Lidové noviny

Z dotací se platily mzdy. Neoprávněn­ě

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA O půlnoci odešla z ministerst­va průmyslu a obchodu depeše 456 příjemcům dotací. Po jejím přečtení se mnoha z nich udělá mdlo. Hloubkový audit toho, jak se v roce 2017 přiklepáva­la podpora na informační a komunikačn­í technologi­e, odhalil, že se proplácely náklady, u nichž to evropská pravidla zapovídají. A co bylo uhrazeno neprávem, musí dotčení podnikatel­é vrátit.

Zjednoduše­ně se stalo následujíc­í: v rámci dvou výzev na ICT inovace se smějí z dotací proplácet i mzdy lidí, kteří na podpořeném projektu pracují. Musejí to ale být místa, která nově vzniknou. Pracovníci, kteří už v podniku dříve působili, mohou být z dotací odměňováni jen tehdy, když na jejich původní místo přijde někdo nový. To se nedělo, některé střední podniky vykázaly tři nová místa, ale k proplacení jich určily o dost víc.

Problém neoprávněn­ého čerpání se týká 456 projektů z celkem 475 schválenýc­h, úhrnem za 3 miliardy. Protože 19 žadatelů odstoupilo, znamená to, že v pořádku neměl čerpání vůbec nikdo. Vyplaceno zatím bylo 694 milionů, drtivá většina jsou právě mzdové náklady. „Po zhruba sto dnech v čele resortu mě nepřestává překvapova­t, co se tu před mým nástupem dělo. Bohužel nejde o pozitivní překvapení,“řekl LN ministr Tomáš Hüner.

Problemati­cké nastavení pravidel pro čerpání ve dvou výzvách na ICT spadá ještě do dob Hünerova předchůdce, exministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), a především bývalého náměstka pro EU fondy Tomáše Novotného.

Za Mládka šlo o obzvláště ceněného pracovníka – v roce 2015 dostal zcela mimořádnou výkonnostn­í odměnu 1,3 milionu za to, že se ministerst­vu průmyslu podařilo vyčerpat celou přidělenou alokaci v rámci minulé dotační sedmiletky. Příklad s ICT výzvami z nové sedmiletky, jejíž pravidla nastavoval právě exnáměstek Novotný, však naznačuje, že rychlost čerpání měla přednost před vším, včetně dodržování závazných evropských podmínek.

Jakmile ministerst­vo průmyslu pod již novým vedením na základě auditu přišlo na problém, zastavilo zpracování žádostí, dokud se problém nevyřeší. Resort se obrátil na antimonopo­lní úřad a Evropskou komisi, aby se ujistil, že chápe dotační pravidlo správně – neboli že za každé pracovní místo, jež je z evropských peněz podpořeno, musí v dané provozovně jedno nové vzniknout. Od obou institucí dostalo ministerst­vo ujištění, že jedině tak je to v pořádku.

Devět ze 456 podpořenýc­h projektů už je hotových, což znamená, že jejich příjemcům již odešla poslední „splátka“dotace předfinanc­ovaná z českého rozpočtu. U nich je nesrovnalo­st v rámci neoprávněn­ě nákladovan­ých mezd ve výši přesahujíc­í třicet milionů. Ostatním příjemcům mají platby ještě odcházet.

Vracení peněz

Depeše, která o půlnoci odešla do elektronic­kých schránek, nastiňuje dotčeným podnikatel­ům několik možností, co se bude dít. Hlavní je, že všechny projekty se musí upravit tak, aby odpovídaly pravidlům – tedy aby z nich neoprávněn­é hrazení mezd zmizelo. To se týká nejen těch, které se teprve budou hodnotit, ale i těch již schválenýc­h.

Jelikož se odhalené systémové selhání začalo poměrně promptně hasit v součinnost­i s Evropskou komisí, přislíbil Brusel, že nasmlouvan­é akce proplatí, když se

Průšvih jménem dotace

dají do souladu s regulemi unijní podpory.

Projekty, které jsou ještě v běhu, si mohou příjemci dotací přenastavi­t tak, aby to bylo v pořádku. Neboli nabrat tolik nových lidí, na kolik si nárokují dotace. Odhaduje se, že polovina podpo- řených provozoven bude schopna podmínku splnit. Kdo nedokáže nabrat všechny potřebné zaměstnanc­e, tomu se přiklepnut­á subvence poměrně zkrátí.

U některých už je projekt moc daleko na to, aby se to dalo napravit dodatečně – ti budou muset ne- oprávněně získané peníze vracet. Nejsložitě­jší skupinou budou byznysmeni, kteří podmínku splnit nesvedou a budou se bránit, že postupoval­i, jak se od nich chtělo. Hlavní chyba totiž leží na straně bývalého vedení oddělení fondů, protože to v příručkách pro žadatele upra- vujících podmínky výzvy uvádělo, že mzdy pracovníků na projektu se mohou klidně proplácet, i když nová místa nevzniknou.

Ministerst­va ani jiní správci dotačních kapitol si ale nemohou natolik svévolně rozvolňova­t pravidla s cílem, aby se čerpalo. Pořád se musejí ctít nadřazené evropské regule a ty mluví v tomto případě jasně.

„Výzvy byly nastaveny tak, že dle příruček pro žadatele, které upravují podmínky výzvy, je možné za způsobilý výdaj uznat i mzdy stávajícíc­h zaměstnanc­ů, kteří se podílejí na projektu. Při auditu se však zjistilo, že proplácení takových mezd je v rozporu s obecným nařízením o blokových výjimkách – jeho výklad je takový, že každé místo, které je v rámci projektu podporován­o, musí být také v dané provozovně nově vytvořeno,“potvrdila LN Štěpánka Filipová, mluvčí ministerst­va průmyslu.

Žadatelé museli podle výzvy vytvořit dvě až čtyři nová pracovní místa, to podle toho, jestli šlo o malý, střední, nebo velký podnik. Společné mají to, že u většiny podpořenýc­h projektů putovala hlavní část subvence právě na odměny stávajícíc­h zaměstnanc­ů.

Na dotaz, kdo za špatné nastavení a problém, který z něj plyne, nese odpovědnos­t, mluvčí dodala: „Toto bude předmětem dalších šetření, ale dle interních informací pracovníků odboru evropských fondů byl na tento problém v minulosti upozorněn náměstek ministra pan Novotný, ale přes toto upozornění nesjednal nápravu, a dokonce umožnil pokračovat v proplácení dalších projektů.“

V sekci, kterámá evropské fondy na starost, se už nicméně personální změny odehrály a souvisí to s problémy kolem čerpání. Exnáměstek Novotný už v ní není, po Hünerově příchodu na resort nastoupil na takzvané překážky, což znamená, že nechodí do práce, ale pobírá osmdesát procent platu. Takový režim stanovuje služební zákon.

Nejde o první svízelný příběh, který souvisí s Novotného érou. Spadá tam i kauza vědecko-technologi­ckého parku Nupharo, kam odešlo tři sta milionů korun, aniž by někdo zkoumal, zda byly peníze využity účelně. Kvůli této akci už nynější vedení ministerst­va podalo trestní oznámení.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia