za trefu parádními nůžkami Ronaldovi tleskali i domácí fanoušci Juventusu, kteří na něj přitom při prvním gólu bučeli. FOTO GETTY IMAGES ?? Obdivuhodn­ý kousek.
Za trefu parádními nůžkami Ronaldovi tleskali i domácí fanoušci Juventusu, kteří na něj přitom při prvním gólu bučeli. FOTO GETTY IMAGES Obdivuhodn­ý kousek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia