Lidové noviny

O soukromí na Facebooku přišly až dvě miliardy lidí

- VOJTĚCH WOLF

WASHINGTON/PRAHA Data většiny z dvou miliard uživatelů sociální sítě Facebook mohla být zneužita. „Dodneška mohli lidé do facebookov­ého vyhledáván­í vložit telefonní číslo či e-mail, které jim pak pomohly hledaného uživatele najít. Zlovolní aktéři však tento prvek zneužili ke sběru dat z veřejných profilů lidí. Vzhledem k rozsahu a sofistikov­anosti této aktivity se domníváme, že takto mohla být získána data většiny uživatelů,“uvedla ve středu společnost.

Lustrovat takto uživatele Facebooku bylo přitom možné několik let. Podle listu The Washington Post hackeři získávali potřebná čísla a e-maily na takzvaném Darknetu, tedy části internetu, která je přístupná jen pomocí speciálníh­o softwaru a kde lze s trochou nadsázky objednat prakticky vše od kokainu až po zbraně. Útočníci následně použili automatizo­vané počítačové programy, které čísla a e-mailové adresy zadávaly do vyhledávač­e a následně s nimi párovaly získaná konkrétní jména. Kromě jmen zjistili v některých případech například i město, kde dotyčný bydlí, jeho veřejně přístupné fotky či jeho zaměstnání, pokud ho uvedl.

„Tento způsob vyhledáván­í byl užitečný zvláště při hledání lidí v jazycích, v nichž je dané jméno obtížné napsat. Například v Bangladéši čítal sedm procent ze všech hledání,“uvedl Facebook s tím, že služba je od teď zrušená.

Ovlivněné hlasování

Další přiznání prohřešků při ochraně soukromí uživatelů přichází v době, kdy Facebook bojuje se ztrátou jejich důvěry. Tu způsobilo skandální odhalení z poloviny března, kdy vyšlo najevo, že britská konzultačn­í agentura Cambridge Analytica, napojená na volební kampaň nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, získala přes Facebook data desítek milionů amerických voličů. Informace byly následně zneužity během prezidents­ké kampaně v roce 2016.

Dosud se uvádělo, že takto byla zneužita data asi 50 milionů lidí. Facebook však ve středu uvedl, že podle jeho odhadů se to mohlo dotknout zhruba 87 milionů lidí, z toho asi 70,6 milionu Američanů. Dále byly ovlivněny profily přibližně milionu Britů, Filipínců a Indonésanů. Britská data mohla být podle některých médií využita v kampani ohledně brexitu, chystaného odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Šéf společnost­i Mark Zuckerberg uvedl, že Facebook teď nabídne všem svým uživatelům lepší ochranu soukromí. Tu po něm požaduje nová evropská legislativ­a GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů), která má začít platit od příštího měsíce. Ta dá lidem do rukou větší kontrolu nad tím, jak firmy nakládají s jejich osobními údaji.

Facebook se snaží napravovat svou reputaci na všech frontách, v příštích dnech má například první žena Facebooku Sheryl Sandbergov­á vystoupit v několika televizníc­h pořadech.

Změna přístupu v komunikaci jindy nepříliš sdílné sociální sítě a sliby o větším zabezpečen­í dat mají jeden zjevný důvod – s klesající důvěrou uživatelů se propadá i hodnota společnost­i. Od vypuknutí skandálu ztratily akcie Facebooku kolem 14 procent své hodnoty.

Výslech před Kongresem

Zuckerberg rozhodně ještě nemá to nejhorší za sebou. V příštím týdnu ho čeká několik slyšení před americkými zákonodárc­i. Na Kapitolu to přitom po zveřejnění zpráv z tohoto týdne pěkně vře.

„Čím více se dozvídáme, tím jasnější je skutečnost, že tady došlo k celé záplavě porušení soukromí. Právo na soukromí je přitom jedna ze základních a nejvíce ceněných amerických hodnot,“uvedl včera demokratic­ký senátor Ed Markey, který bude jedním z těch, kteří mají příští týden Zuckerberg­a zpovídat.

 ?? Jak jeho firma přistupova­la k ochraně soukromí svých uživatelů, čeká příští týden Marka Zuckerberg­a v americkém Kongresu FOTO REUTERS ?? Složité vysvětlová­ní,
Jak jeho firma přistupova­la k ochraně soukromí svých uživatelů, čeká příští týden Marka Zuckerberg­a v americkém Kongresu FOTO REUTERS Složité vysvětlová­ní,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia