Lidové noviny

Pravda nejen o vlcích

-

Správa Národního parku Šumava se prostředni­ctvím svéhomluvč­ího pokusila o obhajobu podivného chovu vlků ve vlčí obůrce u Srní způsobem, který ze mě udělal lháře. Zpravidla nereaguji na hlouposti, ale s vědomím charakteru instituce a jejího poslání a především s ohledem na další zmařené životy malých vlků mi dovolte krátkou reakci. Tímto se rozhodně nechci pustit do nekonečné přestřelky s tiskovým mluvčím parku Dvořákem, jehož pro státní správu velmi neobvyklý bulvární styl nehodlám opětovat.

Faktem je zde nezpochybn­itelný dokument s názvem Studie a výhled chovů vlků v NC Srní, podle kterého má, nebo by měl, chov vlků v tomto návštěvnic­kém centru probíhat. Tento dokument velmi nelichotiv­ě okomentova­l dne 22. 7. 2016 odbor ochrany přírody Správy NP Šumava. Ten už v samotném úvodu svého komentáře kritizuje, že se vůbec nejedná o studii, ale o pouhý popis jedinců vlků ve výběhu u Srní. Dále pak kritizuje, že zcela chybí řádná evidence vlků a důvod či příčina, proč se nějaká vlčata ztratila. Nejzásadně­jší kritikou je však chybějící odborná analýza z chovu vlků v obdobných zařízeních. Pokud chybí odborná analýza, pak je samozřejmé, že studie neobsahuje žádné relevantní návrhy řešení chovu vlků v návštěvnic­kém centru u Srní. Odbor ochrany přírody samozřejmě neopomenul vytknout, že zcela chybí řešení problému plození vlčat, po kterých není žádná poptávka, a že je vlk zvířetem, který je i v případě chovu v zajetí přísně chráněn.

Je zbytečné psát další výtky odborného orgánu, kterých je řada. Uvedené dokládá, že jde o situaci, která se v případě šumavského parku uplatňuje už léta. Takový omletý šumavský kolovrátek. Odborníci poukáží na problém, ale ti, kdo by se měli odbornými připomínka­mi řídit, je ignorují. Metoda pokus–omyl se pak v případě živých tvorů projeví okamžitě, u vlků smrtí přísně chráněných zvířat. To vše za dohledu ministerst­va životního prostředí.

Jelen Standa musel být ze Šumavy odvezen, aby péči, kterou mu správci šumavského parku věnovali, přežil. Co ale všichni ostatní? ANTONÍN SCHUBERT

Metoda pokus–omyl se v případě živých tvorů projeví okamžitě, u vlků smrtí přísně chráněných zvířat

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia