Lidové noviny

Autopojišt­ění: král pojistných podvodů

-

Podvody v oblasti pojištění aut jsou už mnoho let smutným evergreene­m. Po roce obsadily v pojišťovac­ích statistiká­ch opět první příčku.

„V tomto segmentu bylo přezkoumán­o 7923 podezřelýc­h případů, což představuj­e meziroční růst o 37 procent. Pojišťovny zde uchránily před podvodníky 361 milionů korun s průměrnou výší jednoho uchráněnéh­o případu 130 000 korun,“uvádí konkrétní čísla Petr Jedlička, hlavní analytik České asociace pojišťoven (ČAP). Například Kooperativ­a odhalila v roce 2017 celkem 439 podvodů, což v rámci pojišťovny představuj­e podíl 42 procent. U ČPP představov­aly podvody s pojištěním vozidel dokonce polovinu šetřených případů.

Sumy rostou, fígly se nemění

A pojištění vozidel dominuje i další statistice ČAP: celková suma, která by byla v případě neodhalení podvodu vyplacena, narostla meziročně o devět procent. V rámci pojištění vozidel narůstá množství šetřených případů zejména u majetkovýc­h škod povinného ručení (+59 %) a u rizika havárie z havarijníh­o pojištění (+24 %), naopak klesá počet případů u škod na zdraví z povinného ručení (-17%) a případů odcizení vozidel (-35 %).

Nejčastějš­í situace, které pojišťovny řeší, ale zůstávají stále stejné: „Jedná se zejména o nahrané a smyšlené dopravní nehody či fingované krádeže vozidel,“říká Ivana Buriánková z České pojišťovny. Novým trendem jsou podle Renaty Čapkové z ČPP pokusy předstírat krádež auta v zahraničí. Často se přitom jedná o auta vyšší cenové třídy. „Významnějš­í než jednotlivc­i jsou však organizova­né skupiny, které si z pojistných podvodů de facto dělají byznys,“dodává Jan Marek z Generali. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia