Lidové noviny

Miloši, děkuju ti za ty Tatry

- BLAHOSLAV HRUŠKA

POPRAD/PRAHA Miloš Zeman je na Slovensku již poosmé ve funkci prezidenta. Tentokrát ale na žádné oficiality ani kladení věnců nedošlo. V pětihvězdi­čkovém hotelu Kempinski High Tatras, kam se česká hlava státu uchýlila, si musela připadat spíš jako vážený lázeňský host.

Hned dopoledne absolvoval netradiční přijetí. Červený koberec Zemana tentokrát čekal přímo před hlavním vchodem do hotelu, kde se ubytoval již ve středu večer. Vyslechl si tu českou a slovenskou hymnu v těsném sledu za sebou – přesně jako za časů společné federace.

A také polední tisková konference po setkání se slovenským prezidente­m Andrejem Kiskou se nesla v nekonflikt­ním duchu. „Miloši, děkuji ti, že sis vybral Tatry, navíc pár kilometrů od mého rodiště,“řekl Kiska s tím, že krás „nejmenších velehor světa“si užívají každým rokem i desítky tisíc Čechů. „Jsem tady rád a cítím se tu jako doma,“opáčil Zeman.

„Neznám dvě země, které by k sobě měly tak blízko, jako je tomu u Česka a Slovenska. Někdy si oba říkáme, že naší úlohou je spíš něco nezkazit,“zažertoval slovenský prezident po schůzce se svým českým protějškem.

Zeman s Kiskou v Tatrách dohodli harmonogra­m společných oslav 100. výročí vzniku Českoslove­nska. Kiska přivítal pozvání na oslavy 28. října do Prahy, za- tímco prezident Zeman bude o dva dny později hostem slovenské slavnosti v Martinu. Právě tam se tehdy nově vzniklá Slovenská národní rada 30. října 1918 deklarací přihlásila ke vzniku společného státu Čechů a Slováků.

Mezi oslavami by se podle Zemana měli oba prezidenti vypravit zvláštním prezidents­kým vlakem na jízdu z Brna do Bratislavy. „Zavzpomíná­me si na staré časy,“řekl český prezident. Podobnou jízdu expresu složeného ze salonních vozů, který při svých cestách využíval T. G. Masaryk, pořádá Národní technické muzeum i pro veřejnost. Prezidents­ký vlak by měl vyjet z Brna 3. července.

Zeman v tatranském hotelu otevřel i své oblíbené téma chystaného Českého domu v Bratislavě. To, že zatím stále nestojí, je podle něj aktuálně největší problém ve vztahu Čechů a Slováků, neboť Slovenský dům v Praze funguje. Česko peníze na stavbu své nové základny v Bratislavě poskytlo, Slováci ale nijak recipročně nepřispěli, posteskl si Zeman.

„Neboj se, devět milionů českých korun určitě najdeme a Český dům v Bratislavě určitě vznikne,“reagoval na Zemanovu poznámku Kiska.

Spor o pivo...

Jiný palčivý problém, popradské pivo, o němž v roce 1999 Zeman ještě jako český premiér prohlásil, že je dobré leda tak na čistění zubní protézy, má český prezident za vyřízený. „Skončilo to zbouráním pivovaru, takže není třeba se tomu tématu dále věnovat,“oddechl si Zeman.

Tím ovšem popudil Kisku, který je rodákem z Popradu. „Jako student jsem na to pivo chodil velmi rád,“odvětil a českého hosta také poučil, že popradské pivo nezaniklo a teď ho vaří Poláci. „Ti ale nikdy pivo vařit neuměli,“zakončil „pivní“debatu Zeman.

Zatímco o kvalitách popradské- ho piva ho Kiska nepřesvědč­il, jiné místní lahůdky Zeman okusil. V hotelu se podávala mimo jiné borovička, při odpoledním výletě kočárem kolem Štrbského plesa pak v jedné z restaurací i halušky a tatranské sýry.

Chystají turné ke stému výročí vzniku Českoslove­nska.

… i o kauzu Novičok

Ne všechna témata ale ve Vysokých Tatrách oba prezidenti probírali s takovou lehkostí jako kulturu a pivo. Znát to bylo ve chvíli, kdy oba dostali otázku týkající se kauzy otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery ve Velké Británii.

Kiska si povzdechl, že Slovensko na rozdíl od Česka nepřistoup­ilo na odvetný krok v podobě vyhoštění některých ruských diplomatů. „Pokládám za nesmírně důležité v tomto konfliktu ukázat solidaritu svým partnerům z EU a NATO. Je mi líto, že ze států visegrádsk­é čtyřky jsme jedinou zemí, která nevyhostil­a diplomaty,“prohlásil.

Zeman oproti tomu ruské stopy atentátu, na nichž se na nedávném summitu v Bruselu shodli lídři zemí EU, zahrával do autu. „Co se týče případu pana Skripala, já nejsem chemik. Zaregistro­val jsem pouze jednu věc – sice tu, že šéf anglické laboratoře pro odhalování jedovatých látek prozradil, že Britové nemají žádné důkazy o účasti ruské strany v této akci,“uvedl Zeman.

Znovu také zopakoval, že vydání hackera Jevgenije Nikulina do USA poslouží protivníků­m amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Jedna z variant je, že pan Nikulin – ať tak či onak – může sloužit jako nástroj vnitroamer­ického politickéh­o boje. Aby se Češi pletli do americké politické situace, nepokládám za úplně dobré řešení,“varoval Zeman. Více o novičoku na stranách 6 a 12

 ?? Miloše Zemana se slovenským protějškem Andrejem Kiskou se neslo v nekonflikt­ním duchu. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Setkání
Miloše Zemana se slovenským protějškem Andrejem Kiskou se neslo v nekonflikt­ním duchu. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Setkání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia