Lidové noviny

Dálnice je čtvrtstole­tí prioritou

- ELIŠKA NOVÁ

Při návštěvě Rakouska v roce 1993 vyslovil ministr životního prostředí František Benda větu, kterou od té doby nejen Rakušané, ale i Češi slýchají poměrně často: Prioritou je dálnice na Vídeň. Návštěvy, která se uskutečnil­a 25. 10. 1993, se chytilo i tehdejší ministerst­vo dopravy, které se dušovalo, že autostráda bude stát o tři roky později. Od té doby uběhlo 8 929 dní. Kvůli stále neexistují­címu tahu na Vídeň přijela na začátku března na Ředitelstv­í silnic a dálnic česká velvyslank­yně v Rakousku Ivana Červenková. Naši jihovýchod­ní sousedi se jí totiž na vozovku ptají.

Počet dní, který uběhl od doby, kdy se na jihu Moravy naposledy stavělo, není o moc nižší. Na české straně se kopalo dávno – v roce 1996. Rakušané přitom v závěru loňského roku otevřeli 25 kilometrů dálnice A5 a k hrani- ním případě by jejich stavba měla začít v letech 2020 a 2021. Podobně optimistic­ké výhledy mělo během uplynulých let několik ministrů. Ideální stav ovšem počítá s tím, že povolení nebudou napadat odpůrci stavby.

Rakouské straně sliby vychází přece jen o trochu lépe. Zmíněný, dnes už otevřený, pětadvacet­ikilometro­vý úsek, sliboval před dvěma lety dolnorakou­ský hejtman Erwin Pröll. A světe div se, do dvou let bylo skutečně hotovo. Dokončení zbylých deseti kilometrů v Rakousku přitom závisí především na Česku, sousedé totiž čekají, s jakou rychlostí budeme stavět.

V Česku stavba stála na tom, že dlouho chyběly zásady územního rozvoje Jihomoravs­kého kraje. Platné jsou až od podzimu 2016. Mimochodem i kvůli tomu nebyl v Jihomoravs­kém kraji postavený ani jeden kilometr žádné dálnice, a to od vstupu Česka do Evropské unie. Dé padesát dvoj-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia