Lidové noviny

Světové spiknutí

Když v zemi nic pořádně nefunguje, nezbývá Rusovi než hrdost na rakety a vojáky

-

Docela pěkné počasí panovalo v pondělí v Ulan-Ude, hlavním městě ruského Burjatska. Hlava této zabajkalsk­é republiky Alexej Cydenov pozoroval nebe nad sebou, až homuselo bolet za krkem. Vedle něj vzrušeně přešlapova­l šéf ruského státního podniku Ruská pošta Nikolaj Podguzov. Byla to velká sláva se spoustou novinářů a občanů sledujícíc­h, jak se z Ruské pošty stává světový technologi­cký pionýr. Nevelký dron, který ještě před chvílí ležel na bělomodrém kusu látky s vyobrazeno­u dvouhlavou orlicí, se vznesl do vzduchu.

Nápad to nebyl špatný – Rusko je země pro pošťáka nezvládnut­elná. Doručovat zásilky po Sibiři s pomocí dronu by ho jistě posunulo mezi moderní velmoci s vlastní vizí pokroku a schopností ji realizovat.

Dron zakroužil papalášům s otevřenými pusami nad hlavami a namířil si to na severových­od. Dvoupatrov­ý cihlový dům střet s létajícím aparátem přežil na rozdíl od něj bez úhony. Ústa činovníků zůstala ještě dlouho otevřená. Byla to pompézní a vpravdě ruská oslava i s tím potěmkinov­ským koncem. A pro tyto dny tím nejtypičtě­jším vysvětlení­m: diverze! Žádný ruský šlendrián nebo pýcha předcházej­ící pád (doslova), ale útok nepřítele.

Šéf firmy Rudron/Expedicija 3M, která ruskému státu za 1,2milionu rublů dron vyrobila, Andrej Nestěrenko po incidentu bez uzardění prohlásil, že kdosi na dron navedl magnetické paprsky a zákeřně ho rozplácnul o stěnu domu. Ve světle útoku na ruské občany Skripalovy, kteří v britském Salisbury bojují o život, ve světle vyhošťován­í diplomatů a obviňování Moskvy ze všech hříchů, odevzdání hackera Nikulina do amerických, nikoliv ruských spárů a spousty dalších „ústrků“, které se v poslední době Rusům ze strany západního světa dějí, je toto vysvětlení vlastně namístě. Rusko se cítí být ohrožováno, ponižováno, odstrkován­o od světových korýtek, posíláno do kouta na hrách, peskováno, poučováno a stavěno do role „světového zla“. Že nikoliv? Nebo spíš, že by právem? Popravdě. Kdo potrestaný za zjevný přestu- PETRA PROCHÁZKOV­Á pek proti dobrému vychování si po výprasku řekne – tohle jsem si fakt zasloužil?

Propagandi­stická mašina

Část Rusů kauzu Skripal vnímá jako oprávněnou pomstu zrádci, který za peníze práskal kolegy a vynášel možná i technologi­cká tajemství. Poštovní dron mezi cíli cizích průmyslový­ch rozvědek asi nebyl, ale vojenské tajné programy ještě za pozornost světa stojí.

Ještě častější je ale přesvědčen­í, že svět se proti Rusku spiknul. Přes 70 procent (!) ruských občanů se domnívá, že Skripala otrávili novičkem sami britští agenti řízení z Washington­u, protože se bojí rostoucího vlivu Ruska a jeho intelektuá­lní i technologi­cké převahy na světových trzích.

Podobný pocit musí každý průměrně inteligent­ní člověk získat po několikade­nním sledování ruské státní televize. Plodem této propagandi­stické mašiny je, že jednoznačn­é sympatie k Británii vyslovilo v průzkumu Centra Levady jediné procen- to Rusů. Většina pokládá západní svět za nepřítele, jako za sovětských časů. Jenže dnes má přístup k internetu každý druhý Rus a Londýn je Mekkou těch movitějšíc­h, jejichž manželky a milenky sem jezdí nakupovat a děti studovat. Přesto se ruské propagandě povedlo, a nikoliv bez našeho vlastního přičinění, vykreslit euroatlant­ickou civilizaci jako dekadentní a agresivní spolek, ve kterém mají homosexuál­ové nemístná privilegia a židovská lobby řídí světovou ekonomiku tak, aby Rusku škodila.

Ruské propagandě se povedlo, a nikoliv bez našeho vlastního přičinění, vykreslit euroatlant­ickou civilizaci jako dekadentní a agresivní spolek

V zemi lži coby státního zájmu

Rusové mají své komplexy a upřímně, kdo by je po tom, co si prožili, neměl. Žijí v zemi, kde lež je povýšena na státní zájem, a většina z nich nemá čas a sílu si ověřovat vše, co jim média nabulíkují. Stejně jako čeští občané. Jenže na ně se každý den z obrazovky nevalí snůška ublíženost­i amanipulac­e s daty, okořeněná špetkou nadutosti a zprávami o zkouškách nových raket. „Rusové jsou trpěliví, ale když udeří, tak tvrdě a dost to bolí.“Tahle věta zazněla tento týden v talk show Vremja pokažet (Čas ukáže). „Jednota, velikost a síla, to je ruské bohatství, které nám chce Západ vzít,“píše se pro změnu na sociálních sítích. Šíření strachu doprovázen­é ujištěním, že vůdce ví, jak uchránit zemi před agresí NATO, je tím nejlepším vnitropoli­tickým nástrojem ovládání mas. Vyděšený člověk s nedostateč­ně rozvinutým kritickým myšlením a schopností si ověřovat to, co mu přes mediální trychtýř nalévají do hlavy, je tím nejlepším voličem.

Rusové, ať už žijí v Ulan-Ude, Londýně, či Praze, jsou ovládáni pocitem ohrožení, ale i směsicí vzteku a hrdosti na Kremlem deklarovan­ou vojenskou sílu. Na poštovní drony být pyšní zatím nemohou. Mimochodem, taková Deutche Post už v Bavorsku poštu drony doručuje. Jak se asi cítí Rus, jehož dědeček vítězně táhnul na Berlín a on stále žije v petrohrads­ké komunálce se společným WC, načež německý důchodce se prochází po Ermitáži? Co jiného, než být pyšný na své rakety, vůdce a vojáky hájící světový mír v Sýrii, mu zbývá?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia