Lidové noviny

Hloubání o české národní povaze

-

Berte mé úvahy jako glosy, jako podnět k vašemu hlubšímu zamyšlení. Sebereflex­e je nejen potřebná, ale musí být i stálá… Tak před sedmadvace­ti lety uvedl své rozjímání nad českou národní povahou Zdeněk Mahler. Nahrál je tehdy v pražském studiu Lucerna (produkce, záznam a střih Jindřich Kučera). Nyní album s nahrávkou přinesl vydavatel autorovi a interpreto­vi v jedné osobě v posledních hodinách jeho života.

Mahlerovy postřehy jsou dnes stejně bystré, přesvědčiv­é, naléhavé a překvapivě aktuální. Proto je Galén vydává právě teď.

„Hloubání o národním charakteru je u nás trochu chorobou, my o něm přemýšlíme jako málokdo na světě. A přemýšlíme o něm hlavně v souvislost­ech negativníc­h, ve chvílích, kdy máme za to, že selhává. Sotva se najde národ, který by o sobě tak sveřepě a soustavně pochyboval jako Češi,“říká Zdeněk Mahler. A probírá bod po bodu okolnosti, jež měly na formování našeho národního charakteru zásadní vliv.

Například krajinu, v níž žijeme, nazývá maminkovsk­y vlídnou, bez moře a přírodních pohrom, s mírným podnebím

Připomíná národní hrdiny – vesměs mučedníky, zmiňuje absenci svobody, která způsobila, že nejsme schopni svobody užívat, i když už ji máme, i fakt, že se umíme chovat v neštěstí líp než ve štěstí

– a soudí, že naše duše je odrazem této mírné krajiny. Která ovšem vždy byla místem střetu civilizačn­ích konceptů a velmocensk­ých zájmů. Připomíná melodickou řeč a písně, z nichž jedna se „volbou lidu, který ji povýšil, nikoli nadekretov­áním, stala hymnou. Zatímco jiné hymny mají pochodový, úderný charakter, v naší se zpívá o tom, že je u nás hezky. Nic víc.“

Připomíná národní hrdiny – vesměs mučedníky, zmiňuje dlouhodobo­u absenci svobody, která způsobila, že nejsme schopni svobody užívat, i když už ji máme, i fakt, že se umíme chovat v neštěstí líp než ve štěstí. Vypočítává, o kolik hlav a rukou byla tato země v historii ochuzena v opakujícíc­h se vlnách nucených exilů, kolik energie stálo ty, kteří zůstali, ochránit národní identitu.

Mluví o plebejství jako o důsledku zdecimovan­ého šlechtictv­í, o absenci noblesy, i o tom, jak jsme přijali fakt, že nám v dějinách budou patřit jen všední dny. Ale také hovoří o kultuře, která se stala naší politikou, o nahuštěném myšlení, které je příslibem pro budoucnost.

Ve zkratce, ale přesně formuluje to, co o sobě zřejmě víme, ale ne vždy zveřejňuje­me. Věcně analyzuje, nekritizuj­e ani není skeptický.

„Pravda o naší skutečnost­i je trpká, ale nemusí nás deprimovat,“soudil před lety. Slova Zdeňka Mahlera se těžko interpretu­jí, protože k obsahu jeho myšlenek patří i temperamen­tní projev. Stojí za to si ho pro ujasnění i pro povzbuzení čas od času poslechnou­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia