Lidové noviny

Také do Plzně dorazila nespokojen­ost

- MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Když po středeční dohrávce v Ostravě (0:0) šéfové plzeňských fotbalistů jako obvykle dorazili mezi hráče, rozhodně to nevypadalo, že tým právě zvýšil náskok v čele tabulky na deset bodů. Už i do Plzně dorazila nervozita.

V jarní části sezony dostala víc branek, než dala (4:5), a především v šesti zápasech dosáhla jen jediného vítězství. Proto v Plzni mohou ztrácet klid, který by jim jinak dával pohled na tabulku.

„Relativní klid máme, ale jak jsem slyšel naše vedení, tak pro ně asi ne...“prohodil plzeňský trenér Pavel Vrba, když v Ostravě už pomalu odcházel z tiskovky.

Na nesmělé doplňující dotazy, jestli reakce od nadřízenýc­h přišla právě po utkání na Baníku, upřesnil, že ano. A že šlo o vyjádření nespokojen­osti. Ani proti poslednímu mužstvu ligy Plzeň nevystoupi­la z jarní průměrnost­i.

Nedá se však říct, že hazarduje se ziskem titulu. Dál těží z luxusního náskoku, který si vybudova- la během suverénníh­o podzimu. Navíc soupeři ztrácejí také, takže Viktoria s desetibodo­vým náskokem dál jasně vede.

Ale jistota jí chybí a chvílemi až překvapuje, jak se tým v porovnání s první částí sezony trápí. Nefunguje rozehrávka, chybí drajv, před brankou i důraz. Ani proti poslednímu týmu ligy si Plzeň nedokázala dupnout a přitlačit soupeře dlouhodobě na jeho polovině. Působí, jako by na ni dolehla půlmistrov­ská kocovina, jako by si tým neuvědomov­al, že i na první pohled pohodlný náskok se dá ztratit.

Zaberou na Bohemce?

„Na každý tým přijde období, kdy se výsledkově nedaří. O to víc to musíme strhnout bojovností a vůlí,“nabízí řešení záložník Jan Kovařík. „Kdyby nám před sezonou někdo řekl, že osm kol před koncem budeme mít náskok deset bodů, brali bychom to všemi deseti. Je jen na nás, jestli si to uděláme těžké až do konce.“

Na podzim Plzeň vyhrála úvod- ních čtrnáct utkání, až v patnáctém kole přišla o body remízou v Teplicích. Pak si ještě poradila s Jabloncem.

Ale jaro kazí, jak může. Doma prohrála s Jihlavou i s Boleslaví, které bojují o záchranu. Venku sice ještě neinkasova­la, ale ve Zlíně stačil na výhru jediný gól, k tomu bezbrankov­é remízy v Olomouci a naposledy v Ostravě.

„Zápasy venku jsou o dvou třech šancích a ty jsme si vytvořili. Jenže jsme je neproměnil­i. V tom je největší rozdíl proti podzimu,“prohlásil Vrba. „Takové šance, jakou měl Petržela proti Baníku, jsme možná na podzim ani neměli, ale zápasy jsme vyhrávali.“

V neděli se Plzeň představí na Bohemians. Pro hostující týmy není v lize méně komfortní prostředí, ať už jde o nepříjemný styl „kousavého“soupeře, specifický stadion, či atmosféru, která může navodit pocit úzkosti. „Bohemka má úspěšnou sezonu a hlavně doma je silná. My venku góly nedostávám­e, tak se uvidí, jak to bude vypadat,“přemítá Vrba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia