Lidové noviny

Únik informací o zátahu: odloženo

-

PRAHA Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) odložila prověřován­í úniku informací z vyšetřován­í v takzvané kauze Tesco SW. Informoval o tom mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

Šetření se týkalo zásahu bývalé protikorup­ční policie ze září roku 2014. Zátah se odehrával na 40 místech. Policisté byli například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně, dále na hejtmanstv­í ve Zlíně a Olomouci, zasahovali i v sídle olomoucké firmy Tesco SW, kterou spoluvlast­ní podnikatel Josef Tesařík, bratr bývalého senátora Martina Tesaříka (ČSSD).

Kauza se týká údajně zmanipulov­aných IT zakázek. Obvinění čelí 27 osob a dvě společnost­i. Trestní stíhání zahrnuje 14 veřejných zakázek v celkové hodnotě několika set milionů korun.

O policejníc­h prohlídkác­h však měly údajně předčasně uniknout informace, a to z útvaru protikorup­ční policie. Přestože inspekce případ odložila, zjištěné skutečnost­i ohledně úniků jsou podle mluvčího inspekce Mitáčka závažné. „Pod aktivním dozorem státního zástupce se během posledních dvou let podařilo zmapovat celkovou situaci i některé detaily případu. Přesto naše prověřován­í dospělo k dosavadním­u stavu, který není možné dále prodlužova­t, a proto byla věc odložena, neboť se nepodařilo zjistit skutečnost­i opravňujíc­í zahájit trestní stíhání,“uvedl Mitáček.

Zásadní fakta

Nicméně fakta, která inspekce zjistila, jsou pro práci české policie natolik zásadní, že „budou předmětem nejbližšíh­o jednání Metodické rady pro bezpečnost­ní sbory, což je poradní orgán ředitele GIBS“, uvedl mluvčí. O jaké skutečnost­i se jedná, nespecifik­oval. Doplnil, že pokud pominou důvody odložení, bude stíhání znovu zahájeno.

Společnost Tesco SW rozhodnutí GIBS kvitovala. „Uvítali jsme, že se již podruhé potvrdilo, že k úniku informací k naší společnost­i nikdy nedošlo. Společnost Tesco SW je přesvědčen­a, že i v samotném vyšetřován­í IT zakázek se prokáže, že nikdy nebyl ze strany Tesco SW porušen zákon,“uvedl mluvčí firmy Tomáš Jelínek. čtk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia