Lidové noviny

Cena za informaci

Výslech kvůli článku je nepříjemný. Ale taky běžný

-

Trojice investigat­ivních novinářů včera zveřejnila společné prohlášení, které na první pohled vyznívá děsivě. Sabina Slonková, Jaroslav Kmenta a Janek Kroupa vystoupili s tím, že se je policie snaží zastrašit a zabránit jim v práci, když si je Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) opakovaně zve k výslechu kvůli údajným únikům informací z policejníc­h spisů či prověřovan­ých kauz. Dali to do souvislost­i s tím, že všichni tři píší o kauzách spojených s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Pro nenovináře skandální zpráva. Pro ostatní novináře, zvláště ty investigat­ivní, z nichž většina opakovaný výslech na GIBS zažila (i kvůli téže kauze jako uvedená trojice), překvapení, proč má někdo potřebu popisovat běžné úkazy ze své pracovní každodenno­sti.

Jestliže novinář kutá v živých kauzách, jestliže nakládá s informacem­i, které jsou vyhrazené policistům a žalobcům, je prakticky sázka na jistotu, že mu přijde předvolání z GIBS. Tam žurnalista řekne, že nic neřekne, protože ochrana identity zdroje je jeho svatým právem i povinností, a jde domů. A zas znovu. Výslech kvůli článkům není nic příjemného. Je to namáhavé pro psychiku, autor pochybuje, jestli mu to vůbec stojí za to, každého to zdeptá. Ale zároveň je to běžná, i když tvrdá daň za informaci, kterou by novinář neměl získat.

Před nějakým časem se ustavila sněmovní vyšetřovac­í komise, která zkoumala, jestli se novináři nedostávaj­í k živým spisům. Všichni se tehdy shodli, že je to problém – a on je, jenomže především na straně těch, kdo takový přístup novináři umožní. Investigat­ivec se vždycky bude ptát, vždycky se bude snažit dostat i do spodních, hůře přístupnýc­h podloží tématu, je to jeho přirozenos­t. Jestli se má GIBS na někoho opravdu zaměřit a zvát si ho vytrvale na služebnu, jsou to policisté, u nichž existuje podezření, že se zpronevěřu­jí svému povolání a vynášejí. Novinář svůj zdroj stejně nikdy neudá a celá akce je zbytečným deptáním, ať je premiérem, ministrem či novinářem kdokoli. Kateřina Surmanová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia