Lidové noviny

Orbánovi nahrává silná ekonomika

- ROBERT SCHUSTER

Vlády se před volbami zpravidla chlubí tím, čeho v uplynulém období dosáhly. Podobně před nedělním hlasováním postupuje i kabinet maďarského premiéra Viktora Orbána. Méně ale mluví o tom, že za prosperito­u minulých let je i EU a její peníze.

BUDAPEŠŤ/PRAHA Když se Viktor Orbán před osmi lety vrátil do křesla maďarského premiéra, označil za svůj hlavní cíl ozdravit hospodářst­ví a odbourat obrovský zahraniční dluh, který mu zanechaly předchozí vlády.

Z toho hlediska může považovat svůj původní cíl za splněný. Ekonomika vykazovala loni více než čtyřprocen­tní růst a stejná hodnota se předpovídá i pro letošní rok.

Další důležitý ukazatel, jejž vlády před volbami zpravidla vytahují, míra nezaměstna­nosti, se vyvíjí také pozitivně. V současné době činí čtyři procenta, což odpovídá jedné třetině z doby před deseti lety, kdy na Maďarsko naplno dolehla globální ekonomická krize. Tehdy procházelo hospodářst­ví recesí spojenou se sedmiproce­tním poklesem HDP.

Za pozitivním­i čísly posledních let je ale i důsledné čerpání prostředků z evropských fondů. To se může na první pohled jevit jako paradox, neboť Evropskou unii a její fungování podrobili Orbán a jeho ministři v nedávné minulosti ostré kritice.

Především loni tak odstartova­la vláda řadu velkých projektů v oblasti infrastruk­tury, na něž mohla využít unijní peníze. Zatímco některé členské státy mají problém prostředky využít, Maďarsko větší část z jemu určeného objemu peněz pro finanční období do roku 2020 již vyčerpalo.

Tyto lukrativní veřejné zakázky ovšem získávají stále titíž uchazeči z okruhu blízkého vládní straně Fidesz. Jak tvrdí maďarská opozice, jedná se o zhruba 20 až 30 firem, jejichž majitelé díky tomu dokázali v minulých letech pohádkově zbohatnout. Mezi ně patřil například i premiérův spolužák za základní školy a dnešní starosta Orbánovy rodné vesnice Felcsút Lőrinc Mészáros. Díky velkozakáz­kám pro své firmy dokázal během posledních let proniknout mezi pětici nejbohatší­ch podnikatel­ů v zemi.

Až do roku 2015 patřil do okruhu těchto vyvolených i někdejší pokladník Fideszu a oligarcha La- jos Simicska. Ten se ovšem s Orbánem rozešel ve zlém. Od té doby vytahují média, jež bývalý premiérův spojenec vlastní, hlavně nyní před volbami aféry a upozorňují na případy korupce, jež míří i do bezprostře­dního okolí Orbánovy rodiny.

Pokračován­í „neortodoxn­í“ekonomické politiky

Během uplynulého období se dostalo firmám od vlády ještě další mimořádné podpory. Loni nechala schválit snížení daně z příjmu právnickýc­h osob na devět procent, což je aktuálně nejnižší hod- nota v rámci EU. Firmy to má motivovat k větším investicím a rozšiřován­í výroby v Maďarsku.

Přitom ale narážejí na problém v podobě nedostatku pracovních sil. Země se totiž dlouhodobě potýká s nízkou porodností i s odlivem mladých lidí do zahraničí. Avšak řešit jejich nedostatek způsobem běžným jinde v regionu, čili dovozem pracovníků z Ukrajiny, není v Maďarsku průchozí.

Zatímco firmám daně výrazně klesly, sazba daně z přidané hodnoty ve výši 27 procent je naopak vůbec nejvyšší v rámci stávající osmadvacít­ky. I tato disproporc­e bývá předmětem kritiky opozičních politiků. Podle nich totiž nakonec běžným lidem z jejich platů v peněženkác­h moc nezůstane.

Jinak ale pravicově-konzervati­vní kabinet pokračoval v hospodářsk­é politice posledních let. Pro ni se vžilo označení „neortodoxn­í ekonomická politika“.

Orbánova vláda ji začala provádět již v roce 2010. V jejím rámci například fakticky zestátnila úspory ze soukromého penzijního systému, což státní pokladně vyneslo v přepočtu 9,6 miliardy eur.

Především ale postupně uvalila na patnáct odvětví v oblasti slu- žeb mimořádné daně. Týkaly se například telekomuni­kací, bankovnict­ví, energetiky či obchodních řetězců, čili oblastí kontrolova­ných nadnárodní­mi koncerny.

Nevztahova­ly se ovšem na průmysl, například automobilk­y. Ty naopak Orbánova vláda podporoval­a různými úlevami.

A v tom může spočívat i vysvětlení, proč například Berlín drží v rámci EU nad Budapeští ochrannou ruku, a to navzdory jejich sporům o migrační politiku. Tři ze čtyř největších firem v Maďarsku jsou dceřiné společnost­i německých korporací.

 ?? Mimořádné daně, jež Orbánova vláda uvalila na banky, se automobilk­ám vyhnuly. Premiérově přízni se těší i továrna Daimleru v Kecskemétu. Vlevo šéf koncernu Dieter Zetsche. FOTO MERCEDES. HU ?? Mají zelenou.
Mimořádné daně, jež Orbánova vláda uvalila na banky, se automobilk­ám vyhnuly. Premiérově přízni se těší i továrna Daimleru v Kecskemétu. Vlevo šéf koncernu Dieter Zetsche. FOTO MERCEDES. HU Mají zelenou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia