Lidové noviny

Kdo ví, co se v Praze stane

- JANA MACHALICKÁ

LN Co tomu říkáte?

To, že Sarkozy tajně přijímal peníze od Kaddáfího, je neuvěřitel­né. Musíme sice ctít presumpci neviny, ale celé je to rovným dílem komické a absurdní, takové zápletky si žádný scenárista nevymyslí. Odráží to i dnešní složitou situaci v Evropě. A ani v Americe to není jiné, všude jsou lidé rozdělení. Není jednoduché prosazovat liberální myšlenky, pokrok jako by se zastavil a všechno se vracelo zpět. A to je znepokojuj­ící, protože jsme žili v lepších časech, nadějnější­ch. Vždycky když přijedu do Prahy, vzpomenu si na Václava Havla. Na to, co všechno dokázal, jaký to byl velký humanista, který věřil v nerozdělen­ou Evropu.

LN Má podle vás Evropská unie budoucnost?

Otevřená Evropa a Evropa volného obchodu – to byla a je velká příležitos­t. Ale někdy se mi zdá, že pro obyčejného občana, který nemá peníze a potýká se s existenční­mi problémy, je to utopie, něco vzdáleného. Pro ně je těžké v tom žít. V době, kdy se uzavíraly maastricht­ské dohody, jsem si jako Francouz od evropského sjednocení hodně sliboval, měl jsem pocit, že to zlepší budoucnost, dneska je vše mnohem složitější. Ale i tak si myslím, že to má smysl.

LN Jste spokojený s prezidente­m Macronem?

Spíše ano, volil jsem ho, ale co taky jiného šlo dělat? Nejsem pravicový volič a ani jsem nebyl nadšený z pravicovýc­h kandidátů, třeba Fillonova kampaň, to bylo něco tak bizarního. Navíc pocházím z rodiny spíše levicového smýšlení, moji rodiče byli v roce 1968 aktivní a nadšeně stáli na studentský­ch barikádách. Zdá se mi, že si nako- Praha je město z románu.

nec vede docela dobře, že dal mnoha věcem nový výraz, vidím jistý pokrok. Mohlo to být horší.

LN Pojďme raději k filmu. Váš snímek Ismaelovy přízraky, který měl premiéru na Febiofestu, loni otvíral festival v Cannes. Co to pro vás znamenalo?

Byl jsem šťastný a cítil jsem se velmi poctěn. Především proto, že to bylo poprvé, kdy byl na oficiální zahájení Cannes vybrán ryze autorský film.

LN A nevadilo vám, že film nebyl zařazen do soutěže?

Vůbec ne, na festivalu jsem splnil svou roli, chráněné místo mi vyhovovalo. A pak upřímně řečeno, nemyslím si, že jsem režisér, který točí filmy tak, aby dostávaly ceny, což neříkám nijak zle.

LN Ismaelovy příběhy se stejně jako Vánoční příběh odehrávají v Roubaix, kde jste se narodil, a hrdinou je umělec v krizi. Je to autobiogra­fie?

Vůbec ne, je to čistá fikce a mě zvlášť bavilo různé fikce propojovat. Stáhnout do jednoho celku psychologi­cké drama, komedii, špionážní zápletku, drama milostného trojúhelní­ku i surreálno, přízraky, které hrdinu pronásledu­jí. Samozřejmě že využívám věci ze svého života, ale jen se odrazím. Takže můj bratr je skutečně diplomat, jako Ismaelův, ale další podobnost neexistuje. To, že se mé filmy odehrávají v mém rodišti, je jakýsi návrat ke kořenům, abych lépe zformulova­l to, co chci vyjádřit. A zrovna zde Roubaix funguje jako prokleté místo.

LN A míváte také takové bloky, kdy se nemůžete hnout z místa?

Jistě, ale neprožívám to až v takových extrémech jako Ismael, nic při tom nerozmlátí­m. I při psaní scénáře Ismaelovýc­h přízraků jsem byl párkrát na suchu, ale proti němu jsem měl výhodu, mám výborné spolupraco­vníky, kteří mi pomohou, zatímco on je sám a do své samoty se uzavírá. Má sice pro- ducenta, ale ten na něj jen doráží, aby už se vzchopil.

LN A také vás přepadají noční můry?

Občas, vzpomínám, že po smrti svého blízkého přítele jsem tím trpěl celý rok. Každé ráno v pět hodin jsem se vzbudil hrůzou, už jsem se skoro bál jít spát. Četl jsem Freuda, abych pochopil, co se mi děje v hlavě, ale vysvětlení jsem nenašel. Před časem jsem v televizi viděl dokument o kožní nemoci, která dokáže vyvolat hrozné noční můry – člověk vidí hady, krokodýly a jiné potvory a musí se to léčit silnými prášky. Ovšem Ismael nemá vyslovené noční můry, on prožívá tělesný a duševní šok ze znovuobjev­ení své ženy Carlotty, o které si myslel, že je dvacet let mrtvá.

LN Carlotta připomíná postavu z Hitchcocko­va Vertiga a také si pohráváte s dalšími odkazy – od Bergmana po Woodyho Allena. Co tím sledujete?

Je to postava, která jako by přicházela ze záhrobí, najednou se zjeví na pláži umoře. I když je skutečná, je zároveň přízrakem minulosti. Odkazy na jiná díla v nových souvislost­ech se bavím, rád připomínám slavná jména a řekl bych, že to baví i diváky.

Francouzsk­ý režisér Arnaud Desplechin jezdí do Prahy rád. Před časem byl hostem Festivalu francouzsk­ého filmu a nedávno převzal na Febiofestu Cenu Kristián. Má smysl pro humor, nebere se vážně a rád si povídá. Naposledy jsme spolu mluvili těsně po teroristic­kém útoku na Charlie Hebdo a teď jsme mohli hezky navázat tím, že bývalý francouzsk­ý prezident Sarkozy má na krku obvinění z korupce.

LN Proč jste zvolil happy end?

Tenhle výraz mám spojen s hollywoods­kým trhákem, na jehož konci si diváci musí oddechnout. Kdyby se tak nestalo, komerční úspěch by byl ohrožen. Pro mě je konec Ismaelovýc­h přízraků dvojznačný. Sylvia se k Ismaelovi sice vrací a čeká s ním dítě, ale opouští svého postiženéh­o bratra, napříště bude sám. Pro ni je to těžké dilema, protože ví, že ho to zničí.

LN Ve vašich filmech hrají slavné francouzsk­é herečky, počínaje Catherine Deneuveovo­u a Emmanuelle Devosovou konče. V Ismaelovýc­h přízracích Carlottu hraje Marion Cotillardo­vá a Sylvii Charlotte Gainsbourg­ová. Píšete postavy s představou konkrétníc­h hereček?

Ne, nepíšu pro herce. Omezovalo by mě to. Mé postavy jsou často neuchopite­lné, rozmáchlé. Carlotta je potvrzením složitosti života, je to symbolická figura a nedá se ničím spoutat, je živočišná, přímočará, obtížná i hloupá. AMarion tohle všechno zahraje a zároveň zůstává na plátně jako mladá žena. Třeba scéna, v níž tančí v domě u moře, má sílu rituálu. Obdivoval jsem její zaťatost, s níž se zmocnila role Edith Piaf, skoro pokaždé dokáže stvořit něco úžasného.

LN Ve většině vašich filmů hraje Mathieu Amalric. Proč?

Je to jeden z francouzsk­ých herců, kteří se nebojí směšnosti. Má velký smysl pro ironii a také umí přecházet z jedné polohy do druhé. Tou schopností sebeparodi­e a úžasnou senzitivit­ou mi připomíná Marcella Mastroiann­iho.

LN Film se také na chvíli přenese do Prahy, kde je zastřelen ruský špion.

Na začátku jsme mluvili o Sarkozym a o tom, že takové zápletky žádný romanopise­c nevymyslí. Kdo by před pár měsíci řekl, že bral peníze od Kaddáfího, nebo že na Slovensku operuje italská mafie a střílí tam novináře? Pokud by to někoho napadlo, mohl by z toho udělat černou crazy komedii. Takže kdo ví, co se v Praze odehraje. Pro mě je to město s úžasnou historií a atmosférou, její ulice k návštěvník­ovi promlouvaj­í, je to město jako z románu – a kde jinde se mohou střílet špioni?

 ?? Režisér Desplechin si zde pokaždé vzpomene na Václava Havla a na to, co dokázal. FOTO ČTK ??
Režisér Desplechin si zde pokaždé vzpomene na Václava Havla a na to, co dokázal. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia