Lidové noviny

O nejslavněj­ší sako ve znamení tigermánie

Masters 2018

- TOMÁŠ KUBÁNEK

AUGUSTA/PRAHA Naposledy se z triumfu na jednom ze čtveřice golfovýchm­ajorů, obdobě tenisových grandslamů, radoval před téměř deseti lety. V roce 2008 zvítězil na US Open.

Od té doby se v kariéře a životě Tigera Woodse, někdejší světové jedničky a muže, který svůj sport coby globální superstar neskutečně zpopulariz­oval, událo spoustu kotrmelců a zvratů.

Vše odstartova­ly Woodsovy nevěry manželce Elin Nordegreno­vé, které začaly vycházet na světlo v listopadu 2009. S bývalou švédskou modelkou se oženil o pět roků dříve, měli spolu dvě děti a následujíc­í léto se rozvedli. Nepomohla ani Tigerova léčba ze závislosti na sexu a kajícná omluva. „Omlouvám se za svou nezodpověd­nost a sobecké chování, jehož jsem se dopustil,“pronesl tehdy ve veřejném vystoupení.

Další patálie se vzápětí nabalovaly. Pokles formy, vleklé zdravotní problémy (především bolesti zad), které se v různých intervalec­h vracely a vyžádaly si několik operací, či loňské zatčení za řízení pod vlivem omamných látek. Způsobilo jej předávková­ní léky, jež v té době užíval. „Neuvědomil jsem si, že mě může kombinace léků tak silně ovlivnit,“vysvětlova­l. Následoval­a pokuta, léčba a veřejně prospěšné práce.

Nevyšel mu ani velmi sledovaný vztah s americkou lyžařskou hvězdou Lindsey Vonnovou, rozešli se po třech letech.

Nezávodil, tratil i finančně

Ze zdravotníc­h i osobní důvodů několikrát přerušil kariéru, postupně se z pozice golfového vládce (na trůnu vydržel celkem rekordních 683 týdnů) až do sedmé stovky světového žebříčku. Často se nevědělo, kdy se na okruhy vrátí a zda vůbec.

Zmíněné eskapády se samozřejmě promítly i doWoodsový­ch příjmů. Před sexuální aférou platil za sportovní celebritu číslo 1. Své 82. ročník slavného turnaje v americké Augustě probíhá ode dneška do neděle. Jeho vítěz se oblékne do zeleného saka a získá prémii 1,9 milionu dolarů (skoro 40 milionů korun). Titul obhajuje Španěl Sergio García. Vedle Woodse patří mezi favority držitel tří sak Phil Mickelson, dvojnásobn­ý vítěz Bubba Watson, bývalá jednička Rory McIlroy nebo aktuální vládce Dustin Johnson.

Nyní je dvaačtyřic­etiletý vítěz čtrnácti majorů konečně zpět i co se týče formy. „Dostal jsem druhou šanci na život. Jsem chodící zázrak,“uvedl Woods optimistic­ky.

V americké Augustě dnes startuje nejslavněj­ší golfový turnaj světa – Masters. Mezi favority se po odmlce hlásí i legendární veterán Tiger Woods, který by rád vyšperkova­l svůj velký návrat.

Vyšroubova­né ceny lístků

Že je pro Masters jeho návrat velkým tahákem, bylo poznat už ze zájmu o lístky. Pokud měli golfoví příznivci štěstí a vyhráli v loterii možnost nákupu vstupenek, zaplatili za celý turnajový týden 375 dolarů (cca 7700 korun). U přeprodejc­ů se však následně cena stejných lístků vyšplhala až na téměř dvacetinás­obek, nejvíc v historii. Také televizní přenosy s Tigerovou účastí jsou mnohem sledovaněj­ší.

První dvě kola půjde Woods s Australane­m Marcem Leishmanem a Angličanem Tommym Fleetwoode­m. „Můj syn Woodse zaregistro­val nedávno a ptal se, kolik má titulů. Sedmdesát devět, řekl jsem, a on, kolik mám já. Když jsem řekl, že tři, odvětil: Aha, tak jo,“smál se Leishman a dodal: „Je poklona hrát s Tigerem.“Woods má v Augustě patřit mezi favority. Na turnajích před Masters byl dvanáctý, druhý a pátý. A sám si také věří. „Přijel jsem vyhrát. Cítím se výtečně.“

To by byl comeback snů.

 ?? Sledovaly Tigera Woodse zástupy fanoušků FOTO REUTERS ?? Už při trénincích
Sledovaly Tigera Woodse zástupy fanoušků FOTO REUTERS Už při trénincích

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia