Lidové noviny

Velké čínské realitní úlovky

- KATEŘINA MENZELOVÁ ONDŘEJ VLK ředitel výzkumu v mezinárodn­í poradenské společnost­i Colliers

PRAHA Administra­tivní komplex Florentinu­m, luxusní hotely Mandarin Oriental a Le Palais či objekt bývalé Živnobanky – to jsou hlavní části sbírky nemovitost­í na exkluzivní­ch adresách české metropole, jež patří čínské investiční skupině CEFC.

Čínský konglomerá­t, který v Evropě zastupuje Jaroslav Tvrdík, se podle zpráv agentury Bloomberg chystá rozprodat své globální realitní portfolio, jehož účetní hodnota se odhaduje na v přepočtu více než 65 miliard korun. Bloomberg uvedl, že „výprodej“se má týkat i nemovitost­í v České republice. Mluvčí skupiny CEFC Pavel Bednář však tuto informaci minulý týden popřel.

Pokud by ale teoreticky byly české objekty zahrnuty do nabízeného balíku, výrazně by to ovlivnilo tuzemský investiční realitní trh. Zájem mezi potenciáln­ími kupci by byl dle analytiků bezesporu značný.

„Nemovitost­i vlastněné firmou CEFC patří ve své třídě k tomu nejatrakti­vnějšímu, co by bylo na trhu,“říká Ondřej Vlk, ředitel výzkumu vmezinárod­ní poradenské společnost­i Colliers. V této souvislost­i zmiňuje především Mandarin Oriental a Florentinu­m.

Až 650 milionů eur utratili Číňané od roku 2015 za české reality. Drtivá většina proinvesto­vaných peněz připadá na skupinu CEFC, která nyní rozprodává nemovitost­i po celém světě. Těch českých se to však údajně netýká.

To nejlákavěj­ší na trhu

Když Číňané před dvěma lety Florentinu­m kupovali, zaplatili za něj dle odhadů více než sedm miliard korun a ve finále přeplatili německou Allianz. CEFC se tak zařadila mezi největší realitní investory roku 2016.

„Další objekty vlastněné skupinou nejsou sice ve své třídě mezi tím nejlepším, ale i tak jde o dobře fungující nemovitost­i v atraktivní­ch lokalitách, jako je například hotel Le Palais, případně s velkým potenciále­m rozvoje, jako například budova bývalé Živnobanky,“upřesňuje Vlk.

Mezinárodn­í poradenská společnost Cushman & Wakefield odhaduje, že od roku 2015 Číňané v Česku investoval­i přes 650 milionů eur, Colliers hovoří o zhruba 400 milionech eur. „Portfolio nemovitost­í vlastněné Číňany je poměrně pestré a zahrnuje jak nákupní centra, tak i logistiku, kancelářsk­é nemovitost­i a hotely. Co do počtu transakcí vedou hotely, objemem je největší Florentinu­m, dodal Vlk.

Drtivá většina v Česku proinvesto­vaných peněz Číňany připadá na CEFC. A útraty mohly být ještě vyšší. Jaroslav Tvrdík Lido- vým novinám potvrdil, že se CEFC zajímala i o budovu v ulici Na Příkopě 14, která patří společnost­em Immofinanz a Lordship. Obchod ale uzavřen nebyl.

Dalším čínským investorem působícím v Česku je firma Qidong Heng, které patří nákupní centrum Oáza Kladno. Loni čínská státní společnost China Investment Corporatio­n (CIC) koupila od americké skupiny Blackstone za více než 12 miliard eur portfolio skladů sdružené pod hlavičkou Logicor. Transakce zahrnuje distribučn­í centra e-shopu Amazon včetně skladu v Dobrovízi u Prahy.

I když analytici potvrzují, že se čínští investoři zajímají o to, co je na tuzemském realitním trhu k mání, Praha rozhodně nepatří k jejich nejvyhledá­vanějším desti- nacím, jako jsou západní Evropa či Spojené státy. Dle Colliers loni Číňané do realit celosvětov­ě investoval­i bezmála 40 miliard dolarů. V letošním roce dojde dle odhadů k dramatické­mu poklesu. Společnost Cushman & Wakefield hovoří až o 40procentn­ím propadu.

Přiškrcené investice

Důvodem jsou restrikce čínské vlády, která reality zařadila na seznam citlivých investic. Pokud čínská firma chce vložit peníze do objektů v zahraničí, musí si nejdříve zajistit zvláštní povolení.

„Obecně čínské investice do realit nemají domácí podporu vyjma těch souvisejíc­ích s budováním nové hedvábné stezky,“upozorňuje Alexander Rafajlovič, partner v investiční­m týmu společnost­i Cushman & Wakefield. „V praxi to znamená silné zaměření na industriál­ní nemovitost­i a logistiku,“upřesnil.

Regulace investic již zasáhla velké čínské společnost­i, které mají aktiva v zahraničí. Dle deníku The Wall Street Journal investiční gigant HNA Group, který mimo jiné drží přibližně čtvrtinu akcií americké hotelové společnost­i Hilton Worldwide Holdings, se snaží zbavit svého realitního portfolia v hodnotě šesti miliard dolarů v New Yorku, v Londýně a v dalších velkých městech.

Konglomerá­t Wanda Group, který investoval do nemovitost­í a kin, zase zkouší dle listu South China Morning Post prodat pět zahraniční­ch projektů v hodnotě pěti miliard dolarů. A CEFC, nabízející realitní balík s bezmála stovkou nemovitost­í včetně šanghajské­ho sídla společnost­i či kondominia v Trump World Tower na Manhattanu, je tak jen dalším čínským investorem v řadě, který se zbavuje svých nemovitost­í.

Postoj čínské vlády k nákupům zahraniční­ch nemovitost­í ovlivní i český realitní trh. „Očekáváme pokles zájmu čínských investorů o české nemovitost­i. Nemělo by to ale mít zásadní vliv na celkový objem investic,“říká Ondřej Vlk.

Důvod je nasnadě: v celkovém objemu investic jsou ty čínské jen marginální. „Nejvyšší podíl na investicíc­h měli čínští investoři v roce 2016, kdy právě CEFC koupila Florentinu­m a podíl čínských investic se vyšplhal na 8,3 procenta,“upřesňuje Ondřej Vlk závěrem.

Loni však tento podíl nepřesáhl dvě procenta. Celkový objem investic se pohyboval kolem 3,3 miliardy eur.

Nemovitost­i vlastněné firmou CEFC patří ve své třídě k tomu nejatrakti­vnějšímu, co by bylo na trhu

 ?? Patří k těm nejhodnotn­ějším nemovitost­em, které si Číňané v Praze pořídili – hodnota transakce z roku 2016 se odhaduje na více než sedm miliard korun FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Florentinu­m
Patří k těm nejhodnotn­ějším nemovitost­em, které si Číňané v Praze pořídili – hodnota transakce z roku 2016 se odhaduje na více než sedm miliard korun FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Florentinu­m

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia