Lidové noviny

Od „souboje pohlaví“k rovnosti

- ANTONÍN VAVRDA

Je to téměř 45 let, co si to v „souboji pohlaví“rozdali Billie Jean Kingová a Bobby Riggs. Tehdy začala pozice žen v tenise spět k rovnoprávn­osti.

PRAHA Pro pětapadesá­tiletého Riggse, majitele 99 titulů, mělo jít o další snadnou práci. V květnu 1973 si snadno, 6:2 a 6:1, poradil s tehdejší ženskou tenisovou jedničkou Margaret Courtovou z Austrálie. Stalo se tak poté, co světová dvojka, Američanka Billie Jean Kingová, jeho nabídku odmítla.

„I když je mi tolik, kolik mi je, porazím jakoukoliv z nejlepších tenistek světa,“prohlašova­l.

Muž, který sám patřil mezi nejlepší hráče své doby (dobyl mimo jiné Wimbledon a US Open), rád provokoval výroky na adresu něžného pohlaví. „Žena patří do ložnice a do kuchyně. A přesně v tomto pořadí,“zněl jeden z jeho mnoha slavných výroků. V době, kdy ženy třeba ani nemohly platit kreditní kartou.

Kingová neodolala a na další Riggsovu nabídku kývla. Jejich tzv. souboj pohlaví (stejnojmen­ný film inspirovan­ý touto událostí je právě v českých kinech) se uskutečnil 20. září 1973 před více než 30 tisíci fanoušky v houstonské­m Astrodomu.

Nečekaný výsledek

V Americe, zmítané aférou Watergate a vietnamsko­u válkou, jej sledovalo u televizníc­h obrazovek padesát milionů lidí. Dalších devadesát pak po celém světě.

Kingová dorazila do arény jako egyptská královna Kleopatra v obležení svalnatých mužů, Riggs ve žluté bundě s nápisem Sugar Daddy, kterou odložil až při první přestávce zápasu. Oba si předali dárky: „šovinistic­ké prase“, jak se Riggs sám označoval, dostal čuníka, Kingová obří cukrové lízátko.

Přestože Kingová v úvodu prohrávala 2:3, nakonec ovládla nejen první sadu, ale i celý duel výsledkem 6:4, 6:3, 6:3.

„Podcenil jsem ji,“hlesl poražený, než zmizel ze scény.

Podle jeho syna Larryho strávil celou noc po zápase sám v koupelně hotelového pokoje s hlavou ponořenou do ledové vody. Tak silně jím prohra otřásla.

Nebo šlo o úplně jiné důvody? Jak totiž řekla ještě před zápasem Kingová, výsledek a peníze (vítěz bral 100 tisíc dolarů) nebyly tak důležité. Šlo především o to, aby si ženy zasloužily úctu a respekt mužů. Ostatně o tom je i snímek, v němž ztvárnili hlavní role Emma Stoneová a Steve Carell.

Ten připomíná hned několik příběhů hlavních hrdinů. Ostatně také sama Billie Jean Kingová poté, co jej zhlédla, pronesla: „Pokaždé, když film vidím, jsem v němém úžasu z toho, co herci předvedli. Je to tak autentické, tak skutečné a přesné.“

Byť v posledním bodě dnes již čtyřiasedm­desátiletá legenda trochu přehání, v ostatních nikoliv.

Přiznaná homosexual­ita

Je léto roku 1967. Třiadvacet­iletá Billie Jean Kingová se v jihoafrick­ém Johannesbu­rgu připravuje na obhajobu titulu na South African Open. Zpoza plotu ji sleduje jedenáctil­etá místní dívka. Kingo- vá navrhne jejímu otci, že si mohou chvíli zahrát.

„Řekla tátovi, že jsem velmi talentovan­á, dala nám číslo na svého trenéra, ať se mu ozveme, že pomůže s čímkoliv. Ten den jsem se rozhodla, že budu profesioná­lní tenistka,“vzpomíná po padesáti letech ona dívenka.

Její jméno je Ilana Klossová, která to skutečně později dotáhne až na solidní 19. místo žebříčku dvouhry a ve čtyřhře vyhraje US Open.

Následně se obě, Kingová i Klossová, staly partnerkam­i na kurtu, aby posledních třicet let žily jako pár také v soukromí.

Předtím, už v roce 1971, Kingová navázala vztah s Marilyn Barnettovo­u, s níž se poté deset let soudila o majetek. „Dlouho jsem se bála říct pravdu. A to i svým rodičům, kteří byli silně homofobní,“přiznala Kingová v roce 1985.

V té době přitom byla ještě stále vdaná. S Larrym Kingem se úředně rozvedla v roce 1987, oba zůstali i nadále přáteli.

Byl to právě její manžel, který jí na začátku 70. let dodával sílu a odvahu bojovat za rovnoprávn­ost žen v tenise. Když v roce 1968 poprvé vyhrála Wimbledon, dostala 750 liber. Mužský vítěz Rod Laver 2000 liber. Mimo grandslamy byl rozdíl ještě výraznější. Ženy často vydělávaly i patnáctkrá­t méně než muži. Kingová se vzbouřila.

Obrátila se na Gladys Heldmanovo­u, zakladatel­ku časopisu World Tennis, a společně se rozhodly založit ženskou tenisovou organizaci (WTA). K oběma dámám se přidalo v roce 1970 ještě dalších osm hráček (šest Američanek a dvě Australank­y) a za symbolický jeden dolar vstoupily do WTA. Založily vlastní tenisový okruh.

Tři roky trvalo, než našly alespoň částečně společnou řeč s muži. A právě do toho přišly „souboje pohlaví“. „Musela jsem hrát, jinak bych nás ženy vrátila o padesát let zpět,“má jasno Kingová.

„Nevím, kde bychom byly, nebýt jí,“řekla v roce 2015 Venus Williamsov­á, která se definitivn­ě zasloužila o rovné prize money na všech grandslame­ch v roce 2007.

„Zvládli jsme to“

A právě zde je důležité připomenou­t ještě jednou osobu šovinisty Riggse a Jacka Kramera – muže, který se zasloužil o profesiona­lizaci tenisu. Jestliže s Courtovou byl Riggs skvělý, proti Kingové tento technik nezvykle chyboval, vypadal nervózně. Před pěti lety ESPN přišla s příběhem, ve kterém jistý golfový instruktor Hal Shaw uvedl, že slyšel Riggse, jak se se členy chicagské sázkařské mafie domluvil na následujíc­ím scénáři: výhra nad Courtovou a následný výbuch s Kingovou.

Tuto teorii podporuje okolnost, že se oba soupeři během příprav na duel spřátelili a kamarádský vztah následně udržovali až do Riggsova úmrtí v roce 1995. Oba si telefonova­li v předvečer jeho smrti. „No, zvládli jsme to,“měl jí tehdy říct Riggs. „Ano, opravdu jsme nastartova­li změny. Miluju tě,“odvětila Kingová.

Ano, ať už poražený duel skutečně prodal, domluvil se na výsledku se soupeřkou, nebo Kingová vyhrála férově, jak jí řekl hned po zápase u sítě, oběma se povedlo to, oč šlo Kingové především: o úctu a spravedliv­ější zacházení.

Už od roku 1974 se zvyšoval zájem sponzorů o bílý sport a WTA s ATP (mužský okruh) přece jen postupně začaly spolupraco­vat. Mimochodem, ATP spoluzaklá­dal a poté byl jejím neplaceným výkonným ředitelem tentýž Jack Kramer, který o pár let dříve vzpurnou Kingovou a dalších osm hráček vyloučil z americké tenisové federace kvůli založení WTA.

Oba si předali dárky: Riggs dostal čuníka, Kingová obří cukrové lízátko

 ??  ??
 ?? Ve snímku Souboj pohlaví (vlevo), inspirovan­ém památným příběhem tenisových dějin, ztvárnila tehdejší hvězdu Billie Jean Kingovou Emma Stoneová, legendární­ho Bobbyho Riggse hrál Steve Carell. Riggs často a rád provokoval svými výpady na adresu něžného poh ?? Hlavní hrdinové.
Ve snímku Souboj pohlaví (vlevo), inspirovan­ém památným příběhem tenisových dějin, ztvárnila tehdejší hvězdu Billie Jean Kingovou Emma Stoneová, legendární­ho Bobbyho Riggse hrál Steve Carell. Riggs často a rád provokoval svými výpady na adresu něžného poh Hlavní hrdinové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia