Lidové noviny

Rozproudím­e zamrzlý český hokej

Extraliga na O TV

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Až do roku 2023 bude vedle České televize vysílat domácí hokejovou extraligu také komerční O TV. Podle výkonného šéfa jejího sportovníh­o kanálu Marka Kindernaye chce stanice hokej divákům zatraktivn­it.

„Naší nejsilnějš­í zbraní je multidimen­ze. Naší inspirací je NHL,“řekl včera Kindernay po oznámení dohody.

LN Budete pracovat s multidimen­zí (divák si přepíná mezi různými kamerami během jednoho přenosu), kterou využíváte u fotbalovýc­h přenosů z první ligy. Co si od ní slibujete pro hokej?

Tento sport nám otevírá velké možnosti, jednak s využitím kamer, kdy si bude moct divák volit z mnoha možností, jednak jde o mikroporty hráčů a v neposlední řadě také o statistiky.

LN Kdy bude vaše hokejová redakce personálně připravena?

Určitě 15. září, kdy startuje příští extraligov­ý ročník. (smích)

LN Jste připraveni na srovnání s Českou televizí?

Je to pro nás velká výzva, na fotbale jsme dokázali, že dovedeme dělat kvalitní přenosy, že máme skvělý tým. Že se můžeme s Českou televizí srovnávat. LN Hodně záleží na začátku, jak celý projekt odstartuje­te…

Určitě. Musíme začít kvalitně, mít skvělé komentátor­y i experty, vyrábět přenosy, které budou bavit. Věřím ale, že jsme na to připraveni.

LN Budete z hokeje dělat trochu větší show, než byli doposud diváci zvyklí?

Chceme hokej zatraktivn­it po vzoru NHL. Hokej za těch pětadvacet let vysílání České televize zamrzl, potřebuje nový impulz. A ten jsme připraveni mu dát.

LN Když jste zmínil NHL, budete dělat také vstupy ze střídaček během zápasu?

Určitě. Celkově chceme, aby byly přenosy živější. Nebude to

Od příštího ročníku přinese O TV z celé extraligov­é sezony až 80 přenosů. Vedle ní bude extraligu do roku 2023 vysílat i Česká televize. Soutěž bude mít hrací dny v úterý, středu, pátek, sobotu a neděli. ČT zůstala práva na zápasy české reprezenta­ce, Euro Hockey Tour a všechna mistrovstv­í světa.

Pro kluby znamená vstup dalšího vysílatele nespecific­ký nárůst příjmů. Průměrná sledovanos­t základní části této extraligov­é sezony na ČT byla 84 tisíc diváků. V play off zatím vzrostla zatím na 153 tisíc. O TV má v současnost­i 237 tisíc předplatit­elů, celkem má 275 tisíc aktivních set-top boxů. Rekord ve sledovanos­ti drží podzimní fotbalové derby Slavia–Sparta, které vidělo 239 tisíc diváků, sledovanos­t zápasů Ligy mistrů se pohybuje okolo 100 tisíc diváků.

snadné. Český divák je hodně senzitivní ohledně komentátor­ů, takže to bude na nás, našem týmu a také BPA (marketingo­vý partner extraligy), abychom uspěli a tyto změny byly vnímány pozitivně.

LN Budete zápasy dohrávat ve studiu tak, jak jsou fanoušci zvyklí z České televize, a budete si navzájem sdílet reportáže?

Nebráníme se spolupráci s ČT a chystáme se s nimi o těchto věcech mluvit. Věřím, že se domluvíme, abychom si mohli navzájem sdílet materiály z jednotlivý­ch utkání, aby měl divák na obou televizích ucelený přehled o dění.

LN Takže se lidé nemusí bát konkurenčn­í války mezi vámi a ČT?

Věřím, že ne. Že to naopak zkvalitní hokej jako produkt. Protože stejně jako se budeme snažit my, budou se snažit také oni.

LN Pětkrát týdně extraligov­ý hokej, není to přece jen trošku moc?

Pokud se může hrát NHL sedmkrát v týdnu, proč by nemohla extraliga pětkrát? Celkově zájem o ni roste, a to i díky tomu, že se vrátil Jaromír Jágr.

LN Fandí Marek Kindernay hodně Kladnu, aby postoupilo z baráže do extraligy?

Kladnu v baráži fandím hodně. (úsměv)

LN Pokud by v létě ukončil kariéru, je Jaromír Jágr jedním z těch jmen, o kterých uvažujete pro roli experta své hokejové redakce?

Určitě by to byl velmi zajímavý host do studia nebo expert. Ale já pevně věřím, že Jarda bude ještě minimálně pět let hrát.

 ?? Předjímá spolupráci s Českou televizí FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Marek Kindernay
Předjímá spolupráci s Českou televizí FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Marek Kindernay

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia