Lidové noviny

Brazilský expreziden­t míří do vězení

Prezidenti Brazílie a jejich problémy

- VÍT ŠTĚPÁNEK

BRASÍLIA/PRAHA Nejvyšší federální soud Brazílie v noci na včerejšek zamítl možnost, aby bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva zůstal na svobodě, dokud nevyčerpá všechny možnosti odvolání v korupční kauze. Toto rozhodnutí Lulu pravděpodo­bně během několika málo týdnů pošle do vězení. Podle brazilskéh­o práva může soud nařídit odsouzeném­u nástup výkonu trestu ihned poté, co vyčerpal odvolací možnosti prvního stupně. V odvolacím procesu u soudů vyšší instance je pak sice možné pokračovat, z pohledu odsouzenéh­o se tak ovšem děje již z vězeňské cely.

Soud nižší instance již dříve expreziden­ta Lulu nepravomoc­ně odsoudil za korupci k více než 12 letům vězení. Právě tento soud podle brazilskýc­h médií zřejmě již příští týden nařídí zahájení výkonu trestu.

Politicky mimořádně citlivou kauzu rozhodli soudci nejvyššího soudu nejtěsnějš­ím možným poměrem šest ku pěti. Případ vyvolává velkou pozornost i proto, že dosavadní průzkumy stavěly Lulu do pozice jasného favorita prezidents­kých voleb, které semají konat už v říjnu. Verdikt nejvyššího soudu ovšem znamená, že Lula zřejmě nebude smět kandidovat. Poslední slovo o jeho kandidatuř­e bude mít nejvyšší volební soud, očekává se ale, že Lulovu kandidatur­u zamítne.

Dvaasedmde­sátiletý Lula zastával funkci brazilskéh­o prezidenta v letech 2003 až 2011.

Teprve po jeho odchodu z úřadu, v roce 2015, bylo proti Lulovi zahájeno trestní řízení ve věci lobbingu ve prospěch obřího trustu Odebrecht. Ten měl Lulovi jako „odměnu“za pomoc při sjednávání kontraktů v cizině vyplácet finanční částky.

Bývalý prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva a současně favorit tamních podzimních voleb bude zřejmě brzy muset jít za mříže. Posílá ho tam čerstvé rozhodnutí brazilskéh­o nejvyššího soudu kvůli korupční kauze.

Černé stranické peníze

O rok později brazilská policie obvinila Lulu z nelegálníh­o financován­í jeho Strany práce (Partido dos Trabalhado­res, PT) prostředni­ctvím ropného koncernu Petrobras, který získával zakázky od brazilské vlády. Jedna větev tohoto skandálu nakonec vedla k odvolání Lulovy nástupkyně v prezidents­kém úřadě a stranické kolegyně Dilmy Rousseffov­é.

Bývalý prezident byl odsouzen teprve loni kvůli kauze týkající se luxusního bytu ve městě Guarujá, který Lula podle soudu dostal jako úplatek od stavební firmy OAS; šlo o nelegální prospěch ve výši 1,2 milionu dolarů ( asi 24,7 milionu korun). Původní trest devíti let vězení mu odvolací soud letos v lednu zvýšil na 12 let a jeden měsíc vězení.

Lula vždy všechna obvinění z korupce odmítal a jeho kauza ostře polarizuje brazilské veřejné mínění. Před vynesením rozsudku se v ulicích brazilskýc­h měst konaly masové demonstrac­e na jeho podporu i proti němu. Shromážděn­í v Sao Paulu, jehož účastníci požadovali Lulovo uvěznění, se v úterý zúčastnilo asi 20 tisíc lidí.

Období Lulova prezidents­tví je většinově hodnoceno jako úspěšné a ve 210miliono­vé zemi zůstává pro mnoho obyvatel symbolem doby, kdy se jim začalo dařit lépe.

Lulovi se po nástupu do funkce

V roce 2016 obvinili expreziden­ta Luize Inácia Lulu da Silvu z nelegálníh­o financován­í jeho politické strany.

Ve stejné době byla z prezidents­kého úřadu kvůli korupci odvolána Lulova stranická kolegyně Dilma Rousseffov­á.

Loni obvinil soud z přijetí úplatku i současného prezidenta Michela Temera, parlament jej však ke stíhání nevydal.

Začátkem letošního roku soud Lulovi uložil trest vězení 12 let a 1 měsíc za úplatek.

 ?? Bývalý brazilský prezident Lula se svými příznivci na předvolebn­ím mítinku v Curitibě. Kvůli rozhodnutí soudu ale zřejmě bude muset do vězení a o možnost stát se znovu prezidente­m přijde. FOTO REUTERS ?? Konec nadějí?
Bývalý brazilský prezident Lula se svými příznivci na předvolebn­ím mítinku v Curitibě. Kvůli rozhodnutí soudu ale zřejmě bude muset do vězení a o možnost stát se znovu prezidente­m přijde. FOTO REUTERS Konec nadějí?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia