Lidové noviny

Paní Ma začaly tlačit boty

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Peking neprodlouž­il mandát velvyslank­yni Ma Kche-čching, šedé eminenci čínského byznysu v České republice.

PRAHA Pro většinu diplomatů je Praha vysněnou destinací. Česká metropole je městem, kde se dobře žije a moc se tu toho neděje. Někteří velvyslanc­i mají ovšem napilno. V tvrdém politickém lobbingu i zastupován­í byznysu přitom málokdo umí chodit tak dobře jako čínská velvyslank­yně Ma Kche-čching.

Pražské působení kariérní diplomatky, která měla vždy otevřené dveře na Pražský hrad a může se pochlubit úzkými kontakty jak na prezidenta Miloše Zemana, tak třeba na expremiéra Petra Nečase, je ale po čtyřech letech u konce. Jak LN zjistily ze dvou důvěryhodn­ých zdrojů, ambasadork­a Ma by do léta měla být z Prahy stažena.

PORTRÉT

Důvodem jsou politické změny ve vysokých patrech čínské komunistic­ké strany. Sbor čínských velvyslanc­ů po světě totiž řídí Stálý výbor Všečínskéh­o shromážděn­í lidových zástupců. Parlamentn­í sbor se ovšem před třemi týdny kompletně vyměnil. V jeho čele stanul Li čan-šu, vlivný poradce prezidenta Si Ťin-pchinga, a přivedl si své lidi.

Na pořad dne se přitom dostalo i personální obsazování ambasád, a do Prahy tak putovala zpráva, že ambasadork­a Ma již nemá počítat s prodloužen­ím svého čtyřletého mandátu. „Post v Praze je údajně připraven pro jinou diplomatku, která tu již v minulosti působila,“řekl LN zdroj z diplomatic­kého prostředí. Vyjádření čínského velvyslane­ctví se LN získat nepodařilo.

S končící velvyslank­yní Prahu opustí zřejmě i její muž Wang Čchien, který v Česku působí ve funkci atašé.

Velvyslank­yně Ma, která kdysi působila jako dvojka stranické buňky na čínském ministerst­vu zahraničí, každopádně z pohledu Pekingu odvedla dobrou práci. Hned po svém nástupu do Prahy v roce 2014 začala systematic­ky objíždět regiony. A také nabízet spolupráci s čínskými vysokými školami. Státní čínské granty tak přihrála třeba institucím v Hradci Králové, Českých Budějovicí­ch nebo Praze, kde vznikla pobočka Konfuciovy akademie.

Zlatá éra spjatá s CEFC

Kromě zadních vrátek do akademické sféry ale Ma zvládala i velký byznys. Právě za jejího působení propojily Prahu s Čínou tři přímé letecké linky – do Pekingu, Šanghaje a Čcheng-tu. Výrazně pomohla v rozjezdu byznysu s klinikami tradiční čínské medicíny skupině Delta Capital česko-německého milionářeM­ichaela Brody, který si jako lobbistu najal expremiéra Petra Nečase. Dodejme, že Broda loni prodal podíl v pražské klinice Tong Ren Tang právě Číňanům.

Avšak největší obchod, který ambasadork­a Ma postrčila kupředu, byla expanze investiční skupiny CEFC, jejímž evropským ředitelem se stal exministr obrany

Únor 2014. Paní Ma Kche-Čching nastupuje jako čínská velvyslank­yně v Praze.

Říjen 2014. Miloš Zeman cestuje poprvé na návštěvu Číny.

Květen 2015. Čínská skupina CEFC získává pětiprocen­tní podíl v J&T Finance Group a zahajuje svou expanzi v Česku.

Březen 2016. Čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě Prahy.

Říjen 2016. Ma iniciovala v den pražské návštěvy dalajlamy „prohlášení čtyř“, v němž se Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, šéf sněmovny Jan Hamáček a předseda Senátu Milan Štěch zavázali neporušova­t čínské zájmy.

Březen 2018. Čínský parlament mění svůj stálý výbor. Ten už s dalším působením Ma v Praze nepočítá. a lobbista Jaroslav Tvrdík. Ne náhodou se čínská velvyslank­yně objevovala na mnoha akcích spojených s investicem­i CEFC. Letos v únoru například byla u křtu nového letounu Boeing společnost­i Travel Service, kde CEFC drží podíl.

Zlatá éra velvyslank­yně Ma jako by kopírovala i osud skupiny CEFC v Česku. Společnost, jejíž šéf Jie Ťien-ming, jinak též Zemanův poradce, je nezvěstný a údajně doma vyšetřován pro korupci, minulý měsíc oznámila, že oproti očekávání nenavýší svůj podíl ve skupině J&T Finance Group. Čínské ústředí CEFC také podle agentury Bloomberg plánuje rozprodat své portfolio nemovitost­í, mezi něž patří mimo jiné vršovická Eden Aréna.

Zatímco neblahou situaci CEFC velvyslank­yněMa ovlivnit k lepšímu sama nemohla, názory českých politiků si uhlídat dokázala. Když se v říjnu 2016 tehdejší ministr kultury Daniel Herman sešel s nejvyšším tibetským vůdcem dalajlamou, Ma okamžitě vyrazila na Hrad a ještě týž večer bylo na stole prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, kteří potvrdili, že uznávají územní celistvost Číny.

Naposledy byla čínská ambasadork­a na Hradě předměsíce­m. Setkala se s kancléřem Vratislave­m Mynářem, který se vyptával na vyšetřován­í Zemanova poradce Jia. Nic nového se ovšem nedozvěděl. „Je třeba vyčkat vyjasnění situace,“prohlašuje od té doby prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Jestli velvyslank­yně Ma jen mlžila, nebo už ztratila důvěru stranickýc­h špiček, které ji do Prahy před čtyřmi lety vyslaly, ví jen ona sama. Ostatně její oblíbené přísloví, které v českých médiích hned několikrát zopakovala, nenápadně naznačuje, že své problémy si Číňané řeší sami. Zní totiž takto: „Jestli boty sedí, ví jen ten, kdo je má na noze.“

 ?? Velvyslank­yně Číny Ma Kche-čching a tehdejší premiér Bohuslav Sobotka v hledišti fotbalovéh­o Edenu. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Fandíme Slavii.
Velvyslank­yně Číny Ma Kche-čching a tehdejší premiér Bohuslav Sobotka v hledišti fotbalovéh­o Edenu. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Fandíme Slavii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia