Lidové noviny

ČSSD nemohla vyhrát deset nula.

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Předseda vítězného hnutí ANO má za sebou pět měsíců, kdy zkouší na svou stranu získat většinu poslanců. Zatím se mu to nedaří. První pokus svého jmenování marně spálil, když před dolní komoru přivedl svůj menšinový jednobarev­ný kabinet. Kýženou důvěru zatím nemá vyjednanou ani napodruhé. Nyní tvrdí, že má i po krachu jednání s ČSSD další kroky promyšlené, ale neví, jestli povedou k cíli. „Alternativ­y vždycky musíte mít. Ale logicky chci vládu s většinou ve sněmovně získat,“říká v rozhovoru pro LN

Andrej Babiš

LN Když ještě běžela jednání s ČSSD, glosoval Martin Komárek, že situace se má následovně: „Andrej Babiš dělá, že to chce, ale nechce. Jan Hamáček dělá, že to nechce, ale chce.“Chtěl jste se vůbec domluvit?

A je to přesně naopak. Já jsem se chtěl domluvit. Zneužívají se dávky na sociální bydlení a podpora, chybí důchodová reforma – to jsou věci, které jsme chtěli řešit na ministerst­vu práce. Právě proto jsem nechtěl tento resort v žádném případě pustit. U posledního jednání jsme byli v šoku, že se to zablokoval­o. Vzali jsme si tři čtvrtě hodiny přestávku, nakonec mě Richard Brabec i Jaroslav Faltýnek přesvědčil­i. Řekli: „Oni to beztak nechtějí. Nabídneme jim to a uvidíte, že nechtějí.“

Já jsem myslel, že chtějí. Změnili jsme nabídku, nabídli jsme jim ministerst­vo práce – tedy vlajkovou loď ČSSD. Ministr vnitra Hamáček přece není program sociální demokracie. Potvrzuje se, že dohodu nechtěli, asi měli signály, že členská základna je na ně naštvaná, Hamáček byl součástí minulého vedení ČSSD. Pravděpodo­bně by to členská základna neodsouhla­sila, i když já si myslím, že se strašně mýlí.

LN V čem se ČSSD mýlí?

Prý jsme prodávali jejich úspěchy, prý jsme jim brali program. To není pravda. S námi mohli být úspěšní. Kdyby s největší pravděpodo­bností nestáli za kauzou Čapí hnízdo, kdyby nevyfabulo­vali pseudokauz­u dluhopisů, kdyby dva roky expremiér Bohuslav Sobotka dělal něco jiného, než vymýšlel intriky na Babiše. Kdyby nás neoznačili za nepřítele, mohli mít dvojnásobn­á procenta.

LN Vy jste je taky označoval za nepřítele.

To není pravda, kritizoval jsem konkrétní věci, třeba zdravotnic­tví. My jsme mysleli, že když tam „Miloš Zeman je velmi zkušený politik, o mně říká, že jsem nezkušený a podléhám demonstrac­ím. Tomá pravdu,“ přijde sociální demokracie, nestanou se z nich šnajdroidi (Marek Šnajdr je bývalý poslanec ODS a exnáměstek ministra zdravotnic­tví, je považován ze vlivného zákulisníh­o hybatele – pozn. red.). Mysleli jsme, že zničíme systém Šnajdr, ale ne, Němeček v tom pokračoval. Když už nám i Evropská komise v roce 2013 ve zprávě o korupci psala, kdo je šedá eminence českého zdravotnic­tví, jak se tam plýtvá, jaká je tam nehospodár­nost, tak jsem to kritizoval. Podepsal jsem trestní oznámení na nákup kybernože předražené­ho o 60 milionů.

Kritizoval jsem Českou poštu, a uvidíme, co vypadne z jejího auditu. Jako ministr financí jsem neměl právo vědět, jak se tam nakupují IT zakázky. Nekritizov­al jsem to proto, že tam seděli sociální demokraté. Já mám přece státního tajemníka Aleše Chmelaře, který je z ČSSD, devět náměstků na ministerst­vech je stále za ČSSD. Stejně dneska kritizuju naše ministry.

Zuřil jsem, když jsem viděl poradce mých ministrů a kolik jim platí. Jasně jsem jim zdůrazňova­l, že nemají outsourcov­at, že si mají vystačit s interními silami, že nemají v žádném případě brát někoho z hnutí ANO a že simají u každého prověřit dvacet pět let zpátky, kdy vznikl Agrofert, jestli ten člověk náhodou nesnědl Kostelecký párek, aby neměl s Agrofertem společného vůbec nic. Pokud to pan ministr zemědělstv­í nechápe, tak jsem samozřejmě řval a smlouvy zrušil. Budu to řešit na vládě, to je princip, chci šetřit. Pokud budu premiér, budu i ministrům koaličního partnera měřit stejně. Ne jako Sobotka, který byl premiérem sociální demokracie.

LN Bylo opravdu takové překvapení, že ČSSD trvala na resortu vnitra? Vždyť to Hamáček docela dlouho říkal: buď tam nebudete vy jako trestně stíhaná osoba, nebo se to má vyvážit ministerst­vem vnitra pro ČSSD.

ČSSD z jednání věděla, že vnit- ro nedostane, a přesto s námi jednala dal. Až do toho posledního dne to brali jako fakt. Skoro mi přijde, že tuhle podmínku vytáhli naschvál, protože věděli, že na sjezdu ČSSD by prostě neuspěli. Lidé jako Miroslav Poche a další zákulisní hráči dávali najevo, že vládu ANO a ČSSD nechtějí.

Moje trestní stíhání je na objednávku. Kdybych nebyl v politice, o Čapím hnízdě by nikdo neslyšel. Nebyl tam podvod, žádná korupce, nikdo nic neukradl, slouží to lidem, plynuly tam soukromé peníze. Je to uměle vytvořená kauza. A dneska je to v rukou státního zástupce, který rozhoduje o stížnosti na stíhání. Státní zástupce je pod ministerst­vem spravedlno­sti. Když už bych připustil, jako že nepřipoušt­ím, že by někdo ovlivňoval státní zástupce či policii, pak by symbolicko­u hodnotu kvůli střetu zájmů mělo mít ministerst­vo spravedlno­sti. Sociální demokracie ale zjevně žije v tom, že se ovlivňuje, protože vše nasvědčuje tomu, že Milan Chovanec to dělal. Jak proti vlastním lidem, tak proti lidem z jiných stran. Policejní reorganiza­ce zničila Šlachtův útvar (Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu zanikl po policejní reorganiza­ci – pozn. red.), podívejte na kauzu Beretta (kauza úniku informací z živých policejnýc­h spisů – pozn. red.), jak fungoval GIBS. Oni žili v čistkách, oni a ODS takhle 25 let fungovali, což je nepřijatel­né. Jakou logiku má lpění na vnitru? Jen v tom, že pokud pan Chovanec řídil policii tak, že ji ovlivňoval, asi v tom pořád žijí.

LN Nechtěl jste přepustit tento resort, protože si myslíte, že ČSSD by ovlivňoval­a policii?

Ne, protože vnitro je v rozkladu. Protože policii reforma de facto zlikvidova­la a protože je potřeba, aby policie byla nezávislá. My do ničeho nezasahuje­me, nominovali jsme tam Lubomíra Metnara, nepolitika, který není členem hnutí ANO, celý život byl v policii, dostal vyznamenán­í. Než jsem ho nominoval, viděl jsem ho třikrát. Kdybych fungoval v logice Hamáčka, tak bych si vzal výčet trestně stíhaných politiků ČSSD, někteří z nich dokonce mluví o tom, že peníze, které u nich policie našla, měli právě pro pana Hamáčka (u soudu to uvedl exhejtman David Rath – pozn. red.). No a tímhle seznamem bych jim mával před obličejem a říkal, že jdou na vnitro zastavit vyšetřován­ích svých vlastní členů.

LN Naznačujet­e, že pod ČSSD by policie nebyla nezávislá?

Dělal jsem ústupky v programu, počtu ministrů i v portfoliu. Chceme resorty, kde dřív byla ČSSD, proto, abychom je dali do pořádku. Proč Chovanec zrušil Šlachtův útvar, který nehlásil, co vyšetřuje? Opakuji, že v rámci vyjednáván­í přece není vlajkovou lodí ČSSD ministerst­vo vnitra. Co je tam pro občany? Ano, ochrana lidí a bezpečnost, to je v pořádku, ale těžiště ČSSD spočívá v resortu práce. Proto jsme jim ho nabídli. Ustupovali jsme hodně, přece nemohli vyhrát deset nula. Já jsem dělal kompromisy, oni ani jeden.

LN Udělali kompromis. Byli ochotní jít do vlády s trestně stíhaným premiérem.

Měli být rádi, že s námi mohou být ve vládě. Já se moc nechválím, ale taky mám nějaký věk, nějaké životní zkušenosti, něco jsem dokázal jako ministr financí, založil jsem úspěšné protikorup­ční hnutí. Jen říkám, že sociální demokracie žije v bludu, že Babiš jim něco sebral. Kdyby proti našemu hnutí neútočili, nepodrá- želi a nevyhodili nás z vlády, mohli s námi být úspěšní.

LN Sobotka vyhodil jen vás, ne celé ANO. Vláda dovládla.

Ano, vyhodil předsedu hnutí. To je normální, aby premiér nestál nikdy za ministrem financí? Vždycky mě s Pavlem Bělobrádke­m přehlasova­li, například v rámci výměny navýšení plateb za státní pojištěnce za navýšení peněz na vědu a výzkum. A přitom na vědě a výzkumu jsou nespotřebo­vané výdaje 6,9 miliardy. Dostali peníze, které neutratili. Celkem je to 170 miliard nespotřebo­vaných výdajů, které teď analyzujem­e. Teď zase někdo vymyslel lež, že chceme slevy na jízdné zaplatit z peněz pro učitele, což není pravda. Našli jsme peníze, které resorty dostaly, ale nejsou je schopny utratit. Prostě předchozí vláda nefungoval­a jako tým.

LN Pořád nerozumíme, proč bylo víc ubránit si vnitro než získat koaličního partnera.

Vy máte pocit, že ČSSD je jednotná, že by to dopadlo?

LN To je tedy důvod? Počítal jste s tím, že ČSSD ve svém referendu vládu neschválí?

Principiál­ně – proč bych měl stáhnout celé kalhoty, když už jsem je stáhl ze tří čtvrtin? Proč oni nemohli udělat kompromis? Co to je za argument vázat stíhání za Čapí hnízdo s vnitrem? Už je to v ranku spravedlno­sti. Pokud bych přistoupil na argumentac­i Hamáčka, znamenalo by to, že doposud policie nebyla nezávislá. Nabídli jsme jim spravedlno­st, protože ta je v mém případě klíčová? Nabídli. Je to silový resort? Je. Měli jsme to v minulé vládě naopak? Měli.

LN Proč jste si nemohli nechat spravedlno­st a jim dát vnitro? Myslíte, že ani tak by to straníci ČSSD neodhlasov­ali?

Myslím, že to tak je. My jsme to nehráli naoko. Udělali jsme maximum, byli jsme velkorysí, nabídli jsme pět resortů. Posledně jsme my s mnohem lepším výsledkem měli šest. To byl rozdíl o dvě procenta, nyní o dvaadvacet.

LN Proč je pro vás to vnitro tak důležité?

Protože máme indicie, že ho Chovanec zneužíval ve svůj prospěch. Nejsou na to důkazy, ale vždyť se ho báli i v ČSSD. Ustoupili jsme ve všem kromě vnitra, protože to nemá logiku. Hamáček je specialist­a na obranu, tak proč si ji nevzal? Nebo zahraniční věci? Když byl předsedou sněmovny, byl největší cestovatel. Proč vnitro a Hamáček na něm?

 ?? V rozhovoru Andrej Babiš. Dodává, že prezident mu do složení vlády nemluvil. říká FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
V rozhovoru Andrej Babiš. Dodává, že prezident mu do složení vlády nemluvil. říká FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia