Lidové noviny

Eurozóna tiše závidí Česku

- ISTVÁN LÉKO

USA a Čína si navzájem uvalily cla na zboží za mnoho desítek miliard dolarů. A svět hovoří o obchodní válce. „Nejsme v obchodní válce s Čínou, protože tato válka byla už dávno prohraná kvůli hloupým a nekompeten­tním lidem, kteří reprezento­vali USA,“napsal prezident Donald Trump na Twitteru. Číňané už vypracoval­i mistrovský plán, jak zničit Trumpa. Nejdříve uvalí cla na zemědělské výrobky, potom na auta a na letadla a Čína nakonec nechá vykrvácet i americký sektor služeb. Tento plán načrtnul v komentáři anglicky psaný čínský deník Global Times, který je blízký Komunistic­ké straně Číny. Článek varuje, že americké elity podporujíc­í obchodní válku hněv Pekingu brzy pocítí.

Americký pracovní trh stále posiluje. V březnu soukromý sektor vytvořil 241 tisíc nových pracovních míst, přičemž analytici očekávali jen 210 tisíc. Koho asi volili analytici? Nezaměstna­nost v eurozóně v úno-

SHORT

ru 2018 klesla na 8,5 procenta, což je po devíti letech nejnižší číslo. Mohli bychom tiše poznamenat, že eurozóna nám může míru nezaměstna­nosti (3,7 procenta) opravdu závidět. Jeden z největších obchodních řetězců na světě, americký Walmart, zabušil na dveře globálního bankovního trhu. Službu na posílání peněz (Walmart2Wa­lmart) zavedl v USA před čtyřmi lety a teď se ve spolupráci s firmou Moneygram chtějí rozšířit do dalších 200 zemí světa. V rámci jedné transakce můžete poslat maximálně 2500 dolarů. Za převod 50 dolarů či méně zaplatíte poplatek 4 dolary, od 51 do 1000 dolarů 8 a od 1001 do 2500 se zdvojnásob­í na 16 dolarů. Služba díky partnerstv­í s firmou Moneygram bude k dispozici i v zemích, kde Walmart obchodními domy není přítomen. Americké komisi pro cenné papíry (SEC) se nelíbí pohyb kurzu akcií firmy Longfin, protože po loňském vstupu na burzu a po nákupu firmy Ziddu.com za pouhé dva dny vyskočily o 1000 procent, z 5,39 na 72 dolary. SEC zahájila vyšetřován­í kvůli podezření zmanipulac­e kurzu. Milý čtenáři, poslední větou rubriky Short budete určitě překvapeni. Italové nejsou schopni vytvořit fungující vládu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia