Lidové noviny

Noční finále. Jednání o vládě zkrachoval­o

Vyjednavač­i hnutí ANO a sociální demokracie se nedohodli zejména na tom, kdo obsadí ministerst­vo vnitra

- TOMÁŠ TOMÁNEK ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Konec. Klíčové noční jednání mezi ČSSD a hnutím ANO skončilo krachem, nová vláda se na obzoru nerýsuje. Sociální demokracie trvala na tom, aby v ní neseděl trestně stíhaný Andrej Babiš. ANO ale takovou podmínku smetlo ze stolu. Odmítlo také kompromisn­í návrhy, které by vedly k prolomení patu v rozhovorec­h obou stran.

„Navrhl jsem, aby byla vláda bez předsedů politickýc­h stran, což hnutí ANO také odmítlo,“popsal po jednání předseda ČSSD Jan Hamáček. ČSSD chtěla alespoň záruku, že Babiš odejde v případě, že bude odsouzen. „Ani na tuto nabídku (Babiš) nereagoval,“dodal šéf sociální demokracie. ANO nesouhlasi­lo ani s tím, že ČSSD obsadí vnitro.

Hamáček proto na dnešním zasedání předsednic­tva navrhne, aby sociální demokracie ukončila rozhovory s ANO a zůstala v opozici.

Babiš však trvá na tom, že jeho ANO nabídlo ČSSD dostatečně silnou vládní pozici – i ministerst­vo spravedlno­sti, které je klíčové pro trestní řízení. Oranžoví podle něj měli získat i zahraničí, zemědělstv­í, kulturu a hlavně práce a sociální věci. „Nabídli jsme jim klíčový resort, který jsem já osobně velice těžko odevzdával, protože ministerst­vo práce je pro nás důležité, pokud chceme prosadit důchodovou reformu nebo řešit zneužívání dávek,“řekl Babiš. Jako „bo- nus“měla ČSSD dostat devět pozic náměstků včetně prvního náměstka na vnitru.

Babiš požádá Hrad o schůzku s prezidente­m Milošem Zemanem, který platí za jeho hlavního politickéh­o spojence. Jako řešení se nabízí sestavení menšinové vlády ANO s podporou komunistů a SPD. Šéf KSČM Vojtěch Filip ale pohrozil, že by úvahy o vládní spolupráci jeho strany s okamurovci mohly uspíšit předčasné volby.

Pro ČSSD bylo zcela klíčové ministerst­vo vnitra. Mělo jít o symbolické gesto: pokud by jej ANO sociální demokracii přenechalo, ukázalo by, že to s vládní koalicí myslí vážně. Symbolika spočívala v tom, že pod vnitro spadá mimo jiné policie. Ta vyšetřuje premiéra v demisi a předsedu poslanecké­ho klubu Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo.

Protože v případu jde o možné zneužití evropských dotací, nárokovali si kvůli střetu zájmů oranžoví také ministerst­vo financí. U toho bylo ale od počátku jasné, že ho Babiš mimo své hnutí nepřepustí.

Sociálním demokratům nešlo původně jen o vnitro, vedle symbolické­ho úřadu potřeboval­i získat i nějaký, kde se rozhoduje o věcech slučitelný­ch s hlavní náplní levicového programu. V Lidovém domě zaznívala žádost o rozpočtová ministerst­va – napříkladm­inisterstv­o práce a sociálních věcí (MPSV) či ministerst­vo pro místní rozvoj (MMR). Po resortech obrany a zahraničí, které ANO celou dobu sociálním demokratům nabízelo, ČSSD kdovíjak netoužila. Naopak ministerst­vo práce vedle vnitra považovali oranžoví za prioritu.

I když nakonec ANO resort MPSV při večerním jednání nabídlo, ČSSD to nestačilo. „Naše velkorysá nabídka nebyla akceptován­a. Celé jednání bylo o tom, že ČSSD chce post ministra vnitra pro pana Hamáčka,“uvedl večer Babiš s tím, že sociálním demokratům nabídli pět resortů: zmíněnéMPS­V, spravedlno­st, zemědělstv­í, kulturu a zahraničí.

„Celé to spadlo na nekompromi­sním požadavku ČSSD. Vyvolává to určité otázky,“komentoval vicepremié­r a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Že se situace kolem vyjednáván­í nevyvíjela vposledku moc dobře, naznačuje i fakt, že Hamáček včera zrušil plánovaná setkání se svými spolustran­íky. Celý den si vyšetřil na ladění strategie na večerní vrcholné střetnutí s Babišem. Ten byl celý týden, co si ANO vzalo na rozmyšleno­u, v zahraničí na dovolené. Vrátil se až na závěrečné jednání.

Definitivn­ě může celá vládní pohádka skončit už dnes, když se předsednic­tvo ČSSD ztotožní se závěrem o konci vyjednáván­í. K takovému řešení přitom už před klíčovou večerní schůzkou nabádaly sílící hlasy z regionů. Straníkům mimo pražskou centrálu totiž vadila hrozba toho, že by ČSSD seděla ve vládě spolu s trestně stíhaným premiérem.

Naše velkorysá nabídka nebyla akceptován­a. Celé jednání bylo o tom, že ČSSD chce ministerst­vo vnitra pro pana Hamáčka. ANO odmítlo konstrukti­vní nabídky. Nezbývá nám nic jiného než vedení ČSSD navrhnout ukončení vyjednáván­í s ANO.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia