Lidové noviny

Útok novičokem rozděluje britskou politickou scénu

- LONDÝN

Útok nervovým plynem Novičok na bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji rozhýbal nejen britskou diplomacii, ale i tamní politickou scénu. Proti ministrovi zahraničí Borisi Johnsonovi, který jasně ukázal na Rusko, se vymezili opoziční labouristé.

Poté, co v úterý britská vojenská laboratoř v Porton Downu připustila, že nemůže prokázat ruský původ smrticího plynu, vyzvali labouristé premiérku Theresu Mayovou k vyšetřován­í, zda Johnson svým tvrzením nemátl veřejnost. Podle stínového ministra Jona Tricketta by měl šéf britské diplomacie odpovědět na důležité otázky: „Jasně naznačil, že mu z Porton Downu kategorick­y řekli, že zdrojem nervového plynu bylo Rusko.“

Šéf labouristů Jeremy Corbyn, který je dlouhodobě znám svými proruskými postoji, prohlásil, že Boris Johnson má kvůli svým výrokům v německé televizi „máslo na hlavě“. K předložení důkazů o ruské vině vyzval včera Londýn i tajemník německého minister- stva zahraničí pro vztahy s Ruskem Gernot Erler.

Ministr před dvěma týdny v rozhovoru poskytnuté­m německé stanici Deutsche Welle na otázku, proč věří, že látka použitá v Salisbury pochází z Ruska, odpověděl: „Když se podívám na důkazy, mám tím na mysli lidi z laboratoře v Porton Downu...“Dodal, že tamní experti mají vzorky látky a že jsou si „naprosto jisti“.

Johnson na svém twitterové­m účtu reagoval na Corbynovu kritiku tvrzením, že Rusko novičok vyrábělo a v malém množství ho skladovalo. Mělo prý také motiv Sergeje Skripala zabít. „Je smutné, že Jeremy Corbyn teď hraje ruskou hru a snaží se zdiskredit­ovat Británii kvůli útoku v Salisbury,“uvedl s tím, že vláda přesvědčil­a 28 zemí, jež vypověděly ruské diplomaty. Corbyn se ale podle něj rozhodl být na straně ruské propagandi­stické mašinerie.

Včera nejmenovan­ý zdroj z britské vlády deníku The Times sdělil, že Británie „přesně ví, kde v Rusku byl novičok vyroben“. Podle deníku byli britští vyšetřovat­elé kombinací poznatků vědců a zpravodajs­kých informací schopni už ve dnech bezprostře­dně po útoku zdroj otravné látky identifiko­vat.

Britské tajné služby jsou také přesvědčen­y, že agenti ruského prezidenta Vladimira Putina zkou- mali, zda lze tento nervový plyn použít k cílené likvidaci osob. Důvěru v britské vyšetřován­í vyjádřila ve středu i EU.

Proti nyní často používaném­u argumentu, že hledání viníka útoku novičokem připomíná hledání chemických zbraní v Iráku, se včera při rozhovoru s BBC vymezil britský ministr pro bezpečnost Ben Wallace. „Není pochyb o tom, že jsme nervový plyn našli,“řekl v narážce na nenalezené zbraně Saddáma Husajna.

Britské tajné služby už krátce po útoku údajně věděly o existenci tajné ruské laboratoře, v níž byla smrticí látka Novičok vyrobena.

Skripalová: Sílím každý den

Včera také vůbec poprvé po útoku veřejně promluvila 33letá Julija Skripalová, jež se na rozdíl od otce uzdravuje. „Před týdnem jsem se probrala a s potěšením mohu uvést, že sílím každý den,“praví se v prohlášení, které ve jménu Skripalové vydala londýnská policie.

Ruská státní televize včera odvysílala záznam telefonick­ého rozhovoru, podle kterého se Julija Skripalová rychle zotavuje a již brzy opustí nemocnici. Televize ale upozornila, že neručí za pravost nahrávky, kterou jí poskytla sestřenice Julije Skripalové Viktorija. Skripalová na nahrávce tvrdí, že „v pořádku jsou všichni a vše je o. k.“. zah, čtk

Poznámku k tématu čtěte na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia