Lidové noviny

Nové sankce budou Kreml bolet

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Za úder na to nejcitlivě­jší místo režimu Vladimira Putina označily ruské opoziční sdělovací prostředky zprávy o nových sankcích, které USA podle amerických médií hodlají uvalit na vybrané ruské oligarchy. Všichni mají patřit k oporám ruského prezidenta a podle Washington­u se různým způsobem podíleli na ovlivňován­í amerických prezidents­kých voleb v roce 2016.

Aniž by byla zveřejněna jména těch, kteří by se měli ocitnout na novém černém seznamu, v ruských podnikatel­ských kruzích zavládla značná nervozita a politické špičky, které jsou na vazalském byznysu ekonomicky závislé, propadly panice. Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl komentovat zprávy, že se bude nejspíš jednat o šestici jmen – tzv. živitele Kremlu. Jejich majetky převyšují miliardu dolarů. Podle televizní stanice CNN mohli financovat volební kampaň prezidenta USA Donalda Trumpa přes nevládní organizace nebo americké občany.

„Oficiální prohlášení o plánech USA vytvořit černý seznam ruských podnikatel­ů k dispozici nemáme,“prohlásil Peskov a dodal, že „v Rusku žádní oligarchov­é nejsou“a že se nehodlá řídit zprávami z novin. Mj. list The Washington Post s odvoláním na nejmenovan­é zdroje tvrdí, že nejpozději dnes budou uvaleny na vybrané ruské občany nové ekonomické sankce. Krajně nepříjemno­u je pro ruské podnikatel­e i zpráva o tom, že tým amerického prokurátor­a Roberta Muellera zahájil výslechy některých ruských byznysmenů – jednoho ze zatím dvou vyslechnut­ých dokonce měli Američané zadržet poté, co jeho soukromé letadlo přistálo v New Yorku. Třetí, o kterého Mueller projevil zájem, se zatím prozřeteln­ě na americkém území neukázal, a tak mu prokurátor zaslal pozvání k výslechu poštou. Ruská média spekulují, o koho se může jednat a s odvoláním na aplikaci Flightrada­r usoudila, že v poslední době byli z možných adeptů na výslech v New Yorku miliardáři Roman Abramovič, Viktor Vekselberg a Michail Prochorov.

Můžou ohrozit MS ve fotbale

Ačkoliv dosavadní sankce byly pro ruskou podnikatel­skou elitu nepříjemné, zatím většinu z kremelskýc­h oligarchů neomezoval­y v osobním pohybu a aktivitách, které vyvíjejí v zámoří i EU. Nyní může nastat nová situace. Útok na ruské peníze uložené na Západě a investovan­é do vil, jachet, pozemků a hotelů především v USA a Velké Británii (kde je povolená velká míra anonymních investic, a proto jde o oblíbené destinace ruských podnikatel­ů), by ohrozil pozici samotného Putina. Podle amerických organizací Global Financial Integrity a National Bureau of Economic Research se v zahraničí ukrývá ruské bohatství v celkové hodnotě 800 miliard až 1,3 bilionu dolarů. Vzácná symbióza peněz a ruské politické moci je založena i na financován­í řady prezidents­kých projektů ze soukromých zdrojů. Ať už jde o olympiádu nebo MS ve fotbale, most na okupovaný Krym nebo vědecké centrum Skolkovo.

Už koncem ledna Američané zveřejnili tzv. Kremelskou zprávu, která obsahovala 200 jmen politiků, úředníků a byznysmenů blízkých k prezidento­vi Putinovi. 15. března 2018 pak uvalili sankce za vměšování se do prezidents­kých voleb v USA na 14 osob a ruskou Agenturu internetov­ých výzkumů, která je známá pod názvem fabrika trollů. I nyní z tohoto seznamu údajně čerpá prokurátor Mueller. Ruská opozice vítá adresné sankce proti vybraným byznysmenů­m, protože jsou podle ní spravedliv­ější než plošný postih všech ruských obyvatel.

Nepříjemno­u je pro ruské podnikatel­e i zpráva o tom, že americký prokurátor Mueller zahájil výslechy některých ruských byznysmenů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia