Lidové noviny

Ošizené konzervy i erární nafta

-

zemědělská a potravinář­ská inspekce odhalila mimořádný případ falšování potravin v Penny Marketu. Ve slevových akcích nabízel vepřové

maso v konzervě s výrazně nižším podílem obsahu masa,

než bylo uvedeno na obale. Šlo o polskou značku SÝPKA Šlechtická. Maso ve vlastní šťávě mělo jednou 69 procent masa, v druhém případě 73 procent, mělo mít 89 procent. Inspekce odhalila v Penny Marketu pět podobných výrobků, které byly falšované. Všechny byly v letáku označeny jako „Jedinečná nabídka“letos v březnu. Výrobcem je polská firma Pamapol. Řetězec už s dodavatele­m přerušil spolupráci.

BYZNYS DNE

v půli března

obvinila kvůli zmizelé naftě bývalého majitele firmy Viktoriagr­uppe

Petra Malého, jednatele české pobočky společnost­i Lubomíra Novotného, další dva lidi a jednu firmu. Po několikale­tém prověřován­í jsou stíháni kvůli podvodu. Škoda dosahuje 108 milionů korun. Serveru iRozhlas.cz to sdělil státní zástupce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze.

Případ zmizelé nafty je jednou z kapitol sporu o její české nouzové zásoby uložené v Německu. Společnost Viktoriagr­uppe, která zkrachoval­a v roce 2015, skladovala pro stát v Bavorsku palivo přibližně za miliardu korun. Poté, co skončila v insolvenci, začala o skladované zásoby právní bitva. Česku se nakonec po dohadech s konkurzním správcem postupně podařilo naftu přesunout z Kraillingu zpět. Přitom se však potvrdily obavy, že část erárního paliva chybí: konkrétně 6,3 milionu litrů.

včera

vláda schválila stavbu plynovodu Nord Stream 2,

jenž má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Proti projektu protestuje řada zemí střední a východní Evropy včetně Česka s tím, že stavba jde proti zájmům EU a nese riziko další destabiliz­ace Ukrajiny. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia