Lidové noviny

Důvěryhodn­ost ČT klesla na 63 procent

Poslanecká sněmovna obdržela zprávu o činnosti ČT za rok 2017. Z dokumentu vyplývá nejmenší důvěryhodn­ost televize v její historii

- JAN HORÁK Více na www.lidovky.cz.

PRAHA V mimořádně vyhrocené době, kdy Česká televize čelí řadě útoků, se dostala do rukou zákonodárc­ů citlivá zpráva. Kredibilit­a České televize se dostala na historické minimum. Takzvaný index důvěryhodn­osti nejdůležit­ějšího média veřejné služby v zemi klesl na 63 procent. Vyplývá to z Výroční zprávy o činnosti České televize v roce 2017, již tento týden obdrželi poslanci.

Vyvrcholil tak trend započatý rokem 2014. Tehdy se index důvěryhodn­osti propadl poprvé, snížil se ze 75 na 73 procent. Od té doby se tento ukazatel drží sestupné trajektori­e, kdy se přes 68 procent v roce 2015 dostal na zatím konečných 63 procent v loňském roce. Ve srovnání s rokem 2016 ztratil index dva procentní body. Tyto interní průzkumy si zadává sama Česká televize.

V minulosti sama instituce přičítala postupujíc­í ztrátu důvěryhodn­osti především vnějším okolnostem. Příčiny spatřovala ve zpo- chybňování své nezávislos­ti ze strany takzvaných alternativ­ních médií, dále ve falešných internetov­ých zprávách nebo aktivitě trollů na sociálních sítích. Za uplynulý rok navíc patrně jako nikdy za dlouhé léta čelila verbálním atakům v podání vysokých představit­elů politické reprezenta­ce.

„Jsou to veřejné útoky politiků na Českou televizi a zpochybňov­ání její nezávislos­ti. Byl tu návrh na její zestátnění, na odebrání koncesioná­řských poplatků a také zpochybňov­ání důvěryhodn­osti jejích reportérů,“vyjmenoval LN nejtěžší rány pro ČT mediální expert Jan Potůček. Zmíněné návrhy však zatím zůstaly ve slovní rovině.

Kritici ve vysokých funkcích

Tahouny kritiky největšího média veřejné služby v Česku jsou v současnost­i prezident Miloš Zeman a šéf SPD Tomio Okamura. Byl to právě Okamura, který po loňských sněmovních volbách vybídl ke zrušení poplatků. Výrazných útoků se loni dopustil také nynější premiér v demisi Andrej Babiš, pořad Reportéři ČT dokonce označil za zkorumpova­nou pakáž. V poslední době se ale drží zpátky, v březnu dokonce po dlouhé době prolomil bojkot a zavítal do diskusního pořadu Otázky Václava Moravce.

„V ČT samozřejmě pracují lidé, kteří se dopouštějí chyb jako každý jiný. Pokud bychom to podrobně procházeli, tak chyby najdeme. Mně se také nelíbí některé programy, třeba bych dal přednost něčemu jinému,“připustil pro LN Jan Bednář, předseda Rady ČT, což je kontrolní orgán veřejnoprá­vní instituce. „Jsou rezervy v tom smyslu, že se dá hledat lepší způsob, aby televize plnila úkoly, které plnit má,“dodal.

Začíná sněmovní bitva

Na druhou stranu si výroční zpráva všímá také dvou pozitiv. Důvěryhodn­ost ČT převyšuje kredibilit­u jejích veřejnoprá­vních sester ve Velké Británii, Německu či Rakousku, Česká televize se v tomto ohledu drží nad BBC, ARD iORF. Vedle toho pak zpráva s povděkem kvituje úroveň zpravodajs­tví. „Události jsou jednoznačn­ě nejdůvěryh­odnější hlavní zpravodajs­kou relací v ČR. V trackingov­ém výzkumu realizovan­ém ve 2. pololetí 2017 považovaly Události za nejdůvěryh­odnější dvě třetiny všech respondent­ů (65 %),“píše se v dokumentu.

Postupná eroze důvěryhodn­osti České televize nicméně zapadá do trendu, jemuž podléhají všechna tradiční média. Zatímco podle březnového průzkumu CVVM jiné společensk­é autority jako ar- máda, policie či justice požívají spíše důvěry občanů, nad televizí, internetem či tištěnými tituly převažuje skepse. Přitom paradoxně u těchto tří druhů médií došlo oproti poslednímu šetření k nárůstu důvěry – ani to v celkových číslech na pozitivní výstup nestačí.

Úroveň tvorby, zpravodajs­tví a hospodařen­í České televize se zakrátko dostane na plénum poslanecké sněmovny. „Na pořad 12. schůze, která začne příští týden, je zařazena Výroční zpráva o činnosti České televize v roce 2016 a také Výroční zpráva o hospodařen­í České televize v roce 2016,“sdělila LN Martina Lustigová z tiskového odboru sněmovny. Lze očekávat vzrušenou diskusi, protože minimálně ze strany poslanců SPD, KSČM a části klubu ANO bude mít veřejnoprá­vní médium složitou pozici. Prezident Zeman nedávno vyzval, aby poslanci zprávy neschválil­i. Tím by mohli odstartova­t personální změny v Radě ČT, která volí a odvolává generálníh­o ředitele.

 ?? Petra Dvořáka může začít příští týden FOTO MAFRA – DAVID NEFF ?? Hon na ředitele
Petra Dvořáka může začít příští týden FOTO MAFRA – DAVID NEFF Hon na ředitele

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia