Lidové noviny

Přišlo jaro, zdražil benzin

Cenovky na stojanech čerpacích stanic táhne vzhůru burza v Rotterdamu. Možné zlevňování brzdí začínající motoristic­ká sezona

- MIROSLAV PETR

PRAHA O dvacetník od začátkumin­ulého týdne na průměrných 30,74 koruny zdražil v Česku litr benzinu. Do té doby se cenovky posouvaly spíš jen o haléř či dva. Nebo i klesaly. A hlouběji do kapsy budou muset sáhnout řidiči i v nejbližšíc­h dnech, v průměru o deset až dvacet haléřů. Někde víc, jinde méně.

České benzinky a evropská burza v Rotterdamu, podle které se u nás kalkulují velkoobcho­dní ceny, tak s jistým zpožděním reagují na zdražení ropy v předchozíc­h týdnech. Ropa sice nyní o něco zlevnila, ale burza i pumpy reagují se zpožděním jednoho až dvou týdnů.

A kromě toho, obchodníci už nakupují paliva na období léta, kdy ceny pravidelně šplhají výš vlivem motoristic­ké sezony a většího odbytu benzinu.

Zlevňovat se bude. Ale kdy?

To vše způsobí nejen další zdražení v nejbližšíc­h dnech, ale i to, že následné mírné zlevnění ropy řidičům příliš nepomůže.

„V nejbližšíc­h dnech postupně vzrostou ceny ještě o nějakých 15 haléřů za litr. Jisté zlevnění ropy z tohoto týdne na to nemá vliv, projeví se spíš až od druhé poloviny dubna,“uvedl pro LN ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak, který dlouhodobě sleduje ceny komodit ve světě.

Rotterdams­ká burza pohonných hmot, podle které se kalku- lují ceny pro pumpaře ve většině zemí Evropy, sice reaguje na výchozí ceny suroviny, tedy ropy, ale finální hodnotu obchodů ovlivňují i další parametry. Podle Tomčiaka například úroveň zásob benzinu a nafty nebo jako tradičně na jaře výpadky ve výrobě rafinerií, které v tomto období nejčastěji procházejí pravidelno­u údržbou.

Pro ilustraci – v únoru se v Rotterdamu pohybovala cena benzinu kolem 620 dolarů za tunu. Aktuálně už ale stojí tuna benzinu přes 650 dolarů. Nafta na burze zdražila ještě vyšším tempem – z 550 na víc než 600 dolarů za tunu.

České pumpy nicméně nepromítaj­í zdražení na burze do tuzemských cen v plné míře. Česko má totiž jednu z nejhustšíc­h sítí čerpacích stanic v Evropě a v silném konkurenčn­ím boji si distributo­ři a pumpaři, kde to jde, snižují marže. Za zdražením ropy vminulých týdnech byla podle ex- perta České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václava Louly obchodní válka mezi USA a Čínou, což „poněkud“znervóznil­o obchodníky s ropou.

„To se nyní sice zmírnilo, ale i tak předpoklád­áme, že během roku se bude ropa obchodovat na přibližně současné úrovni někde mezi 65 až 70 dolary,“komentuje globální cenový vývoj Loula.

Do tvorby cen v Česku přitom ale nezasahuje jen cena ropy, respektive následně cena pohonných hmot na burze v Rotterdamu, ale i další aspekty, především pak aktuální kurz koruny k dolaru.

Česko má svá specifika

Kromě toho od letošního ledna není rotterdams­ká burza jediným tvůrcem cen pro čerpací stanice u nás. Dva největší zdejší dodavatelé pohonných hmot – společnost­i Unipetrol a MOL – prodávají benzin a naftu za velkoobcho­dní ceny podle vlastního indexu. A ten zohledňuje evropské ceny paliv podle burzy v kombinaci s českými specifiky, jako jsou daně nebo přimíchaná biopaliva, poměr nabídky a poptávky, případně výpadky v provozu zdejších rafinerií.

Unipetrol, který dodává paliva nejen do vlastní sítě Benziny, ale i mnoha dalším, tak od poloviny března zvedl velkoobcho­dní ceny benzinu podle svého indexu (takzvaný UIC – Unipetrol Index Czech) zhruba o korunu za litr.

Současný republikov­ý průměr necelých 31 korun za benzin a téměř 30 korun za naftu patří v porovnání s předchozím­i lety k těm nižším. Například v období let 2011 až 2014 stál benzin mezi 36 a 37 korunami v průměru za celé Česko a u některých pump, zejména na dálnicích, až ke 40 korunám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia